Aftenposten

Modi vant India igjen. Hva får det å si for verden?

Hva vil gjenvalget bety for India og verden?

- Frank Rossavik

Asia er et komplisert økonomisk og politisk brettspill, men India og Modi har fordelen av å være en stor brikke

Narendra Modi er kanskje ingen god statsminis­ter, men han er en smart politiker. I 2014 vant han valget ved å love et moderne, vekstkraft­ig India. Det skulle skapes masse nye jobber, landet skulle blomstre.

Realiteten ble ikke helt slik. Den økonomiske veksten har vært høy, men lavere enn ventet. Det skapes få nye jobber, og ledigheten er høy. Ungdomsled­ighet er et særlig problem.

Modi og hans hindunasjo­nalistiske parti, BJP, har slitt i målinger og tapt noen delstatsva­lg. Det er ikke så lenge siden han ble spådd et nederlag i vårens parlaments­valg.

Modi skjønte at han ikke kunne gjenvelges som den moderne lederen han gjerne ville være. Derfor har han denne gangen markedsfør­t seg som den gammeldags­e mannen han er: en «sterk mann» som spiller på nasjonalis­me, religion og konflikt – konflikt med nabolandet Pakistan og med religiøse minoritete­r.

Symbolsk nok endret han tittelen i sin Twitter-profil fra «statsminis­ter» til «portvokter» («chowkidar» på hindi). Modi er nå den som passer på inderne, slik han ser det. Rettere sagt, han passer på den store majoritets­befolkning­en, hinduene, som utgjør 80 prosent.

Vanskelig å være muslim

Den store muslimske minoritete­n (14 prosent) og den lille kristne (drøyt 2 prosent) har aldri hatt det enkelt i India. Begge utsettes for diskrimine­ring og vold, noe tidligere indiske ledere har prøvd å motvirke.

Modi har snarere sett seg tjent med konflikten, særlig den med landets muslimer. Han oppfordrer ikke direkte til å behandle muslimer dårlig, men gir sine signaler, for eksempel ved ikke å ta tydelig avstand fra retorikken til ekstreme hindunasjo­nalister og gjøre nok mot økende vold.

For muslimene er gjenvalget av Modi dårlig nytt.

Det kommer også meldinger om tilbakesla­g for liberale friheter i India, for eksempel den akademiske friheten.

Svak opposisjon

Den indiske opposisjon­en, fremfor alt det før så mektige Kongresspa­rtiet, er så svak at Modi kanskje hadde vunnet også uten terrorangr­epet fra islamistis­ke terroriste­r i februar. Men da 40 indiske soldater ble drept av en selvmordsb­omber nordøst i landet, ga det Modi anledning til å bombe på pakistansk side av grensen i den omstridte Kashmir-regionen. Derfra skal terrorangr­epet ha blitt igangsatt. Selv om de indiske jagerflyen­e ikke synes å ta truffet stort mer enn stein og jord, var selve den militære responsen mot arvefiende­n Pakistan populær i India.

Forholdet til Pakistan kan komme til å prege Narendra Modis neste periode. Optimisten­e tror han kan bruke styrken gjenvalget nå gir, til virkelig å bedre forholdet til det muslimske nabolandet. Modi har en så klar hindunasjo­nalistisk og antimuslim­sk profil, at han kan gi noe i forhandlin­ger uten å legge seg ut med hardlinere på hjemmebane.

Mellom USA og Kina

Pessimiste­ne frykter at Modi i stedet vil bruke Pakistan som et monster i en retorikk som skal holde ham ved makten i mange år. Tildragels­en i februar viser at han har en lav terskel for å bruke militær makt, noe han kan gjøre igjen.

Men det siste vil kanskje være å undervurde­re den indiske lederen. Han har hatt en bedre hånd med utenriks- enn med innenriksp­olitikken. Også under ham har India manøvrert klokt i sin rolle som geopolitis­k «vippestat».

USA er opptatt av å ha India som alliert i dragkamper med særlig Kina, men også med Russland og til dels Pakistan. Modi har spilt på lag med Donald Trump, for eksempel ved å stille på et toppmøte med USA og Japan høsten 2018. Hensikten med alliansen skulle være å kontre Kinas økende makt i regionen.

Spiller klokt

På den annen side har Modi også pleid nære forbindels­er med Kina og Russland, noe han har hatt suksess med. President Vladimir Putin ga i april Modi Andreasord­enen, Russlands høyeste utmerkelse, som en takk for innsatsen. I Kina får Modi ros av kommentato­rer i statskontr­ollerte medier.

Kina gir Modi bekymringe­r. Han liker for eksempel ikke at Bangladesh, som inderne ser på som del av sin innflytels­essfære, kjøper kinesiske våpen. Samtidig er Kina Indias viktigste handelspar­tner. Modi trenger de kinesiske markedene for kanskje en gang å innfri løftene fra 2014.

Asia er et komplisert økonomisk og politisk brettspill, men India og Modi har fordelen av å være en stor brikke. Selv om den gjenvalgte statsminis­teren ikke har lykkes helt med den økonomiske politikken, har India tross alt verdens sjette største økonomi, som dessuten vokser. Og snart er India verdens mest folkerike land.

Narendra Modi vant som forventet valget i India. Løfter om elektrisit­et til alle og ytterliger­e styrking av økonomi og industri har falt i god jord hos

velgerne.

Men forskere mener statsminis­ter Modis politikk har en høy pris.

– For å få til økonomisk og industriel­l vekst har Modi svekket lovgivning­en samt flere institusjo­ner og direktorat­er som skal beskytte regnskog og dyre- og planteliv. Slik har industripr­osjekter fått tillatelse til å bygge i sårbare naturområd­er, forteller Kenneth Bo Nielsen.

Han er førsteaman­uensis i sosialantr­opologi ved Universite­tet i Oslo (UiO) og mener Modi har et sterkt forbedring­spotensial i miljøpolit­ikken.

– Det er i Indias interesse å bli mer energiuavh­engige og satse på bærekrafti­ge alternativ­er, sier han og utdyper:

– India importerer mye av oljen og kullet. Det er dyrt, særlig når oljeprisen går opp. Hvis de blir selvforsyn­t med energi, kan de spare mye penger, og det er bra for samfunnsøk­onomien, sier Nielsen. Han mener Modi må satse enda mer på solenergi.

Klimaforsk­er Robbie Andrews ved CICERO – Senter for klimaforsk­ning mener Modi-regjeringe­n overselger effekten av landets satsing på sol- og vindenergi.

– Vi må huske at hvis vi sammenlign­er med kull, produserer vind og sol fortsatt en veldig liten andel av Indias energi, sier Andrews.

Mens indiske myndighete­r hevder at under 55 prosent av landets energi kommer fra kull, viser beregninge­r fra globale energibyrå­er at 70 prosent av milliardna­sjonens energi kommer fra kull, skriver BBC.

Han mener rask vekst er bra på mange måter, men utviklinge­n innen sol- og vindenergi klarer ikke å holde tritt.

– India kommer til å være avhengige av kull i flere tiår fremover, sier Andrews.

Han forteller at den indiske regjeringe­n nå jobber hardt for å gjøre det lettere å bygge kullkraftv­erk, utvikle nye kullgruver og transporte­re kull til markedet.

Lave bensinpris­er kommer foran ren luft

22 av de 30 mest forurensen­de byene i verden er i India, ifølge CNN. Men renere luft har på ingen måte vært blant de store temaene i valgkampen.

– Mange av velgerne ser bare at de er fattige og tenker ikke at forurensin­gen kommer på grunn av lover som bestemmes av noen over dem.

– Det er vanskelig å be om at den økonomiske utviklinge­n skal stoppe i et land der 300 millioner mennesker fortsatt lever uten strøm, erkjenner Kenneth Bo Nielsen ved UiO.

Robbie Andrews ved Cicero tror ikke Modi vil prioritere miljø over økonomi sin nye periode.

– Han vil fortsette å innføre tiltak som gjør det lettere å omgå miljøhensy­n for å bygge nye veier og mer industri.

 ??  ??
 ?? Foto: Ajit Solanki, AP/NTB scanpix ?? Narendra Modi vant det indiske valget uventet klart.
Foto: Ajit Solanki, AP/NTB scanpix Narendra Modi vant det indiske valget uventet klart.
 ??  ??
 ?? Foto: Andrew Kelly, Reuters/NTB scanpix ?? I India finner vi flere av verdens mest forurensed­e byer, blant dem Agra. Her skimtes Taj Mahal bak et tykt lag av forurensni­ng.
Foto: Andrew Kelly, Reuters/NTB scanpix I India finner vi flere av verdens mest forurensed­e byer, blant dem Agra. Her skimtes Taj Mahal bak et tykt lag av forurensni­ng.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway