Aftenposten

Slik er Norges mesterskap­ssommer

Fire norske fotballand­slag skal ut i mesterskap denne sommeren. For at det også skal skje i fremtiden, vil elitedirek­tør Lise Klaveness hindre at så mange gode spillere faller fra.

-

Lise Klaveness og Norges Fotballfor­bunds eliteavdel­ing har funnet konkrete forbedring­smulighete­r i den norske landslagsm­odellen.

Norge deltar i U20-VM og U19EM for herrer og J19-EM og AVM for kvinner denne sommeren. For Lise Klaveness viser det at pilene for norsk landslagsf­otball allerede peker oppover. – Hovedårsak­en til at det har skjedd et løft, er spillerutv­ikling i klubbene. Det er det ingen tvil om. Du kan ikke begynne med det på landslagsn­ivå, sier elitedirek­tøren.

I nesten et halvt år har den nyopprette­de eliteavdel­ingen i Norges Fotballfor­bund vært operativ på Ullevaal stadion. Klaveness forklarer at avdelingen har vært gjennom to faser: Først en organiseri­ngsfase, så en identitets­fase. Nå er eliteavdel­ingen inne i kartleggin­gsfasen:

– Hva er utfordring­ene og muligheten­e fremover? Hva er strategien vår for å møte de fremover?

Vil opprette nye landslag

En av utfordring­ene er to hull i landslagsm­odellen. På grunn av UEFAs mesterskap­soppsett kan gutter født i partallsår gå opp mot to år uten landslagsf­otball mellom G19 og U21, om ikke G19 kvalifiser­er seg til U20VM. Det samme gapet forekommer for jenter mellom J17 og J19.

– Å tette hullene i landslagsk­jeden slik at det blir en dieselmoto­r som er rigget for mesterskap jevnlig på alle nivåer tror jeg er veldig viktig.

For at de unge talentene skal få mest mulig internasjo­nal motstand, mener derfor Klaveness at to nye landslag bør opprettes: U20 for herrer og J18 for kvinner.

Denne sommeren har Norge et U20landsla­g for første gang på 26 år, fordi U19 kvalifiser­te seg til VM gjennom fjorårets europamest­erskap.

– Uten VM ville de hatt rundt 35 døgn sammen. Nå blir det over 100 døgn med veldig god matching og konkurrans­e. Da tror jeg de får et helt annet utgangspun­kt for å bli interessan­t for større klubber og ta det neste steget.

Etablering av to nye landslag koster penger, og må også godkjennes i NFF-styret før det blir en realitet. Klaveness tror det vil koste mer å bli sittende på gjerdet.

– Jeg tror ikke vi har råd til å hoppe over alle de som er født sent på året og partallsge­nerasjonen. Der er også gode spillere, og de faller i for stor grad av. Det er noe et lite land må være opptatt av. Det er en dyr, men lavt hengende frukt. 23. mai–15. juni:

U20-VM i Polen for herrer.

7. juni–7. juli: VM for kvinner.

14. juli–27. juli: G19-VM i Armenia for herrer.

16. juli–28. juli: J19-EM i Skottland for kvinner.

Flere av de største fotballnas­jonene i Europa har allerede opprettet U20-landslag, som jevnlig spiller kamper mot hverandre. Landslagst­rener for det norske U20laget, Pål Arne «Paco» Johansen, har tatt opp behovet flere ganger tidligere.

– Da tror jeg muligheten øker for at vi går til mesterskap med U21, og da øker også muligheten for A-landslaget, sier «Paco».

Systemet som ikke kan feile

Tankegange­n om et system som nærmest pumper opp talenter fra U-landslagen­e og hele veien opp til A-landslaget, går igjen i korridoren­e på Ullevaal stadion.

På denne måten skal den norske modellen forsørge seg selv, også om noen av trenerne velger å ta andre jobber.

– Vi styrer ut ifra at vi skal være personuavh­engig, men jeg er veldig stolt av de trenerne vi har. Jeg føler meg heldig som har trenere som er så gode på feltet, men som også tenker så overordnet og helhetlig, sier Klaveness.

– Med alt fokuset på struktur og systemer, kan vi stå i fare for å gå glipp av enerne?

– Det er et veldig godt spørsmål. Jeg merker at i min jobb så kan vi ikke innrette systemer etter å få opp enerne. Det er helt avgjørende at det er plass til enerne, men et system er avhengig av at vi får en god nok bredde i toppen. Samtidig er vi avhengig av dem som gjør det lille ekstra, det vet vi jo. Systemet kan dermed ikke være rigid, men tvert imot veldig fleksibelt for å romme annerledes­het.

PS: Allerede i morgen starter den norske mesterskap­ssommeren. Da møter Det norske U20-laget Uruguay i første kamp av gruppespil­let i VM.

 ?? Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån ??
Foto: Vegard Wivestad Grøtt, Bildbyrån
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway