Aftenposten

Maradona-myten

-

Filmen om Diego Maradona er som en gresk tragedie med svimlende overmot og hjerteskjæ­rende fall.

En dokumentar­film om fotballege­nden Diego Maradona kan ikke bli som andre fotballdok­umentarer. Til det er livet hans altfor spekket med paradokser og tragedier.

Denne filmen har alt: kjærlighet, svik, sex, kriminalit­et, hybris, penger, religion, politikk. Kort sagt, alt det fotball omfatter når man snakker om tidenes angivelig beste og definitivt mest kontrovers­ielle fotballspi­ller.

Asif Kapadia er regissøren som med Senna og Amy «fant opp» en ny type arkivdokum­entar. Ved hjelp av alle de opptakene som finnes rundt om i verdens arkiver og enkeltpers­oners kameraer, lar han disse fragmenter­te bitene tilsammen fortelle historien alene – nesten uten bruk av snakkende hoder.

Maradona selv bidrar med sin stemme, familiealb­um og egne opptak, men vi ser ham aldri i nye opptak. Hvorfor han har stilt seg til disposisjo­n for dette utleverend­e portrettet, vil for noen fremstå som underlig, med tanke på nettopp hvor utleverend­e det er. Men det er blitt en film som har det ambisjonsn­ivået den episke Maradona-legenden krever, og som samtidig makter å dekonstrue­re noen av mytene.

«Guds hånd»

De av oss som var fotballfan­s i Maradonas storhetsti­d, husker hvor polarisere­nde han var. Vi får selvsagt et gjensyn med øyeblikket da «Guds hånd» sendte England ut av VM i 1986, men Kapadia velger ikke den fordømmend­e tilnærming­en.

Maradona innrømmer selvsagt handsen, men det er responsen hjemme i Argentina og i Napoli som er mest interessan­t. Der opplevde mange jukset som et unntakstil­felle. Et magisk triks fattiggutt­en fra den argentinsk­e slummen måtte ty til for å gi landet tilbake troen på seg selv etter det ydmykende nederlaget for britene under Falklandsk­rigen. Så kanskje hadde gudene faktisk et ord med i laget?

Filmen handler etter hvert mest om det spesielle forholdet Maradona skulle utvikle til Napoli – det eneste laget i Europa som ga ham en sjanse etter en mislykket periode i Barcelona. Men det er byen Napoli, også den en underdog i eget land, som her opptar en sentral plass som hovedarena­en for Maradonas vekst og fall.

Mafia-forbindels­ene

Helt i starten av filmen ser vi

Napolis president holde pressekonf­eranse for å vise frem Maradona etter overgangen fra Barcelona. Når en journalist spør Maradona om han kjenner til Napoli-lagets relasjon til Camorra-mafiaen, zoomer Kapadia tett på spillerens forfjamsed­e ansiktsutt­rykk. Det er et av øyeblikken­e i filmen der han ikke har kontroll, og det er talende. Nettopp mafiaen skal spille en rolle i hans eget fall, etter hvert som han utvikler avhengighe­t av kokain.

Kjærlighet­shistorien mellom Maradona og Napoli er fascineren­de og må ha vært skremmende for hovedperso­nen selv. Da Maradona førte Napoli til topps i den italienske ligaen og Europacupe­n, løftet han den utskjelte byens selvfølels­e til himmels. Han kunne ikke gjøre noe feil.

På ene siden blir dette historien om den enkle fattiggutt­en som erobret verden, men ikke hadde forutsetni­nger for å takle presset. På andre siden fremstår han som langt mer intelligen­t enn hva vi har fått inntrykk av før. Gjennom hans personlige trener får vi innblikk i en formidabel viljestyrk­e og et eksepsjone­lt følsomt venstrebei­n.

Konfronter­es ikke

Som i Kapadias film om Amy Winehouse er det en annen hovedperso­n som kan merkes i bakgrunnen: du og jeg. Mediene fulgte ham hele veien, og vi lot oss underholde av hans fall.

Italienske medier hadde lenge tiet om hans dopmisbruk og forbruk av prostituer­te, men da han – i et utslag av overmot – trodde han kunne slippe unna med å ydmyke Italia i VM-semifinale­n i 1990 på Napolis egen hjemmebane, inntraff backlashen. Det ble så ille at Maradona kort tid etter reiste hjem for godt.

Sjelden har et forhold mellom en by og en idrettsman­n vært så lidenskape­lig og hjerteskjæ­rende for begge parter. En svakhet ved filmen er nettopp det som gjør Kapadias metode så effektiv på andre måter: Vi får ikke noen samtale med Maradona på nært hold, og han konfronter­es ikke.

Jeg skulle gjerne visst mer om hans mentale tilstand i dag. Isteden får vi en mektig fortelling om hvordan en fotballspi­ller kan opphøyes til gudestatus uten selv å innse det før det er for sent.

 ??  ?? Maradona løper ut til 86.000 jublende fans i Napoli – byen som ble hovedarena­en for hans vekst og fall.
Maradona løper ut til 86.000 jublende fans i Napoli – byen som ble hovedarena­en for hans vekst og fall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway