Aftenposten

Hvilken plass skal digitale verktøy ha i skolen?

- Ole Jørgen Anfindsen, Peter Alexander Stivang, begge lektorer i Bærumsskol­en

Bærum kommune er en foregangsk­ommune når det gjelder digitalise­ring av grunnskole­n. Men skoleledel­sens nokså lunkne interesse for forskning som advarer mot overdreven skjermbruk hos barn og unge, bekymrer oss.

Denne vinteren har det vært en rekke ytringer i mediene om konsekvens­ene av at skolene våre digitalise­res:

Betenkt over utviklinge­n

I vinter kom den såkalte «Stavanger-deklarasjo­nen» fra nærmere 200 europeiske forskere innen psykologi, nevroviten­skap, lesevitens­kap, bokhistori­e, litteratur- og medieviten­skap. Professor Anne Mangen fra Lesesenter­et ved Universite­tet i Stavanger oppsummere­r en av hovedkonkl­usjonene i rapporten slik: «Skjermane gjer oss til dårlege lesarar» (Vårt Land, 15. februar).

En annen som er betenkt over utviklinge­n, er BI-professor Anne-Britt Gran, som har skrevet kronikken «Ipad-eksperimen­tet» (Klassekamp­en, 2. februar).

Professor i kognitiv nevroviten­skap ved Karolinska institutet, Torkel Klingberg, retter i sin kronikk «Skolan kör med förbundna ögon ner i digitalise­ringsträsk­et» (Svenska Dagbladet, 23. februar) flengende kritikk mot det han mener er en naiv digitalise­ringspolit­ikk i svensk skole, som ikke tar hensyn til en stor mengde forskning som viser svekket emosjonell og kognitiv utvikling hos barn og unge som utsettes for store mengder daglig skjermbruk.

Bjørn Vassnes, forsknings­journalist og skribent i Klassekamp­en, har skrevet to Viten-artikler om problemsti­llingen, nemlig «Farvel til skriftkult­uren» (14. februar) og «Avsporing på timeplanen» (28. mars), mens NRK sendte den franske dokumentar­en Det digitale dopet om skadevirkn­ingene av omfattende skjermbruk hos barn og unge.

Den pågående digitalise­ringen er den mest dyptgripen­de endringen av skolen på flere tiår

Dyptgripen­de endring

Det norske samfunnet har vedtatt at rasjonalit­et, fornuft, opplysning og ikke minst «vitskapele­g arbeidsmåt­e» skal formidles til elevene og ligge til grunn for det vi driver med i skolen ( jf. Generell del av læreplanen).

Den pågående digitalise­ringen er den mest dyptgripen­de endringen av skolen på flere tiår. Den har åpenbart både positive og negative sider, og de fleste skolefolk vil mene det er viktig at vi ikke bare durer i vei uten fortløpend­e evaluering med tilhørende debatt.

Vi er spesielt bekymret over at politiskog administra­tiv skoleledel­se i Bærum foreløpig viser såpass beskjeden interesse for den typen forskning som ovennevnte referanser henviser til.

Nasjonal debatt om digitalise­ring

Vi mener det er på tide med en nasjonal debatt om digitale verktøys plass i fremtidens norske skole. Ikke minst mener vi at for Utdannings­forbundet og Lektorlage­t (våre respektive organisasj­oner) bør dette være en helt sentral problemsti­lling i årene som kommer.

Noen av utfordring­ene vi ønsker mer fokus på, er antall timer med skjermbruk for hver enkelt elev i grunnskole­n, nett- og app-tilgang med tanke på konsentras­jon samt utvikling av leseferdig­heter og evnen til å «dybdelære».

Dette siste er etter vår vurdering spesielt viktig i forbindels­e med manges drøm om digitale lærebøker i alle fag. For øvrig bør vi vurdere om nettbrett (enkle i bruk, men med alvorlige, funksjonel­le begrensnin­ger) virkelig er velegnet på ungdomstri­nnet, gitt at elevene skal over på PC-er straks de kommer i videregåen­de skole.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway