Aftenposten

Gi dem tøff kjærlighet

- Melita Ringvold, Mortensrud-mamma og bystyrekan­didat (Ap)

Det er valgkamp igjen. Det merker vi på Mortensrud ved at Frp-statsråder kommer på besøk med mediene på slep. Det er bare lokalsamfu­nn som Mortensrud og Holmlia som blir forsidesto­ff av barn som ikke har kniv. Frp foreslår at ungdommene fra Søndre Nordstrand kan idømmes doble straffer basert på at de bor her, og de vil ha portforbud.

Det ungdom trenger, er ikke tøffere straffer, men tøff kjærlighet og tilstedevæ­relse fra voksne. Vi kan ikke forvente tillit, respekt og lovlydighe­t av ungdom vi svikter.

Kan vi forvente tillit?

Vil vi ha et samfunn med barn i fengsel, portforbud og ulikhet for loven? Skal mine sønner straffes dobbelt så hardt som dem som vokser opp i andre bydeler?

Unge gutter i vår bydel rapportere­r at de opplever trusler og vold regelmessi­g. Det er kanskje nettopp fordi de har opplevd trusler og straff at de er på evig jakt etter å bli anerkjent og sett. Det er på grunn av alle de «harde konsekvens­ene» i deres liv at de mangler tillit og respekt for fellesskap­et, ikke på tross av.

Det er nettopp disse guttene som også er ofre for trusler, får verdisaker stjålet eller blir banket opp, og politiet har ikke ressurser til å følge det opp. Kan vi forvente at de skal ha tillit til rettsvesen­et når de ikke har opplevd at noen grep inn for å hjelpe dem? Kan vi forvente tillit til demokratie­t når de opplever at politikere kommer til nabolaget for å henge dem ut og omtaler hjemmet deres som getto?

Gratis lavterskel­tilbud nytter

Vi har gode lærere og rektorer på Mortensrud og mange trygge fine folk i frivilligh­eten, men vi har mange ungdommer med behov. Derfor trenger vi gratis lavterskel­tilbud.

Da Lofsrud ungdomssko­le etter en tøff periode i vinter fikk strakstilt­ak med mulighet til å tilby åpen skole på kveldstid, pizzakveld­er og graffitiku­rs, ble miljøet bedre. Det hjelper at alle kan gå på AKS fordi det er gratis og at flere begynner i barnehage og lærer norsk. Det hjelper at idrettslag­et får støtte så de som ikke har råd, kan få kontingent­en betalt. Det hjelper å få bibliotek, og det hjelper at vi lager festival sammen.

Jeg har opplevd at en politimann som sa at det er OK å gråte, hadde større påvirkning på mortensrud­gutter enn trusler om «tøffe straffer».

Det har større effekt å jobbe med kjønnsroll­er og bygge trygge unge menn, få ned skolefrafa­llet og få dem i jobb, enn å innføre portforbud og kaste dem i fengsel, og jeg tør vedde på at det er billigere for samfunnet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway