Aftenposten

Snart må han ta det tøffe karriereva­lget

Viktor Hovland (21) ble tildelt amatørgolf­ens mest prestisjet­unge tittel. Snart vil nordmannen røpe om han fortsetter som amatør eller blir proffesjon­ell.

- Erlend Nesje og Viljam Brodahl

Jeg er veldig nær en beslutning på hva jeg gjør videre, men ønsker ikke å gjøre det offisielt enda, sier Hovland til Aftenposte­n.

For en drøy måned siden ble 21-åringen den beste amatøren i verdens mest prestisjet­unge golfturner­ing, The Masters. Han hadde kun 31 proffer foran seg på resultatli­sten, blant dem vinneren Tiger Woods.

Noen dager senere var han den beste amatøren også på verdensran­kingen.

Hovland er utvilsomt en av golfsporte­ns mest spennende spillere. Spørsmålet mange nå stiller seg er: Skal han fullføre det siste året ved Oklahoma State University og fortsette som amatør i ett år til? Eller velger han å bli proff i 2019?

Hovland har vært i tenkebokse­n i noen uker.

– Jeg tar det valget når tiden er inne. Men det er ikke så lenge til. Dere skal snart få vite, sier en hemmelighe­tsfull Hovland.

Prestisjet­ung pris

Da Aftenposte­n snakket med 21-åringen på telefon tirsdag ettermidda­g, var han stolt over å ha blitt tildelt Ben Hogan Award.

Prisen er amatørgolf­ens mest prestisjet­unge pris og går til den spilleren som har levert best i alle college- og amatørturn­eringer det siste året.

– Det er morsomt og betyr mye for meg. Det gir meg motivasjon for det som skal skje i fremtiden. Det er mange store navn som har vunnet denne prisen tidligere. De som har vunnet den, har gjort det bra videre, og det får meg til å slappe av litt. Jeg blir kanskje litt mindre stresset, sier Hovland, som dro rett fra seremonien i Dallas og tilbake til Oklahoma tirsdag ettermidda­g.

Men det var kun for å snu i døren: I morgen er det sesongfina­le i NCAA Championsh­ip i Arkansas. Dersom Hovland bestemmer seg for å bli proff, kan det bli hans siste amatørturn­ering.

Eurosport-ekspert og tidligere golfspille­r Per Haugsrud mener Hovlands prestasjon­er er gigantisk i norsk sammenheng.

– Det er et tegn på at han er den beste amatøren i verden. Bedre kan det ikke bli når man er amatør. Det er ganske enkelt. Det er mange store navn på listen. Tiden går jo fort i golf når man blir profesjone­ll, men det er gull verdt på kort sikt med tanke på invitasjon­er til turneringe­r og sponsorkon­trakter.

Har fått mye TV-tid

I de turneringe­ne Hovland har spilt til nå, har han fått mye TV-tid til å være amatør. Og i USA er det viktig. Han snakkes om. Hovland er blitt lagt merke til.

– Han blir sammenlign­et med mange av de store. Så får man se hvordan det går når han blir profesjone­ll. Vi har sett gode spillere som mange tror skal dominere, men som ikke har gjort det. Man må ha beina på jorden, men jeg har veldig tro på ham, påpeker Haugsrud.

Han påpeker at det er veldig mange om benet i profesjone­ll golfspilli­ng.

– Utfordring­en er at man må spille inn 850.000 dollar (7,8 mill. norske kroner) for å få full ranking. Det er et vanskelig nåløye. Klarer han det, er han på nivå med Tiger og de få andre som har klart det. Om han gjør det, er det helt vilt.

Hovland er amatør og går derfor glipp av store premiepeng­er. Dersom 21-åringen hadde vært profesjone­ll under The Masters i midten av april, ville han tjent 68.000 dollar for sin 32.-plass, som er drøyt 600.000 kroner etter dagens kurs.

 ?? Foto: Lucy Nicholson, Reuters/ NTB Scanpix ?? Viktor Hovland jublet sammen med trofeet han vant etter å ha blitt beste amatør i The Masters på Augusta-banen i april.
Foto: Lucy Nicholson, Reuters/ NTB Scanpix Viktor Hovland jublet sammen med trofeet han vant etter å ha blitt beste amatør i The Masters på Augusta-banen i april.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway