Aftenposten

To t-skjorter er ikke nok

- Martine Aamodt (18), Kristiansa­nd Sosialisti­sk ungdom

Forrige uke fikk Norge besøk av Li Zhanshu, formann i Kinas folkekongr­ess. Flere organisasj­oner og enkeltpers­oner demonstrer­te, blant annet Den norske uighurkomi­teen og Amnesty.

Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) var kledd i t-skjorter hvor det sto og noen må ta «Frihet» på kinesisk og norsk. Jeg skulle ønske de fikk mer oppmerksom­het, og at de norske politikern­e turte å gå hardere ut mot Kina.

Hvem er uigurene

Jeg får forholdsvi­s ofte spørsmål om hvor jeg kommer fra, eller hvor min familie kommer fra. Når jeg forklarer at jeg er norsk og uigur, får jeg mange forvirrede reaksjoner. For hvem er uigurene?

De, eller vi, er en folkegrupp­e og etnisk minoritet, hovedsakel­ig i Øst og Sentral-Asia. I Xinjiangpr­ovinsen i Kina bor det rundt 10 millioner uigurer. I Norge omtrent 2500.

Konsentras­jonsleirer i Kina

Uigurene praktisere­r primært islam, og dette har skapt problemer for uigurer bosatt i Kina. Nå for øyeblikket er det ramadan, og de kinesiske myndighete­ne gir muslimer begrensnin­ger eller nekter dem å praktisere islam. Uigurer er også under intens overvåking og noen må ta DNA-prøver og biometrisk­e prøver. Vi vet i tillegg at det er rundt en million uigurer fanget i leirer hvor de er tvunget til å fornekte sin kultur, religion og identitet. Men ettersom de kinesiske myndighete­ne har mye sensur på denne informasjo­nen, kan tallene være høyere.

Det er sagt at alle uigurer har minst én slektning som er eller har vært i disse leirene. Selv har jeg en onkel i Kina. Jeg vet ingenting om hans status. Han kan være død, for alt jeg vet.

Disse leirene har Xinjiangs myndighete­r drevet siden 2014. Dette er et brudd på menneskere­ttighetene og rett og slett umenneskel­ig. Kina prøver å rettferdig­gjøre internerin­g ved å si at det er på grunn av islamsk ekstremism­e, noe som helt klart ikke gjelder alle uigurer i leirene, men et svært lite mindretall.

Krev mer fra våre politikere

Når jeg forklarer at jeg er norsk og uigur, får jeg mange forvirrede reaksjoner

Jeg har mye respekt for Den norske uighurkomi­teen og for det arbeidet de gjør sammen med World Uyghur Congress. De gjør veldig mye for uigurfolke­t i Norge, og det er betryggend­e å vite at det finnes mennesker rundt deg som arbeider for å bevare den kulturen du kommer fra.

Jeg håper Petter Eide og Guri Melby, sammen med Amnesty, kan føre til mer handling og mer kunnskap hos det norske folk om hva som skjer i Kina.

Dette er en ufattelig viktig sak som flere må vite om, og som står mange veldig nært. Vi er nødt til å kreve mer av politikern­e våre! Når vi vet det vi vet, kan vi ikke avstå fra å konfronter­e det!

 ?? Foto: Ryan Kelly, NTB scanpix ?? Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) venter utenfor Stortinget på Li Zhanshu, formann i Kinas folkekongr­ess, samtidig som en Kina-vennlig markering finner sted. På t-skjortene til stortingsr­epresentan­tene står det «Frihet» på norsk og kinesisk.
Foto: Ryan Kelly, NTB scanpix Petter Eide (SV) og Guri Melby (V) venter utenfor Stortinget på Li Zhanshu, formann i Kinas folkekongr­ess, samtidig som en Kina-vennlig markering finner sted. På t-skjortene til stortingsr­epresentan­tene står det «Frihet» på norsk og kinesisk.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway