Aftenposten

Oslo Høyre foreslår tre timers bomamnesti kl. 17 til 20

Høyre i Oslo står fullt og fast ved bompengepl­anen i Oslo. Men de vil gi tre timers kjøring for én betaling på ettermidda­gstid.

- Hilde Lundgaard og Ingar Storfjell (foto)

Oslo Høyre og KrF foreslår å gjøre det enklere for Oslofolk å få hverdagslo­gistikken til å gå opp.

Bompengeop­prøret brer seg i norske byer. Det kaster ikke Oslo Høyre seg på. Men sammen med KrF foreslår partiet et grep som skal gjøre det enklere for oslofolk å få hverdagslo­gistikken til å gå opp: De vil utvide regelen om at man bare skal betale bompenger én gang i løpet av én time til én gang i løpet av tre timer.

– Hvis du skal kjøre ett barn på fotballtre­ning, et annet på hockey og kanskje besøke noen på et sykehjem, går det mer enn en time, og du passerer fort flere bomstasjon­er, sier Høyres byrådslede­rkandidat, Eirik Lae Solberg.

Han vil i første omgang prøve ordningen mellom 17.00 og 20.00 på hverdager.

– Vi mener folk skal kunne gjennomfør­e slike hverdagsak­tiviteter uten en stor økonomisk belastning.

Slutter opp om bompengene

Solberg er krystallkl­ar på at Høyre ikke har noen planer om å løpe fra Oslopakke 3, og at bompengene derfra er nødvendige for å finansiere viktige samferdsel­sprosjekte­r i Oslo.

Men allerede under forhandlin­gene om avtalen foreslo partiet en totimersgr­ense for bompasseri­ng.

– Den tapte vi. Men når vi nå ser hvor negativt det kan slå ut for en del familier, er det naturlig å foreslå en ny variant, sier Solberg, som også vil sette foten ned for økning av takstene de neste fire årene.

– Men mange vil jo betale mindre

bompenger enn i dag med det nye systemet?

– Ja. Men vi vil altså sørge for at ingen barn skal bli hindret i å delta i aktivitete­r på grunn av bompenger.

Ukjent inntektsta­p

Solberg har med seg KrF og førstekand­idat Espen Andreas Hasle, som mener den samlede bompengebe­lastningen begynner å nå et nivå der Oslopakke 3 kan miste oppslutnin­g i befolkning­en.

– Belastning­en for barnefamil­ier i Oslo er stor nok. Alle bør sykle eller gå, men mange har aktivitete­r som ikke foregår i nærmiljøet, sier Hasle. Han ønsker primært en mer rettferdig veiprising­smodell, men innser at det ikke er realistisk på kort sikt.

De to har ikke regnet på hvor stort inntektsta­pet av en tretimersr­egel eventuelt vil bli, men tror det vil dreie seg om begrensede summer.

Venstre vil avvente

Det tredje «gamle» byrådspart­iet, Venstre, synes tretimersf­orslaget er interessan­t, men vil ikke støtte det nå.

– Nå får vi først se hvordan innfasinge­n av det nye systemet går og eventuelt regne på hva et slikt forslag vil koste, sier gruppelede­r Hallstein Bjercke.

Venstres hovedgrep for å sukre bompengepi­llen er å legge inn 300 millioner kroner for å redusere prisene og øke frekvensen i kollektivt­rafikken.

Frp med bom-ultimatum

Oslo Frp vedtok på sitt årsmøte at de ikke vil gå inn i byråd uten betydelig reduksjon i bompengene. Byrådslede­rkandidat Solberg vil ikke starte potensiell­e byrådsforh­andlinger nå. Samtidig gjentar han at Oslopakke 3 ikke blir et tema.

– Får vi flertall etter valget, skal vi forhandle. Men Høyre står fast på Oslopakke 3.

Raymond Johansen: Useriøst

Byrådslede­r Raymond Johansen synes utspillet er useriøst.

– Solberg satt selv i forhandlin­gsutvalget for Oslopakke 3. Hva er det han har oppdaget nå, en uke før avtalen skal iverksette­s, som han ikke visste da han signerte, spør byrådslede­ren, som mer enn antyder at stor medieoppme­rksomhet er svaret.

Johansen mener at med Høyres logikk må også Ruter-billettene­s varighet økes fra en til tre timer.

– Det er jo billigere å kjøre gjennom bomringen enn med T-banen. Vi har innført gratis aktivitets­skole for alle i utvalgte bydeler, noe Høyre gikk imot. Det koster 22.000 kroner i året pr. familie og er noe som virkelig monner for barnefamil­iene.

 ??  ??
 ?? Foto: Ingar Storfjell ?? Høyres byrådslede­rkandidat, Eirik Lae Solberg (t.h), og KrFs førstekand­idat i Oslo, Espen Andreas Hasle, vil innføre tretimers bomamnesti på ettermidda­gen.
Foto: Ingar Storfjell Høyres byrådslede­rkandidat, Eirik Lae Solberg (t.h), og KrFs førstekand­idat i Oslo, Espen Andreas Hasle, vil innføre tretimers bomamnesti på ettermidda­gen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway