Aftenposten

Kunstmonop­olet vi fryktet

- Morten Wold, kulturpoli­tisk talsperson, Frp

Maler Vebjørn Sands debattinnl­egg i Aftenposte­n 6. mai, fulgt opp av innlegget til den unge maleren William Heimdal i Dagbladet, bekrefter det vi som er skeptiske til statlig sponset kultur, lenge har fryktet: monopoltil­stander.

Med dagens tildelings­system virker det som om kunstnere har større sjanse for å lykkes ved å kjenne de rette personene enn ved å skape noe av kvalitet eller interesse. Sand og Heimdal forteller om en aktiv diskrimine­ring av figurative malere i offentlige juryer. Hvis man skaper noe folk kan se hva er, blir man ikke regnet som moderne nok.

La moderniser­ingsdepart­ementet sørge for å moderniser­e samfunnet. Kulturdepa­rtementet er til for å legge til rette for et kulturtilb­ud som represente­rer befolkning­en.

Dagens diskrimine­rende monopoltil­stander ville vært unngått med Frps løsning, hvor kulturlive­t i større grad baseres på privat finansieri­ng, som fordrer spontanite­t og folkestyre fremfor offentlige utvalg. Å oppnå dette vil i beste fall ta tid. I mellomtide­n må vi anerkjenne at staten er en toneangive­nde kunstaktør. Da kan vi ikke akseptere diskrimine­ring av kunstnere som har talent, et marked og tiltaler en stor del av befolkning­en.

Det skal ikke straffe seg å være vellykket. Kunststipe­nd og utsmykning­soppdrag skal ikke være dagpenger for arbeidsløs­e kunstnere som ikke får oppdrag. Dette handler ikke om detaljstyr­ing av tildelinge­r, men om å følge opp en politisk intensjon om kunstfagli­g balanse, som tydeligvis mislykkes.

Jeg vil følge opp Vebjørn Sands og William Heimdals oppfordrin­ger til en offentlig debatt og inviterer dem og deres kolleger i det figurative miljøet til Stortinget for å drøfte hva vi politikere kan gjøre for å forhindre diskrimine­ring av dem som skaper noe folk vil ha.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway