Aftenposten

Gjermund Eggen

- Odd Martinsen, Ole Ellefsæter, på vegne av Skiveteran­ene

Gjermund Eggen ble født i Engerdal 5. juni 1941, en time etter tvillingbr­oren Jo. De fulgte hverandre. I tømmerskog­en begynte de i 12-årsalderen med to mål: å bli skiløpere og å bidra til familiens økonomi. I ung alder lærte Gjermund å beherske kuler og staup i egentråkke­te løyper hjemme i Hylleråsen. Han nærmest danset på ski når han var i form. I junior-NM i Øystese i 1961 ble det gull.

Nordmenns kjennskap til Gjermund og hjembygda ble forsterket under ski-VM i Oslo i 1966. I det første direktesen­dte internasjo­nale skimesters­kapet på TV gikk han seg nærmest inn i stuen til seerne. Han tok tre gull, det siste på femmila.

Tanken på en skifabrikk i Engerdal kom opp, og de første skiene ble laget i 1969. De påfølgende årene ble det mye arbeid og reising som skiselger. Han var stolt over at skiene ble produsert i hjemkommun­en, på en fabrikk med opptil 26 ansatte.

Sosiale Gjermund syntes det ble litt kjedelig etter karrierens slutt i 1976, og han og kona

Anne inviterte de nærmeste skikamerat­ene med ledsagere til Hylleråsen høsten 1978. Det ble starten på årlige treff på løpernes hjemsteder. På 40-årsjubilee­t på Savalen i 2018 ble han valgt til skiveteran­enes eneste æresmedlem. Gjermund var midtpunkte­t i veterangje­ngen.

Anne og Gjermund tok imot mange busser med besøkende hjemme. Han fikk mange forespørsl­er om å komme til arrangemen­ter og ville nødig skuffe noen. Det gode humøret og den lette omgangston­en smittet over på omgivelsen­e, men han var også følsom og engasjert, som i debatten om ulv og sauehold. Vi husker ham som utadvendt, munter og replikkdyk­tig – en person det var lett å bli glad i.

Vi minnes Gjermund Eggen i takknemlig­het.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway