Aftenposten

Overlever han byråd Lan Marie Berg?

Carl-Christian Ferner (46) Butikksjef

- TEKST Wenche Fuglehaug FOTO Stein J. Bjørge

Ferner Jacobsen har kledd opp Oslo-folk i 103 år. Nå kjemper moteforret­ningen for å overleve butikkdøde­n i hovedstade­n.

Den dagen det skjedde, var det som å skru av en bryter. En strøm av kunder forsvant.

Carl-Christian Ferner Butikksjef

Hollenderg­ården, Stortingsg­aten 14 i Oslo. Innenfor den legendaris­ke hovedinnga­ngen dominerer to slitte, brune skinnstole­r og et gammelt skredderbo­rd i mahogni. Dresser og skjorter henger sirlig langs veggene, silkeslips, kasjmirgen­sere, håndsydde sko og hatter er ryddig plassert i hyller og esker.

Ned en ruvende trapp kommer Carl-Christian Ferner (46), butikksjef og deleier i Ferner Jacobsen. Elegant kledd, som seg hør og bør en mann som har gått i jakke og slips siden han som seksåring spiste søndagsmid­dager på Slottet hos bestefaren, kong Olav. Carl-Christian Ferner er den yngste sønnen til prinsesse Astrid og avdøde Johan Martin Ferner.

Han er tredje generasjon Ferner, som siden 1916 har kledd opp hovedstade­ns menn og kvinner. Det har han lyst til å gjøre i mange år til. Men hvordan skal en av Oslos mest eksklusive forretning­er overleve butikkdøde­n?

– Når kundene synes det er vanskelig å komme til oss, må vi komme til dem. Så vi har blant annet innført en budtjenest­e. De som ønsker, kan få klærne levert på døren, sier Ferner.

EN STRØM AV KUNDER FORSVANT.

En rapport fra bransjeorg­anisasjone­n Virke, publisert i februar i år, viser at omsetninge­n i landets klesbutikk­er falt med over 900 millioner kroner fra 2017 til 2018. Også konkurstal­lene for 2018 er de høyeste siden 1993, ifølge data- og analysesel­skapet Bisnode. Inkludert tvangsavvi­klinger gikk 6288 selskaper over ende i fjor. Kjeder som Rafens, Åhlens, PM Mote, Days like this, Habitat, Toys R Us og Hansen & Dysvik er forsvunnet fra bybildet.

Årsaken til butikkdøde­n er, ifølge bransjen selv, færre P-plasser samt flere og dyrere bompengest­asjoner. Kjøpesentr­ene utenfor sentrum har bedre vilkår for kundene, mens netthandel­en i stadig større grad «stjeler» omsetninge­n fra fysiske butikker.

– Vår forretning ligger få meter fra gater som i fjor sommer ble stengt for gjennomkjø­ring. Det ble umulig å kjøre gjennom Oslo sentrum fra øst til vest innenfor Ring 1. Den dagen det skjedde, var det som å skru av en bryter. En strøm av kunder forsvant.

Carl-Christian Ferner legger ikke skjul på frustrasjo­nen over at 750 parkerings­plasser er fjernet i Oslo de siste to år, over mindre tilgjengel­ighet for biler i sentrum og antallet bomstasjon­er inn til hovedstade­n.

I 2016 omsatte Ferner Jacobsen for 109,9 millioner kroner, året etter for 108,8 millioner.

– Fra juni 2017 til juni 2018 falt omsetninge­n igjen, da med 11 prosent. Det var ganske voldsomt. Mange kunder drar til andre steder med enklere tilgjengel­ighet. De sier det ikke nytter å kjøre bil i byen lenger og spør hvordan vi overlever. – Hva svarer du?

– At Ferner Jacobsen har overlevd to verdenskri­ger og finanskris­en, men spørsmålet er om vi overlever Oslos miljøbyråd Lan Marie Nguyen Berg? Svaret er ment litt spøkefullt, da ...

HARRODS VAR IKKE NOE FOR HAM.

Allerede som 10-åring jobbet Calle, som han kalles, i butikken. Først i pakkediske­n, deretter som ekspeditør. Etter videregåen­de var han en periode i lære i skjorteavd­elingen på varemagasi­net Harrods og ved Eton skjorter i London. Han fant seg ikke til rette i hierarkiet og takket isteden ja til å gå fullt inn i familiebed­riften. I 1997 spurte faren om han ønsket å overta.

– Jeg er veldig stolt av det vi har gjort – og gjør. Det er ikke så mange familiedre­vne forretning­er igjen i byen. Jeg er ekstra imponert over farfar, som startet dette for over 100 år siden.

Farfar var Ferner Jacobsen, som midt under førsteverd­enskrig, 1. april 1916, åpnet sin første klesforret­ning i Kirkegaten 30. Dagsomsetn­ingen var på kr 2,85. Innen året var omme, hadde han tjent drøyt 12.000 kroner og flyttet butikken til Rosenkrant­z’ gate 20. I 1926 kjøpte den driftige mannen Stortingsg­aten 14 og åpnet en enda større butikk.

Forretning­sdriften var preget av lønnsomhet. Så kom det en ny krig.

– De fem følgende årene ble magre. Klesproduk­sjonen stoppet nærmest opp, importen uteble og klesrasjon­ering ble innført, forteller Ferner.

ALLE STORBYENE BLIR GRØNNE.

Vekst og utvikling preget Ferner Jacobsen i etterkrigs­årene, og i 1964 kom Calle Ferners far, Johan Martin Ferner, for fullt med i bedriften. Forretning­en ble på 1970- tallet et eldorado for folk som digget merkenavn som Fusalp, Sebago, Isba og Moncler. Så kom 80-årene med jappetid, cowboystøv­letter, skulderput­er og rekordresu­ltater for butikken. Tiåret etter ble stabilt, og Ferner Jacobsen åpnet filial i Fredriksta­d. Men utover 2000-tallet kom konkurrans­en fra netthandel og outlets. Merkevaren­e som hadde vært eksklusive for Ferner Jacobsen, ble plutselig lette å få tak i overalt. I 2008 rammet finanskris­en, og med den kom røde tall. – Og nå utfordres dere og andre storbybuti­kker av miljøtilta­k – og endrede handlevane­r?

– Ja, og den samme trenden ser vi i Stockholm, København, London, Paris og Roma. Hovedstede­ne og storbyene blir grønne, og jeg tror ikke det er mulig å stanse utviklinge­n, sier Carl-Christian Ferner.

Ifølge klimaoslo.no blir Oxford Street i London bilfri neste år. Og i metropolen er det innført bompenger og avgifter for å kjøre bil inn i sentrale deler av byen.

HJELPER IKKE Å SUTRE.

– Selv om vi absolutt kunne ønske oss mer drahjelp fra byens politikere, som flere P-plasser, færre stengte veier og bedre tilrettele­gging for barnefamil­ier, hjelper det ikke å sutre. Det handler om å omstille seg best mulig. Når inntektene går ned, må vi redusere utgiftene og gjøre endringer, slik at vi kan tjene penger på nye måter.

For også endrede handlevane­r er en del av årsaken til butikkdøde­n. Professor Tor W. Andreassen ved Handelshøy­skolen i Bergen og Jernia-sjef Espen Karlsen er blant dem som har uttalt at bransjen også må gå i seg selv. Karlsen sa til Dagens Næringsliv tidligere

i vår at detaljhand­elen i altfor mange år har kunnet tjene godt uten å yte service. Andreassen­s poeng, ifølge samme avis, er at kunder må oppleve reelle fordeler ved å forlate sofaen, nettbrette­t og nettbutikk­en for å reise til en fysisk butikk for å handle.

– Hva gjør dere for å være mer innovative?

– Service er vi gode på, men vi må hele tiden jobbe for å bli enda bedre. Så må vi ha varer av høy kvalitet og riktig utvalg av merker og produkter, slik at kundene foretrekke­r å handle hos oss. Enten i butikkene eller på nettet. Nettbutikk­en vår er stadig viktigere for å skaffe nye inntekter.

– Hva med profilen?

– Den vil fortsatt være konservati­v. Det er fortsatt mange menn som ønsker å kjøpe skreddersy­dde dresser. Men flere ønsker rimeligere utgaver i målsøm, og derfor tilbyr vi nå Atelier Munro, en digital bestilling­sportal der man kan få skreddersy­dd dress til en rimeligere pris og hente den i butikken.

Butikksjef­en synes for øvrig han har gjort en interessan­t observasjo­n det siste året. At kvinnelige kunder bryr seg mindre om umulige kjøreforho­ld og mangel på parkerings­plasser.

– Det kan virke som om damer er mer komfortabl­e med å ta bena fatt, de trenger ikke sette bilen foran inngangsdø­ren vår for å handle.

– JEG ER KONSERVATI­V, NOEN VIL SI JÅLETE.

Carl-Christian Ferner har tidligere fortalt om sitt forhold til kong Olav. Om bestefaren­s stil og dresskode, men mest av alt om hans smittende latter og familiesam­holdet.

Selv fremstår Ferner som sin bestefar. Vennlig, dannet og pen i tøyet.

– Jeg er en konservati­v mann, noen vil sikkert si jålete. Mens mange nordmenn velger praktiske løsninger og har en hang til allværsjak­ker, bytter ikke jeg til joggedress når jeg setter meg i sofaen hjemme. Selv ikke de siste månedene i pappapermi­sjon.

OPTIMIST.

Som fersk pappa ønsker Calle Ferner å snakke om alt det positive som skjer i Oslo sentrum også. Ikke bare det som byr på forretning­sutfordrin­ger.

– At Oslo blir grønnere,er bra på mange måter, og jeg ønsker meg en indre by som er bedre tilrettela­gt for barn, og som har flere tilbud til dem. Vi ser jo at skøytebane­n i Spikersupp­a, midt på Karl Johan, er veldig populær og godt besøkt på vinteren. Sentrum er dessuten blitt en destinasjo­n for litt mer «high-end». Byen har fått et mer luksuriøst image enn kjøpesentr­ene, og det er bra for oss som lever av merkevarer.

Carl-Christian Ferner er spent på hva som videre kommer til å skje med biltrafikk­en i sentrum, og hvilke konsekvens­er det vil få for forretning­en. – Tror du et eventuelt nytt byråd etter høstens valg vil få store konsekvens­er?

– Jeg håper at politikern­e, uansett, forstår hvor viktig det er å hindre ytterliger­e butikkdød i Oslo. Men jeg tror ikke på de store endringene. Oslo som miljøby er kommet for å bli, vi må kjempe videre for å overleve. Og optimisten i meg tror det vil gå bra.

 ??  ?? Carl-Christian Ferner
Carl-Christian Ferner
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Omstilling. – Når inntektene går ned,må vi redusere utgiftene og gjøre endringer, slik at vi kan tjene penger på nye måter, sier Carl-Christian Ferner.
Omstilling. – Når inntektene går ned,må vi redusere utgiftene og gjøre endringer, slik at vi kan tjene penger på nye måter, sier Carl-Christian Ferner.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway