Aftenposten

May er ferdig, gjør alt for å redde ettermælet

For Theresa May handler nå alt om å ta regi over avgangen for å redde ettermælet og hindre at Boris Johnson får nøklene til Downing Street.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns korrespond­ent

Theresa May går av som britisk statsminis­ter. Nå handler alt om å ta regien over avgangen. Og hindre at Boris Johnson overtar Downing Street 10.

Tirsdag la Theresa May frem sin aller siste plan for å få brexitavta­len gjennom i Parlamente­t. Mottagelse­n var iskald. I løpet av et døgn ble det klart at avtalen ikke har en snøballs-sjans til å bli vedtatt i Parlamente­t. Selv moderate konser

vative, som støttet avtalen sist den kom til Underhuset, sier de umulig kan støtte denne versjonen.

Dermed ser det ikke ut som Theresa May kan levere brexit. Og leverer hun ikke brexit, har hun ikke levert på noen ting i sin statsminis­terperiode. Hun vil gå inn i historien som en av de svakeste statsminis­trene i britisk historie.

Vil ha regi på avgangen

Theresa May har helt sikkert studert dokumentar­en laget for BBC Radio4 kalt Ti dager som felte Margaret Thatcher. Den lidelseshi­storien vil Theresa May unngå. Etter å ha blitt dolket i ryggen av sine egne, forlot Margaret Thatcher Downing Street gråtende og alene i baksetet på regjerings­limousinen. Nå opplever Theresa May det samme. Mytteriet kommer fra ulike gruppering­er. – Det ser ut til at det er en intern konkurrans­e i partiet om å bli den som først klarer å kvitte seg med statsminis­teren, skriver Telegraphs Europa-redaktør, Peter Foster.

Hvem skal ta imot Trump?

Neste tirsdag, 6. juni, kommer Donald Trump til London. Om besøket ikke har vært spesielt velkomment tidligere, kommer det i alle fall nå på et svært ubeleilig tidspunkt. Både Underhuset­s speaker, John Bercow, og Overhusets speaker har allerede varslet at et møte med Trump er uaktuelt og at de nekter å møte ham.

Under besøket skal Trump og europeiske ledere også markere D-dagen for andre verdenskri­g. Dette skjer både i Portsmouth og i Normandie på fransk side. May vil trolig gjøre alt for at hennes avgang utsettes til etter disse begivenhet­ene. Å skulle ta

imot USAs president i Downing Street som leder av et forretning­sministeri­um, det amerikaner­ne kaller en «lame duck», vil ikke bare være en ytterliger­e ydmykelse av henne, men av hele nasjonen. Theresa May vil derfor trolig jobbe for at hun leverer oppsigelse­n etter dette.

De lange knivers høst

Når oppsigelse­n er levert, starter en lang og bitter lederkamp i det konservati­ve partiet. Mens den foregår, må Theresa May trolig bli sittende som statsminis­ter for et forretning­sministeri­um. Hun vil som britiske aviser skriver «be in office, but not in power». Dette kan vare fra til seks uker. To har allerede meldt seg på: ○ Omstridte Boris Johnson var ikke overrasken­de den første som kunngjorde at han er klar.

○ Gårsdagens overrasken­de avgang fra Andrea Leadsom, de konservati­ves leder i Underhuset, var ikke bare en protest mot Theresa Mays strategi. Hun kan nå posisjoner­e seg for lederkampe­n. Leadsom var den som sto igjen til sist – sammen med Theresa May – ved forrige lederskift­e. Men hun trakk seg i siste sekund, og May vant ledervalge­t.

I manesjen står en hel ulveflokk klar til kamp: Miljøvernm­inister Michael Gove, utenriksmi­nister Jeremy Hunt, innenriksm­inister Sajid Javid og tidligere brexitmini­ster Dominic Raab.

Styrker Boris Johnsons sjanser

Boris Johnson er fortsatt en soleklar favoritt på grasrota i Det konservati­ve partiet. Jo høyere opp i partihiera­rkiet, jo mer omstridt er han. Men én mann sørger for at Boris Johnons ledersjans­er øker: Nigel Farage. Brexit-lederen er i ferd med å knuse toryene i valget til Europaparl­amentet. På samme måte som han stjal både de konservati­ves stemmer og klær under folkeavste­mningen mot EU i 2016.

Mange mener nå at den eneste som kan klare å demme opp for Nigel Farage, er hans «konservati­ve tvilling», Boris Johnson.

I en drepende kommentar i The Guardian skriver Polly Toynbee at ingenting er skandaløst nok til å stoppe ham: «Partiet vet om hans løgner, hans latskap og hans narsissism­e, men de bryr seg ikke. Boris Johnson i nummer 10 vil bli den passende finalen til hans mørke tiår», skriver hun.

Brussels verste mareritt

Og i Brussel forbereder man seg nå på at denne høsten også kommer til å handle om brexit. De er forberedt på at sannsynlig­heten for at Storbritan­nia går ut av EU uten en avtale, har økt.

Dessuten stålsetter de seg for en møte med en mulig statsminis­ter Boris Johnson som ønsker at brexitavta­len vrakes eller reforhandl­es.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Frank Augstein, AP/ NTB scanpix ?? Britenes statsminis­ter Theresa May og ektemannen Philip på vei inn i valglokale­t i landsbyen Sonning, Berkshire, for å stemme i EUvalget i går.
Foto: Frank Augstein, AP/ NTB scanpix Britenes statsminis­ter Theresa May og ektemannen Philip på vei inn i valglokale­t i landsbyen Sonning, Berkshire, for å stemme i EUvalget i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway