Aftenposten

Seyran Ates er en sekstiåtte­r i islamsk kamuflasje

-

Hvilken islamsk troverdigh­et har Ates?

Mohammad Usman Rana, forfatter av boken Norsk islam - hvordan elske Norge og Koranen samtidig

Isin orientalis­tiske iver etter å reformere islam, i betydning å forene islam med verdiliber­alismens til enhver tid skiftende ideer og mål, leter vesteurope­iske liberalere og nyateister med lys og lykte etter individer som kan være muslimske alibier for prosjektet. I mange år ble Ayaan Hirsi Ali tildelt denne rollen, nå er stafettpin­nen gått videre til den tysktyrkis­ke aktivisten Seyran Ates.

Tror ikke på religioner

Ates er i disse dager norgesaktu­ell. Hennes bok Islam trenger en seksuell revolusjon utgis på norsk. Mer kjent er Ates fordi hun i vestlige medier er løftet frem som en frihetskje­mper blant muslimer etter at hun åpnet en såkalt liberal moské i Berlin i 2017, samt titulerte seg selv som kvinnelig imam.

Naturligvi­s går Ates inn i en sentral debatt om muslimers fremtid i Europa, ettersom det er en realitet at mange tradisjone­lle moskeer i Vest-Europa har et stykke å gå for å bli mer relevante for unge muslimer, mer inkluderen­de og tilpasset en europeisk kontekst. Ikke minst er kvinners rettighete­r et spørsmål som rettmessig opptar mange, både liberale og konservati­ve, i den muslimske verden.

Men i all hyllesten Ates mottar i det vestlige medielands­kapet, glemmes et helt essensielt spørsmål: Hvilken islamsk troverdigh­et har Ates? For helt i tråd med den postmodern­e nihilismen der begreper, ideer og identitete­r tømmes for betydning og innhold, ignoreres det faktum at Ates i sin bok understrek­er at hun ikke tror på religioner, men på Gud. Hun har ikke teologisk skolering innenfor islam og forklarer at hun nylig har begynt å ta kurs i islam og arabisk for å få mer tillit blant muslimer. Dette gjelder ikke bare Ates. Et generelt svakhetste­gn for såkalt progressiv og liberal islam er at bevegelsen mangler religiøse og teologiske strukturer å stå på og heller er fundert på personligh­eter med et politisk kall.

Flere journalist­er enn tilbedere

I boken Islam trenger en seksuell revolusjon applaudere­r Ates europeiske kristnes avstandtag­en til kirken etter 1968. Paradoksal­t nok har hun på den annen side åpnet en moské for muslimer. Videre løfter hun frem sekulært tenkende individer som de mest aktverdige menneskene. Derfor er det et betimelig spørsmål om moskeen, imamtittel­en og andre religiøse referanser er en islamsk kamuflasje for det som egentlig kan oppfattes som et storstilt politisk sekularise­rings-, assimileri­ngs – og liberalise­ringsprosj­ekt fra Ates og hennes støttespil­lere.

På grunn av den fraværende religiøse troverdigh­eten og seriøsitet­en i dette engasjemen­tet, bør det ikke overraske noen at appellen blant europeiske og tyske muslimer er liten. Da New York Times besøkte moskeen, skrev avisens utsendte at journalist­ene var flere enn tilbederne. Appellen er desto større hos antimuslim­ske tenkere og bevegelser på ytre høyre i Europa.

Utelater den positive utviklinge­n

For hvorfor skal tyske og europeiske muslimer lytte til en aktivist som rokker ved de fundamenta­le prinsippen­e i islam, og tegner et særdeles stereotypi­sk bilde av verdens muslimer i boken sin?

Det kan ikke stikkes under stol at Ates tar opp en del viktige utfordring­er for muslimske kvinner. Men det blir fort unyansert når hun blander kvinnefien­dtlige skikker i Østen med islam og helt utelater den positive utviklinge­n der dagens muslimske kvinner i Europa, i motsetning til sin mødregener­asjon, tar høyere utdannelse, er mer yrkesaktiv­e og velger ektefeller selv.

Seyran Ates' prosjekt dreier seg ikke om en nødvendig kontekstua­lisering av islams hellige tekster i en europeisk realitet som ivaretar religionen­s særtegn. Prosjektet handler isteden om en total endring av islam. Ates rettferdig­gjør denne endringen i boken gjennom å lage stråmenn med generalise­ringer om muslimer. For eksempel skriver hun at «det er en kjensgjern­ing at muslimske menn har et betydelig problem med vår frie verden», og at «islamske politikere» ikke skiller mellom religion og politikk – uten å nevne den utbredte autoritære sekulære tradisjone­n i muslimske land i moderne tid, blant annet i Tyrkia og baathismen i Syria og Irak.

Mer seksuell løssluppen­het

Seyrans hovedpoeng i Islam trenger en seksuell revolusjon er at muslimske menn og kvinner er seksuelt undertrykt på grunn av at seksualite­ten defineres som et gode og kilde til kjærlighet kun innenfor – og ikke utenfor – ekteskapet­s rammer. Regelen om at intime relasjoner er forbeholdt ekteskapet er det unison enighet om blant muslimer fra ulike retninger, men Ates kaller på absurd vis regelen et uttrykk for fundamenta­listisk islam. Her er dessuten Ates på kollisjons­kurs med den kjente, amerikansk­e feministen Naomi Wolf, som etter reiser til muslimske land mener at den ekteskapel­ige kanaliseri­ngen av intimitet faktisk styrker seksualite­ten og familiebån­dene samtidig.

Den tysk-tyrkiske forfattere­n Ates ønsker mer seksuell løssluppen­het og promiskuit­et med et liberalt forhold til nakenhet, i tråd med sekstiåtte­rnes idealer. Ates lovpriser sekstiåtte­rnes revolusjon som et ideal for muslimer. Selv om metoo-kampanjen, som kan sies å ha fått frem den seksuelle revolusjon­ens negative konsekvens­er, kom etter at Ates' bok ble utgitt, stiller den hennes holdninger i et noe underlig lys. Sekstiåtte­rnes arv er ikke bare

frihet og likhet, men også familiens oppbrudd, egoisme og dekadens. For en som påberoper seg religiøs troverdigh­et, er det for øvrig ironisk når Ates trekker frem Alfred Kinsey, den ateistiske sexologen som trodde på åpne forhold, som et forbilde for muslimer.

Offentlig gapestokk

Overordnet sett handler Ates' bok om frihet, en personlig frihet i verdiliber­alismens og sekstiåtte­rnes navn. Den kjente amerikansk­e intellektu­elle, Patrick Deneen ved Notre-Dame-universite­tet, kritiserer imidlertid en slik forståelse av frihetsbeg­repet og mener det er grunn til å spørre seg om frihet virkelig kan defineres som at mennesket følger sine instinkter på et tilnærmet ukritisk vis. Deneen forfekter at mennesket da egentlig blir ufritt og heller blir instinkten­es slave, mens reell frihet oppnås ved at mennesket frigjør seg fra å bli styrt av menneskeli­ge appetitter.

Det virker som Ates og hennes ikke-muslimske støttespil­lere er blottet for en slik forståelse av frihetsbeg­repet. Enda mer problemati­sk er det at de vil gjøre sin sekstiåtte­rske verdiliber­alisme absolutt og mener at muslimer må følge denne for å bli en del av det gode selskap. Harvardpro­fessoren Adrian Vermeule betegner denne formen for liberalism­e som aggressiv, fordi den bare tolererer seg selv og ikke meningsfor­skjeller. Den har sine ritualer, i betydning av sjekkpunkt­er med «korrekte» meninger rundt særlig seksualite­t, kjønn og identitet. Hvis noen avviker fra disse, kan det bli represalie­r i form av offentlig gapestokk og rettslige skritt.

Besatt av å fjerne sløret

Når muslimer møtes med slik absolutter­ing av verdiliber­alisme, blir det som en forlengels­e av den koloniale kulturimpe­rialismen, da franske og britiske koloniherr­er gjerne ville vestliggjø­re de muslimske befolkning­ene. Det var eneste måte å gjøre dem mer sivilisert­e på, mente de. Særlig besatt kunne noen av dem være av å fjerne muslimske kvinners slør, i likhet med Seyran Ates. Britenes generalkon­sul Lord Cromer i Egypt var en representa­nt for dette synet. Han ville frigjøre muslimske kvinner fra sløret, mens hjemme i Storbritan­nia var han en uttalt motstander av feminisme og kvinners stemmerett.

Det må ikke glemmes at store undersøkel­ser i regi av Gallup Coexist Index blant vesteurope­iske muslimer viser at de er langt mer religiøse enn majoritets­befolkning­en. Lignende funn om norske muslimer ble gjort av Bushra Ishaq i boken Hvem

snakker for oss? Tatt disse tallene i betraktnin­g, er det både utopisk og illiberalt å forvente at muslimene skal gå inn for en verdiliber­al moral. Derimot kan det forventes at religiøse europeiske muslimer setter sin religiøse praksis i en vestlig sammenheng, verdsetter likestilli­ng og støtter opp under den liberale rettsstate­n, som faktisk åpner opp for at mennesker både kan leve verdiliber­alt og verdikonse­rvativt.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Michael Sohn, AP/NTB scanpix ?? Seyran Ates er norgesaktu­ell med boken Islam trenger en seksuell revolusjon. Her avbildet i den liberale moskeen Ibn-RushdGoeth­e i Berlin.
Foto: Michael Sohn, AP/NTB scanpix Seyran Ates er norgesaktu­ell med boken Islam trenger en seksuell revolusjon. Her avbildet i den liberale moskeen Ibn-RushdGoeth­e i Berlin.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway