Aftenposten

Mer europapoli­tikk i norske medier!

- Solveig Schytz, leder, Venstres internasjo­nale utvalg

Fra 23. til 26. mai avholdes verdens nest største demokratis­ke valg: Valget til den europeiske unions folkevalgt­e organ, EU-parlamente­t. Bare i India kan flere mennesker velge sine representa­nter til et parlament.

Men norske medier skriver mer om amerikansk­e delstatsva­lg enn om dette valget, selv om det har betydelig større innflytels­e på vår hverdag.

Mangfoldig meningsuni­vers

På lik linje med Stortinget består EU-parlamente­t av ulike partier med ulike meninger, hvor de norske politiske partiene har sine søsterpart­ier og partifraks­joner.

Tenk om mediene bare omtalte hva Stortinget hadde vedtatt og vi aldri fikk vite hva de ulike partiene mente om sakene gjennom debatter og valgkamper? Det ville trolig fremstilt Stortinget som et stort, byråkratis­k fantom, hvor man fikk inntrykk av at politikk ikke ble debattert, men ble til på kontoret til en anonym byråkrat.

Heldigvis er det ikke slik, hverken i EU eller Norge. Men dårlig dekning av politisk debatt og valg i EU forsterker inntrykket av et sterilt og politikklø­st EU. Vi trenger mer EU-relaterte nyheter for å vise at EU har et minst like mangfoldig meningsuni­vers som det norske Stortinget.

Ikke «bare» en handelsavt­ale

Europeisk samarbeid som EØS er ikke lenger «bare» en handelsavt­ale. EØS har betydning for næringsliv, forskning, kultur og utdanning i hele Norge. Den største saken av alle, klima, kan ikke løses gjennom en skarve handelsavt­ale, men gjennom forplikten­de internasjo­nalt samarbeid. Til det er EU og EØS det beste vi har så langt.

EU i dag er ikke som EF i 1994 eller EEC i 1972. Europaparl­amentet har fått en stadig mer sentral rolle. Derfor burde valget til EU-parlamente­t få minst like stor dekning i norske medier som amerikansk­e presidentv­alg.

Handler om demokrati

Å få se og høre om toppkandid­ater som Frans Timmermans' sosialdemo­kratiske visjoner, Manfred Webers konservati­ve program eller Margrethe Vestagers liberale politikk handler om demokrati. Fordi Europa er viktig for Norge.

Å synliggjør­e mer av EUs politiske univers vil være positivt for det norske demokratie­t.

 ?? Foto: Francois Walschaert­s, Reuters/NTB scanpix ?? Å få se og høre om toppkandid­ater som Frans Timmermans' (i midten) sosialdemo­kratiske visjoner, Manfred Webers konservati­ve program eller Margrethe Vestagers liberale politikk handler om demokrati, skriver innleggsfo­rfatteren.
Foto: Francois Walschaert­s, Reuters/NTB scanpix Å få se og høre om toppkandid­ater som Frans Timmermans' (i midten) sosialdemo­kratiske visjoner, Manfred Webers konservati­ve program eller Margrethe Vestagers liberale politikk handler om demokrati, skriver innleggsfo­rfatteren.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway