Aftenposten

Jeg sliter fortsatt med smerter

Ny studie viser at skader påført under ekstreme omstendigh­eter gir langt mer smerter enn planlagt kirurgi. Cecilie Herlovsen ble truffet av tre skudd på Utøya. – I 2013 fikk jeg en mental kjempekræs­j.

- Wenche Fuglehaug, Lene Skogstrøm, Jan T. Epsedal (foto), Stein J. Bjørge (foto) og Olav Olsen (foto)

år gammel er Ylva Helene Schwenke fra Tromsø på sin første AUFleir – 22. juli 2011.

Anders Behring Breivik jager henne over teltplasse­n på Utøya og skyter henne fire ganger. Ett skudd i skulderen, ett i hvert av lårene og ett i magen. Ylva blir liggende hardt skadet i vannkanten til redningen kommer. Hun fraktes til Ullevål sykehus i luftambula­nse, er bevisstløs og svever lenge mellom liv og død.

I dag er hun 22 år gammel og studerer sammenlign­ende politikk ved Universite­tet i Bergen.

– Jeg lå på Ullevål sykehus i nesten fire uker, og i begynnelse­n kunne jeg nesten ikke bevege meg. Jeg hadde smerter i hele kroppen. Så ble jeg sendt hjem til Tromsø, og i en periode satt jeg i rullestol, forteller hun.

Slik gikk det med 30 skadede

Mye av forskninge­n etter 22. juli-terroren på Utøya og i Regjerings­kvartalet har handlet om den psykiske helsen til dem som overlevde angrepene.

De tre studiene som presentere­s i Oslo torsdag, har undersøkt 30 som ble lagt inn på sykehus med fysiske skader etter terroren.

Forskerne ønsket å finne ut om de skadede tre– fire år etterpå hadde smerter, funksjonsh­emninger og psykiske ettervirkn­inger av terrorangr­epet.

Pasientene som har deltatt i studien, ble grundig utredet medisinsk og psykologis­k av leger og psykologer ved Rikshospit­alet, Oslo universite­tssykehus og Sunnaas sykehus.

Resultaten­e viser at det å bli skadet under livstruend­e belastende omstendigh­eter gir en ekstra belastning og høyere risiko for langvarige plager. Av dem som deltok i studien, hadde 18 personer, over halvparten av deltagerne, et alvorlig omfang av skader. Tre til fire år etter skadene hadde fortsatt:

• 24 av 30 kroniske smerter.

• 22 av 30 mente de hadde en dårlig fysisk helse. • 12 av 30 hadde symptomer på angst og depresjon

Skader etter terror gir mer smerter

– Funnene våre stemmer med annen forskning som viser at skader påført under slike ekstreme omstendigh­eter gir langt mer smerter på sikt enn

 ?? E g r ø j B J. n i e t S J : o t o F ??
E g r ø j B J. n i e t S J : o t o F
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway