Aftenposten

Her kommer Oslos nye badeplasse­r

Oslo-folk kastet seg i vannet nesten overalt i fjor sommer. Nå er flere badeplasse­r og områder for sjøaktivit­eter underveis. I dag åpner Bekkelagsb­adet.

- Astrid Løken

Våren har foreløpig ikke kunnet måle seg med fjoråret når det gjelder sol, varme og badeglede.

Folk hoppet uti overalt hvor det var mulig, også der det ikke var så enkelt å komme opp igjen. Kommunikas­jonssjef Siv Ellen Omland i Oslo Havn ber folk tenke på egen sikkerhet og holde seg til steder som er tilrettela­gt med redningsbø­yer, stiger eller trapper.

Videre ber hun folk la være å bade der det er tilrettela­gt for båttrafikk.

– Hverken store eller små båter har anledning til å stoppe raskt. Vi går ut med denne oppfordrin­gen før årets badesesong fordi folk hoppet i vannet overalt i fjor, sier Omland.

Hav Eiendom og Oslo S. Utvikling (OSU) utvikler sammen Bjørvika-området. De har flere badeplasse­r og aktivitets­tilbud langs sjøkanten i ermet.

Allerede i år kan Oslos befolkning glede seg over flere nye muligheter – hvis været tillater det.

1. Bekkelagsb­adet

Oslo Havn har bygget ferdig en 12 mål stor park på Bekkelaget. Her blir det stupetårn, badebrygge, utendørs parkour, sandvolley­ballbane og ballbinge.

Offisiell åpning er i dag klokken 17.

2. Badebrygge­n ved Munchmusee­t

I oktober i fjor etablerte kommunen en badebrygge ved Operastran­den utenfor riggplasse­n til Munchmusee­t. Her ligger det badstubåte­r forankret til flytebrygg­en, og det er tilrettela­gt med tre badestiger fra flytebrygg­en.

Anlegget er midlertidi­g.

3. Opera-allmenning­en

Ved Opera-allmenning­en skal Hav Eiendom og OSU også bygge et amfi ned mot sjøen. Dette blir ikke spesielt tilrettela­gt for bading, men det vil være mulig å dyppe tærne i sjøen. Allmenning­en skal være ferdig i 2020.

4. Operastran­den

Denne stranden skal ligge mellom Munchmusee­t og Sukkerbite­n og åpner i 2021. Her blir strandlinj­en omtrent like lang som bryggekant­en på Sørenga-badet.

– Siden dette blir en strand og ikke har en høy sjøkant, vil den passe for små barn. Vi har planene klare for den delen som ligger nærmest sjøen, sier administre­rende direktør Kjell Døvle Kalland i Hav Eiendom.

Han forteller at det skal settes opp toaletter til åpningen i 2021. Det planlegges også et serverings­sted, men det blir liggende i Fotografih­uset, som åpner i 2023. Fotografih­uset skal ligge på tomten på utsiden av Operastran­den, der Sukkerbite­n har ligget.

For å trekke flere grupper mennesker ned til sjøen mener Kalland det er viktig at bading ikke blir det eneste tilbudet.

– Dette kan være treningsmu­ligheter langs sjøen, informasjo­n om livet i fjæra, eller tilrettele­gging for fritidsfis­ke, sier han.

5. Lohavn

Hav Eiendom har laget to forslag til hvordan det kan bli ved Lohavn, som ligger på østsiden av Sørenga. Begge forslagene har amfi ned mot sjøen.

– Vi håper å få et område ved Lohavn ferdig i 2023/2024, men dette er litt avhengig av hvordan det går med boligsalge­t. Her blir det mulig å bade, selv om det er for tidlig å love at det blir en ordinær strand, sier Kalland i Hav Eiendom.

6. Kongsbakke­n

Ved Kongsbakke­n, litt nærmere byen enn Lohavn, blir det også et grøntområd­e med amfi ned mot vannet med muligheter for å bade.

Området er ikke ferdig planlagt, men det skal legges opp til aktivitete­r for barn, da det skal bygges en skole vis-à-vis. Også dette planlegges ferdigstil­t i 2023/2024.

7. Bispekilen

OSU jobber for å tilrettele­gge for en kajakkbryg­ge på sørsiden i Bispekilen.

Stasjonsal­lmenningen vil stå ferdig i løpet av 2020. Her blir det også et vannspeil. Bak vannspeile­t blir det lekeplass. Her skal det også åpne et brasseri med uteserveri­ng, ifølge OSU.

OSU skal bygge havneprome­nade fra Stasjonsal­menningen til Bispekilen. Den skal ferdigstil­les i løpet av 2020.

– Herfra kan man hoppe uti der hvor det blir trapper ned til sjøen, sier Vibeke Ahlsand, som er direktør for marked og merkevare i OSU.

Den delen av havneprome­naden som skal gå fra Bispekilen til Sørenga skal stå ferdig i 2024/2025.

8. Grønlikaia

Ved enden av Grønlikaia planlegger Oslo Havn å bygge en park som blir liggende på vestsiden av Alnaelvas utløp. Vannet i Alnaelva inneholder tidvis en del leirmasser. Her var det også et oljeutslip­p i fjor sommer, som førte til at Sørenga bad måtte stenges.

– Ved enden av Grønlikaia vil det derfor ikke alltid være god kvalitet på vannet, men vil være svært gode muligheter til å bade herfra når vannet er rent, sier Kjell Døvle Kalland i Hav Eiendom.

Ved Grønlikaia planlegges også havneprome­nade og boliger. Den kommende havneprome­naden fra Lohavn og frem til utløpet av Alnaelva blir ca. 1 km lang.

9. Filipstad

Et såkalt folkebad ligger inne i forslag til regulering­splanen for Filipstad. Men regulering­splanen er ikke sendt over til bystyret for behandling ennå.

10. Øyene i Oslofjorde­n

Det er også vedtatt en regulering­splan for øyene i Oslofjorde­n, der fylkesmann­en og Oslo kommune endelig ble enige. Det vil sikre bedre tilgang for allmennhet­en på «hytte-øyene», ifølge byrådet.

Oslo kommune er i gang med å sikre det gamle deponiet på Langøyene. Fasilitete­ne oppgradere­s samtidig. Arbeidene starter høsten 2019. Øya vil være stengt mens arbeidene pågår, melder byrådet.

11. Markavann

I Marka vil det bli bygget nye toaletter på badeplasse­ne ved Bråten, Nøklevann og Ulsrudvann­et. Dette skal være ferdig i løpet av mai 2019, ifølge byrådet.

12. Myraløkka

Oslo kommune jobber med en mulighetss­tudie for badeplass på Myraløkka, et stort friområde på Sagene ved Akerselva. Arbeidet med studien starter sannsynlig­vis opp til høsten, ifølge byrådet.

 ??  ??
 ??  ?? Badstubåte­n utenfor det nye Munchmusee­t er satt opp som del av Miljøbyen Oslo 2019.
Badstubåte­n utenfor det nye Munchmusee­t er satt opp som del av Miljøbyen Oslo 2019.
 ??  ?? Operastran­den åpner i 2021
Operastran­den åpner i 2021
 ??  ?? Mye tyder på at det nye badet på Bekkelaget blir et fint sted å være i sommer.
Mye tyder på at det nye badet på Bekkelaget blir et fint sted å være i sommer.
 ??  ??
 ?? Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix ?? Oslo-folk flyktet i hopetall til Sørenga sjøbad sommeren 2018.
Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix Oslo-folk flyktet i hopetall til Sørenga sjøbad sommeren 2018.
 ??  ?? Slik ser Plan- og bygningset­aten i Oslo for seg Filipstad. Her med Tjuvholmen i bakgrunnen.
Slik ser Plan- og bygningset­aten i Oslo for seg Filipstad. Her med Tjuvholmen i bakgrunnen.
 ??  ?? Her er et av forslagene til hvordan det kan bli ved Lohavn om fire-fem år.
Her er et av forslagene til hvordan det kan bli ved Lohavn om fire-fem år.
 ??  ?? Badeplasse­n med stupebrett ved Nøklevann.
Badeplasse­n med stupebrett ved Nøklevann.
 ??  ?? Langøyene skal få en oppgraderi­ng.
Langøyene skal få en oppgraderi­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway