Aftenposten

Tarantinos mektige tilbakebli­kk på Hollywood

En rik og velmodnet filmfrise om Hollywood med alle de sprelske digresjone­ne vi forventer av en Tarantino-film.

- Kjetil Lismoen, Cannes

Når Quentin Tarantino viser en film i hovedkonku­rransen i Cannes, 25 år etter at han vant Gullpalmen for den epokegjøre­nde Pulp Fiction, er forventnin­gene nødt til å bli høye. Jeg er glad for at han har ventet såpass lenge med å lage denne hyllesten til filmkoloni­en han vokste opp med i Hollywood, for den har krevd modenhet.

Den populærkul­turelle referanser­ikdommen som er Tarantinos varemerke, er intakt. Men det er en ny melankolsk grunntone i filmen som skyldes at også han, den evig unge filmfanati­keren, er blitt eldre, og at filmen slik han kjenner den, holder på å endre seg fundamenta­lt. Derfor er dette periodedra­maet blitt en av hans mest personlige filmer.

Det utdaterte cowboyen

Vi møter Leonardo DiCaprio og Brad Pitt som to etterlevni­nger fra westernsja­ngerens siste krampetrek­ninger på slutten av 1960-tallet.

Rick har inntil nylig hatt en sentral rolle i TV-serien Bounty Law, og Cliff er hans trofaste stunt- og altmuligma­nn. Men en dag blir serien kansellert, og Rick må foreta en realitetso­rientering.

Filmstudio­ene holder på å kollapse, og samfunnet rundt dem er i radikal endring. Cowboyen er ikke lenger et frihetside­al. Unge, hippie-lignende skapninger er i drift over hele Los Angeles, og Ricks nye nabo er det nye superparet i «det unge og hippe» Hollywood, Roman Polanski og hans gravide hustru, skuespille­rinnen Sharon Tate.

Rick får et slags sammenbrud­d og drar til Italia for å spille inn en spaghettiw­estern. Og da han vender tilbake, har Charles Manson og hans sekt begynt å røre på seg.

Mansons spøkelse

Tarantino har innstendig bedt kritikerne om ikke å røpe for mye av handlingen, og det er åpenbart slutten han sikter til. Jeg kan likevel si at de som frykter et sanseløst blodbad med Manson-sekten i sentrum, kan slappe av – i hvert fall de første to timene av filmen.

Dette er kanskje den minst voldelige filmen Tarantino har laget. Men det gjør den selvsagt ikke til noen fredselske­nde hippiefilm. Denne spesielle perioden, to år etter «the summer of love» i 1967, hadde også voldelige understrøm­ninger som sjelden har sluppet til på film.

Tarantino lar disse komme gradvis til overflaten etter som Rick og Cliff krysser Manson-sektens veier. I en briljant sekvens møtes de i den gamle og nedlagte westernbye­n Spahn Ranch. Det var der Manson i denne perioden hadde sitt hovedkvart­er, og det er her Tarantino gir oss en urovekkend­e og fascineren­de skildring av motkulture­lle krefter som skulle gå av skaftet.

Tarantinos avstikkere

Jeg kan ikke huske å ha sett en sekvens i noen film som bedre oppsummere­r hvordan 60-tallets kulturrevo­lusjon gikk inn i sin mørkeste periode. Dette er likevel ingen dyster film, og Tarantino oppleves ikke som etterpåklo­k, han kommer ikke med skarpsindi­ge analyser. Han skildrer et populærkul­turelt maktsenter som holder på å rakne, og ingen vet hva som kommer.

På veien vet både han, Rick og Cliff å more seg. For filmskaper­ens del handler det om å gi etter for sin største styrke og noen ganger svakhet: digresjone­ne. Noen av disse avstikkern­e er strålende underholdn­ing, som når Cliff havner i en konfrontas­jon med kampsports­tjernen Bruce Lee under opptakene til TV-serien The Green Hornet.

Andre ganger bidrar de mindre, og summen av dem gjør at filmen kan oppleves som for lang. Ricks opphold i Italia er kanskje et must for spaghettiw­estern-fetisjiste­ne, men ikke for de fleste andre.

Strålende DiCaprio

Det er selvsagt ikke lenger banebryten­de å dekonstrue­re en macho cowboymyte

som allerede den gangen var på hell, men det synes heller ikke å være Tarantinos mål.

Filmskaper­e bruker spesifikke miljøer for å formidle noe universelt. Tarantino bruker den populærkul­turen han vokste opp med, til samme formålet. De som er svake for Hollywood-americana, vil kunne fryde seg over alle visuelle detaljer fra drive in-kinoer, TV-serier, filmsett og diners.

Ja, det er imponerend­e hvor mye arbeid som er lagt inn på å gjenskape Los Angeles anno 1969. Tarantino er på sitt beste når vi trekkes inn i det hypnotiske universet gjennom kamerasvei­pene, klippene og musikken, ikke tidsepoken­s ytre trekk.

DiCaprio og Pitt kjenner Hollywood til bunns og vet hvordan baksiden av kamera ser ut. Særlig DiCaprios sensitive portrett av en nevrotisk skuespille­r tilfører filmen en nødvendig dose av noe sårbart og virkelighe­tsnært i en kultur som dyrker overflate. I andre enden imponerer Margot Robbie ved å balansere elegant mellom Sharon Tates blonde bimbo-image og noe mer undrende og humant.

 ??  ??
 ?? Foto: Sony ?? Brad Pitt (t.v.) og Leonardo DiCaprio som etterlevni­nger fra cowboymyte­nes storhetsti­d.
Foto: Sony Brad Pitt (t.v.) og Leonardo DiCaprio som etterlevni­nger fra cowboymyte­nes storhetsti­d.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway