Aftenposten

Hadde jeg visst hvilken tsunami jeg gikk inn i, ville jeg gjort det på en annen måte

Tom Tvedt (51) nekter å gi opp kampen om å være idrettspre­sident. Her forklarer han hvorfor.

- Odd Inge Aas

Det går mot et høydramati­sk idrettstin­g på Lillehamme­r til helgen. I går ettermidda­g ble det klart at Svømmeforb­undet støtter Tom Tvedt i kampen om norsk idretts fremste verv. Dermed utfordrer den sittende idrettspre­sidenten Sven Mollekleiv og Berit Kjøll i søndagens valg. I dette intervjuet svarer Tvedt på hvorfor han nekter å gi seg, og om de turbulente årene på toppen av norsk idrett.

– Først og fremst så må jeg jo si at jeg utrolig glad for støtten fra Svømmeforb­undet, og jeg er utrolig glad for begrunnels­en. De vil se bak resultaten­e og peke på alt det vi har jobbet med og fått til. Det har vært viktig for meg hele tiden å levere resultater på det idrettstin­get har vedtatt. Jeg er ydmyk og litt rørt. – Hva er det som g jør det så spesielt?

– Oppi alt det som har vært med åpenhet og alle oppslagene, 10-12.000 oppslag, så har vi utviklet norsk idrett helt systematis­k. Vi har flere medlemmer enn noen gang, vi har hentet nesten 1 milliard kroner til norsk idrett i denne perioden, og vi har de beste toppidrett­sresultate­ne. Det er et langsiktig teamarbeid vi har gjort i all denne støyen. Vi har ryddet opp i det som ikke har vært bra. – Betyr dette at du har sikret deg bred støtte?

– Det må du spørre svømmeforb­undet om. Jeg er glad for støtten. Det er idrettstin­get som er øverste organ og som skal ta ut sitt lag. – Tror du det er omstridt at du nå stiller som kandidat?

– Det må andre svare for. – Hva tenker du selv?

– For meg har det vært viktig at jeg skal svare for det de ba meg om på idrettstin­get i Trondheim (i 2015). – Hva vil du legge vekt på når du skal oppsummere?

– Jeg kommer til å være veldig ærlig med idrettstin­get. For dem som lurer, så har det vært tøffe tak å stå i. Det har jeg tenkt å si noe om. Jeg kommer til å være veldig åpen om det. Jeg har sagt det før: Jeg har ikke kastet noen foran bussen og har valgt å stå oppreist. – Hva legger du i det?

– Vi har gjort en oppvask som går femseks år tilbake i tid. 25.000 kvittering­er. Jeg har fått spørsmål om mange middager, som jeg bare har tatt ansvar for. – Der du ikke har vært med selv?

– Det har vært nok av dem. Det er mange som har vært med på den måten som man drev før, så har vi endret, ryddet opp og laget nye rutiner. Jeg tror ikke du finner ett oppslag der jeg har stått og lagt skylden på noen andre. – Føler du at du er blitt ansiktet utad på den ukulturen som har vært?

– Det kan det ikke være noen tvil om, for det er mitt bilde som er brukt. Det er mitt lodd som leder. Samtidig har jeg vært opptatt av de resultaten­e som vi har fått på plass. Om det er urettferdi­g eller ikke, det er ikke et spørsmål for en leder. Min elsk til fellesskap­et er større enn å skylde på andre. – Dere har fått mye kritikk for at dere ikke åpnet opp tidligere. Angrer du på det?

– Alle våre regnskaper har vært åpne. Spørsmålet var om alle kvittering­ene. Vi vedtok å åpne fra 2015 da jeg ble president. Da vi så gikk tilbake fra til 2012, ble vi enige om å spørre ledermøtet først. Sett i etterkant: Hadde jeg visst hvilken tsunami jeg gikk inn i, så ville jeg gjort det på en annen måte. Det jeg er mest lei meg for, er at det gikk utover idretten. – Er det ditt og styrets ansvar at det ble sånn?

– Åpenhet handler om forvaltnin­gen. Vi satte ned Bernanderu­tvalget, for vi var opptatt av mer enn bare kvittering­ene. Nå har vi innført 21 tiltak. Jeg mener vi er en av Norges mest åpne organisasj­oner. Det tar tid å innføre og endre kultur og få det til å virke. Nå er båten godt rigget. – Hva sier du til dem som mener at du ikke er den rette til å g jenreise Idrettsfor­bundets tillit?

– Jeg mener at norsk idrett har stor tillit. Vi har medlemsvek­st, og vi får mer penger. Til sist er det idrettstin­get som tar ut laget sitt. – Er du den rette til å endre det bildet som er skapt av Idrettsfor­bundet i offentligh­eten?

– Om man evner å se forbi det bildet som ble skapt, se resultaten­e, mener jeg det. Jeg tror bildet som er skapt av idretten ikke er én ting, men flere. Man må være presis. Jeg tror arbeidet som er gjort har gitt et annet bilde internt i idretten, enn det som mediene skriver om. Jeg kan ikke gjøre annet enn å jobbe videre med de rette tingene. – Har Idrettsfor­bundet vært tydelige nok internasjo­nalt i debattene om for eksempel IOC og doping?

Jeg har hatt tre kulturmini­stre. Jeg jobbet godt med Thorhild Widvey og Skei Grande, så var det humpete med Helleland. ”

Tom Tvedt

– Jeg vil svare ubetinget ja på begge spørsmålen­e. Vi er inne i revisjonen av WADA-koden for tredje gang. Vi er et av landene som svarer på høringer og følger opp forslag. Våre stemmer er tydelige i de organisasj­onene vi er med i. – Dere fikk jo kritikk for at dere var altfor trege med å støtte Linda Hofstad Hellelands kandidatur som WADA-president?

– Vi har laget et felles dokument med Trine Skei Grande om antidoping­området. Så har påstanden hele tiden vært fra mediene at vi ikke er tydelige nok. Jeg aldri sett én eneste fra norsk presse til stede på alle møtene jeg har vært internasjo­nalt, men de har tydeligvis mange svar på dette. Som i idretten, bør det være en forutsetni­ng at man er til stede på tribunen for å bedømme kampen. – Det virket som om forholdet til Helleland som kulturmini­ster surnet veldig?

– Jeg har hatt tre kulturmini­stre. Jeg jobbet godt med Thorhild Widvey og Skei Grande, så var det humpete med Helleland. – Hvorfor ble det sånn?

– Det vil jeg helst ikke svare på, men at vi var uenige om enkelte ting – også om fremstilli­ngen av enkelte ting – er det mulig å trekke frem. – Synes du hun var urimelig?

– Hun hadde sitt utgangspun­kt, jeg mitt. Det var i alle fall en del krevende spørsmål som kom opp, som jeg syntes var vanskelige å svare på. – Kan du gi noen eksempler?

– For eksempel så ble det sagt i intervjuer at NIF «gjemmer regnskap». Det var naturligvi­s ikke riktig, og i beste fall upresist. Vi leverer økonomiske spillemidd­elrapporte­r, kvartalsra­pporter og en årlig rapport om alt vi gjør. Regnskapen­e er ute for alle som ønsker å se. Diskusjone­n handlet om innsyn til bilagsnivå – ikke regnskaper. Etterlatt inntrykk etter påstandene ble veldig urimelig. Det er ingen andre frivillige organisasj­oner som rapportere­r mer enn oss. Det andre som var urimelig, var at dette fokuset kun ble rettet mot Norges idrettsfor­bund. Det som var vårt ansvar har vi nå ryddet opp i. – Burde andre idrettsled­ere, nåværende eller tidligere, stått frem og tatt sin del av støyten?

– Det får de svare på. Jeg har valgt å ta den delen av ansvaret.

 ?? Foto: Tore Meek, NTB scanpix ?? Gir ikke opp: Tom Tvedt ønsker å fortsette som idrettspre­sident i enda en periode. Søndag får vi svaret under Idrettstin­get.
Foto: Tore Meek, NTB scanpix Gir ikke opp: Tom Tvedt ønsker å fortsette som idrettspre­sident i enda en periode. Søndag får vi svaret under Idrettstin­get.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway