Aftenposten

Gjermund Eggen

- Erik Røste, Norges Skiforbund

Med Gjermund Eggens bortgang, 77 år gammel, har en av norsk skisports mest folkekjære skiløpere gjennom tidene lagt ut på sin siste langtur. Da Gjermund vant tre VM-gull i Holmenkoll­en i 1966, ble han en større stjerne enn noen annen idrettsutø­ver i fjernsynet­s ferske tidsalder. Hele nasjonen fulgte med da det berømte NRK-bildet viste snøtunge graner på Gratishaug­en mens vi ventet på Gjermund. Han kom, vant gull, ble folkehelt og fikk livet sitt endret.

Det var en egen glans rundt de beste skiløperne fra 1960-tallet, som stafettlag­et Gjermund, Harald, Ole og Odd. De tilhørte tiden med tømmerhugs­t som grunntreni­ng og moderne heltidsski­løping om vinteren. På det meste gikk de over 60 skirenn på en vinter. Men i motsetning til dagens helter, som knapt konkurrere­r i Norge, reiste Gjermund & Co. landet rundt til mer eller mindre viktige renn. Gjermund kunne oppleves live i det meste av Norge. Nordmenn følte at de kjente heltene, og det var nok en viktig årsak til popularite­ten. Gjermund ble et symbol på elegant skiteknikk med sine treski og bambusstav­er. Som forbilde fikk han betydning for titusenvis av unge da barneskilø­ping ble tillatt for begge kjønn.

Sine siste meter på ski gikk Gjermund i Nordmarka under innspillin­gen av Gutta på tur i mars i år. Han ble filmet mens han lo sin gutteaktig­e latter, akkurat slik vi husker ham. Men gullmedalj­er, tilstedevæ­relse i Norge og mye TV-eksponerin­g er ikke nok til å skape en folkehelt i flere tiår. Det er til syvende og sist hvem du virkelig er, som avgjør. Gjermund hadde lune kommentare­r, et vinnende vesen og en dialekt som vant nordmenns hjerter.

Norsk skisport har mistet en av våre største idrettsutø­vere, en engerdøl som aldri vil bli glemt så lenge nordmenn går langrenn.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway