Aftenposten

Spiller Brahms på piano og holder taler på latin

«En intellektu­ell Geert Wilders»: Slik blir Nederlands nye stjerne på ytre høyre beskrevet.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns Europa-korrespond­ent

De fremsto som vulgære rasister. Men nå er en ny generasjon høyrepopul­istledere på vei inn på den politiske scenen i Europa.

Franske Marine le Pen deltar på et folkemøte med ham mange tror er partiets nye kronprins: Jordan Bardella.

Thierry Baudet (36) oser av selvsikker­het. Så sitter også karakteris­tikkene av ham løst: Politisk dandy, flamboyant populist, intellektu­ell ekstremist. Han kler seg som en modell og lar seg villig avbilde i sosiale medier – også lett avkledd på bassengkan­ten.

Han har et analytisk språk, med hyppige referanser til klassiske tenkere og filosofer. Sin første tale i parlamente­t holdt han på latin. Han har et piano på kontoret, helst spiller han Brahms, og han er en lidenskape­lig sjakkspill­er.

Europeiske forskere har sett det komme, og europeiske medier har rapportert om trenden: En ny generasjon populistle­dere er på vei inn på den politiske scenen.

I Frankrike skjer det samme. Foran helgens valg til Europaparl­amentet har Marine Le Pen overlatt den politiske scenen til ham som kan bli hennes arvtager: En ung veltalende pariser, 22 år gamle Jordan Bardella. Men først er han tiltenkt en prominent rolle i Europaparl­amentet for partiet hennes.

Appellerer til unge og velutdanne­de

Tirsdag kveld på en intim klubbscene i sentrum av Rotterdam er Thierry Baudet i sitt ess. Som på en catwalk poserer han velkledd og veltalende frem og tilbake på podiet.

Foran ham står et hav av unge menn. De fleste i dress. Veltalende er de også, viser spørsmålsr­unden.

– Jeg liker ham. Han er visjonær og optimistis­k, og han tror det er mulig å endre Nederland. Han er ikke skamfull over å si at masseinnva­ndringen må stoppe. At vår nasjonale identitet er i ferd med å forsvinne, sier jusstudent­en Yorick Surewaard.

Kameraten Ramon Emmen, som studerer geografi, er enig:

– Mens Geert Wilders bare ser problemer, har Baudet en mer realistisk og optimistis­k tilnærming. Han appellerer til unge mennesker, som meg, sier Emmen.

I årevis har Geert Wilders og hans Frihetspar­ti (PVV) dominert ytre høyre i Nederland.

Så dukket en selvsikker 30-åring opp. Thierry Baudets Forum for demokrati (FvD) ble dannet i 2016 etter først å ha vært en tenketank på høyresiden. Siden har partiet vokst i rekordfart.

Ved lokalvalge­ne i mars fikk partiet sitt definitive gjennombru­dd og ble større enn De liberale (VVD), regjerings­partiet til statsminis­ter Mark Rutte.

Nå ligger de an til å gjøre et nytt brakvalg til Europaparl­amentet.

Gjenkjenne­lig profil

Profilen er gjenkjenne­lig: Anti-innvandrin­g, anti-EU og anti-klima. Baudet ønsker et tettere forhold til Russland og er en stor beundrer av Trump. Han pleier også tett kontakt med sterkt konservati­ve krefter i USA.

Baudet har dessuten kontrovers­ielle synspunkte­r på kvinner, som at kvinnefrig­jøringen står i veien for familiever­dier, og at kvinner er mindre ambisiøse enn menn.

En av få kvinnelige beundrere under møtet i Rotterdam, Janneke (63), mener disse uttalelsen­e er tatt ut av sin sammenheng.

– Thierry Baudet represente­rer en tilsynelat­ende smartere, mer respektabe­l

form for EU- og islam-skepsis. Den siste er rensket for den hatske fremmedfry­kten Geert Wilders forfekter. Mens Wilders appellerer til følelser, appellerer Baudet til intellekte­t, sier Eric Maurice, forsknings­leder ved Robert Schuman-institutte­t i Brussel.

Ble ikke invitert til Milano

Etter den politiske oppvisning­en, signerer Thierry Baudet bøker i baren. De fleste har han skrevet selv. Baudet har studert jus og politikk, og han var i mange år spaltist i næringsliv­savisen NRC Handelsbla­d.

Etter først å ha blitt avvist av livvaktene, får Aftenposte­n aller nådigst stille noen få spørsmål.

– Hvorfor skal velgerne stemme på deg og ikke Geert Wilders?

– De kan stemme på hvem de vil. Jeg har ikke sagt at noen bør stemme på meg. Men vi er mer moderate, mer sosiale, mer liberale. Dessuten er vi en politisk bevegelse, mer enn et stivnet parti.

– Hvis du sammenlign­er ditt parti med andre europeiske populist- og ytre høyre partier. Hvem ligner dere mest på?

– Ingen. Jeg har min egen historie. Den ligner ikke på andres.

– Hvorfor var ikke du i Milano, sammen med de andre populistle­derne i Europa?

– Jeg ble ikke invitert.

Det forklarer ant ageligvi s ne ste spørsmål. For da vi spør om det er noen populistle­dere i Europa han beundrer, nøler han. Før han sier:

– Jeg har stor sans for spanske Vox.

– De blir jo g jerne betegnet som et tydeligere ytre høyre-parti, snarere enn populistis­k?

– Jeg bryr med ikke om merkelappe­r. Men de er opptatt av tradisjone­lle verdier og nasjonale interesser. Det er en tydelighet vi deler.

Fransk arvtager mer utydelig

I Frankrike blir Jordan Bardella tildelt samme merkelapp som Baudet: Det franske ytre høyres vidunderba­rn.

– Bardella har nok ikke samme intellektu­elle kapasitet som Baudet. Jeg tror hans rolle er ikke å kaste for sterke skygger på Le Pen. Han er et nyttig verktøy for henne i kampanjen, men ikke sterk nok til å få æren om partiet gjør et godt valg, sier Eric Maurice.

Les også leder side 2

 ??  ??
 ?? Foto: Stephane Mahe, AP/NTB Scanpix ??
Foto: Stephane Mahe, AP/NTB Scanpix
 ??  ??
 ?? Foto: Eirin Hurum ?? Karakteris­tikkene av Thierry Baudet (t.h.) sitter løst: Politisk dandy, flamboyant populist, ytre høyres stigende stjerne. Her signerer han bøker og poserer villig med velgerne etter et valgkampmø­te.
Foto: Eirin Hurum Karakteris­tikkene av Thierry Baudet (t.h.) sitter løst: Politisk dandy, flamboyant populist, ytre høyres stigende stjerne. Her signerer han bøker og poserer villig med velgerne etter et valgkampmø­te.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway