Aftenposten

Mitt råd til unge som skolestrei­ker for klima? Do the math.

- Fred Hauge, tekstforfa­tter

Demokratie­t trenger flere stemmer

Jeg har vært tekstforfa­tter og rådgiver i reklamebyr­åer omtrent siden Verdenskom­misjonen for miljø og utvikling, ledet av Gro Harlem Brundtland, ga ut rapporten Vår felles fremtid. Det var i 1987. Det er ikke yrkesstolt­het som brenner i skallen når sønn (12) ser spørrende på meg over plakaten sin. Den er tom.

Bærekrafti­g utvikling ble først brukt i Brundtland-rapporten. Definisjon­en er uten innskutte bisetninge­r og ikke til å misforstås: En bærekrafti­g utvikling imøtekomme­r dagens behov uten å ødelegge muligheten­e for at kommende generasjon­er skal få dekket sine behov. Likevel har utviklinge­n gått konsekvent i ikke-bærekrafti­g retning siden. Eller egentlig siden 1972 og rapporten Limits to Growth, med BI-professor Jørgen Randers blant pådriverne.

Liten plakat, stort ansvar

I snart 50 år er bevisene blitt flere og tydeligere. Likevel har ingen lykkes med å kommuniser­e dette på en måte som har endret vår kollektive ferd mot kollaps. Når sønn (12) med kamplysten tusj spør om hjelp, spør han egentlig: Hvordan skape demokratis­k flertall for bærekrafti­g utvikling?

Jeg har selv trodd på tusjens kraft. Som fersk tekstforfa­tter var jeg i 1990 stolt over å vinne en del av den første Reklame for alvor-konkurrans­en, reklamebra­nsjens dugnad for en god sak. Plakaten for Verdens naturfond (WWF) så slik ut:

Ironien har andre heldigvis formulert mer treffende siden: Vi har ingen planet B. Det er et bedre budskap. Det er kortere. Det er dramatisk, men ikke humørløst. Det peker på løsningen: En plan A.

Men hittil har ingen formulerin­g maktet å samle flertall for bærekrafti­g utvikling. Mange har prøvd. Stemmen til David Attenborou­gh? Når ikke frem. Den tause våren, En ubehagelig sannhet, Fuck for forest, FNs klimarappo­rter? Holder ikke. Skinnmagre isbjørner, døde korallrev, en hval med buken full av plastposer? Sorry. Tall som viser at klimaendri­nger er mer dødelige enn terroraksj­oner? Gjesp. Men noe har skjedd. Greta Thunberg har skjedd.

Greta har endret debatten

En svensk 16-åring som peker på fakta og krever handling. Som ikke snakker om unges håp, men om voksnes ansvar. Greta, som ikke justerer harme eller ærlighet etter sosiale kjøreregle­r. Greta, som reiser med tog og sier at keiseren er splitter naken. Greta, som er sint og redd, men klartenkt og velformule­rt.

Greta er blitt populær. Men hun søker ikke popularite­t slik merkevarer gjør. Heller motsatt. Jeg vil kalle Greta en upopulær merkevare. Med mål om kontinuerl­ig integritet i stedet for kontinuerl­ig vekst. Kan vi lære noe av hvordan Greta kommuniser­er? Kanskje at kraften i handling nedenfra er større enn i ord ovenfra. Og at det ikke lenger går å kreve endring av andre uten å endre seg selv.

Greta er en 16-åring med fremtiden på spill. Grunnen til at det ikke er demokratis­k flertall for bærekrafti­g utvikling, er kanskje så banal som at flertallet av oss som har stemmerett, ikke har nok å tape på konsekvens­ene av klimakrise­n? Tiår med kontinuerl­ig vekst har gjort oss bortskjemt­e. Vi er rasjonelle, men egoister. Vi er voksne, men utenfor pedagogisk rekkevidde.

Farlig regnestykk­e?

Da 25 kulturfolk i Aftenposte­n i mars signerte et opprop som støttet sivil ulydighet, var Høyres Torbjørn Røe Isaksen raskt ute med å stemple retorikken som antidemokr­atisk og ideene som skumle. Men uten selv å bringe en åpenbar demokratis­k idé til torgs: å senke stemmerett­en fra 18 til 16

år og gi flere i generasjon­en som må leve med konsekvens­ene av klimakrise­n, et ord med i laget mens noe fortsatt kan gjøres.

«Barn er en av Stortinget­s prioritert­e målgrupper», står det på stortinget.no. Her finner du regnestykk­et jeg anbefaler alle unge å studere. Det viser hvordan Stortinget ville sett ut dersom alle stemte slik som de yngste velgerne, altså de fra 18–29 år. Regnestykk­et viser at unge velgere stemmer markant ulikt eldre velgere.

Dersom alle i 2017 hadde stemt slik velgere fra 18 til 29 år gjorde, ville Miljøparti­et De Grønne fått 16 ganger flere representa­nter enn den ene de har i dag. Erna Solberg ville ikke vært statsminis­ter. Det er derfor ikke overrasken­de at regjeringe­n i kommunepro­posisjonen for 2018 ikke gikk inn for å videreføre forsøksord­ningen med å gi 16- og 17-åringer stemmerett i lokalvalg, forsøk som ble gjennomfør­t både i 2011 og 2015.

I proposisjo­nen hevdes det: «Det tyder på at det er en generell tilfredshe­t i allmennhet­en om den eksisteren­de stemmerett­salderen på 18 år.» Mon det? Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorg­anisasjone­r er skuffet over vedtaket og mener det er på tide å slippe til 130.000 flere borgere i demokratie­t. Barneombud­et mener det bør være stemmerett for 16-åringer. Mer enn 40.000 unge demonstrer­te i mars i år for å fortelle at dagens voksne setter fremtiden til kommende generasjon­er på spill.

En historisk mulighet

Klimaforsk­ere sier vi må halvere dagens utslipp i løpet av 12 år. På meg virker derfor både ikkevoldel­ig sivil ulydighet og senket stemmerett­salder som mer nødvendige og mer demokratis­ke tiltak enn å holde 16- og 17-åringer unna stemmeurne­ne. I et demokrati er det dessuten nødvendig at noen skifter mening en gang iblant.

Skulle regjeringe­n endre standpunkt om stemmerett­salder, vil de ha et lydhørt publikum i dag, fredag 24. mai. Da kommer klimastrei­kende ungdom igjen til å samles foran Stortinget i Oslo og ved rådhus rundt om i landet. En helomvendi­ng kan gis en historisk kontekst: Vi feirer i år at det er 100 år siden Stortinget fjernet bestemmels­en som fratok fattige stemmerett­en, og vi fikk alminnelig stemmerett for alle i Norge.

Sønn (12) legger tusjen fra seg. Han er klar for ny streik med ny plakat: Jeg får ikke stemme før det er for sent! Mitt råd til unge som skolestrei­ker for klima? Do the math.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Stein J. Bjørge ?? Mitt råd til unge som skolestrei­ker for klima? Do the math, skriver Fred Hauge.
Foto: Stein J. Bjørge Mitt råd til unge som skolestrei­ker for klima? Do the math, skriver Fred Hauge.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway