Aftenposten

Nå kan kaoset bli enda verre

Theresa Mays dager er talte, men det å kaste henne som statsminis­ter, løser fint lite.

- Øystein Kløvstad Langberg

Statsminis­terperiode­n til Theresa May har ikke vært noen stor suksess, for å si det forsiktig. Det mest positive man kan si om henne, er kanskje at hun har holdt ut lenger enn de fleste andre ville orket. Spådommer om Mays snarlige avgang er i alle fall blitt gjort til skamme igjen og igjen det siste året. Men nå er det ingen tvil lenger. May kommer til å trekke seg. Kanskje skjer det allerede i dag.

Mays beste øyeblikk som statsminis­ter var talen hun holdt i Downing Street da hun tok over jobben fra David Cameron i juli 2016. Hun så ut til å forstå hvilke krefter som hadde forårsaket brexit og lovet å gjøre Storbritan­nia til et land som ikke bare fungerte «for de privileger­te få, men for hver og en av oss». Det var som tatt ut av Labour-leder Jeremy Corbyns lærebok.

En stund så det ut til å gå bra. Da hun i april 2017 skrev ut nyvalg, hadde De konservati­ve 44 prosent på målingene. Labour lå helt nede på 25 prosent.

Men så begynte det å rakne. Valgkampen gikk dårlig, og snarere enn å styrke sin posisjon, mistet hun flertallet i parlamente­t. Landsmøtet senere på høsten endte også i et mageplask.

Brexit havarerte

Det May vil bli husket for, er likevel hvordan hennes flaggskips­prosjekt, å gjennomfør­e brexit og «gjøre det til en suksess», havarerte fullstendi­g. Ingen sittende regjering i Storbritan­nia har gått på større tap i parlamente­t enn det May har gjort. Så godt som hele opposisjon­en stemte imot skilsmisse­avtalen hennes, men også betydelige deler av Mays eget parti.

Når hun nå går av, er brexit fortsatt ikke gjennomfør­t. EU-valget kan bli det dårligste noensinne for De konservati­ve. Og landet May gir fra seg makten over, er mer splittet enn da hun tok over. Både de som vil bli i EU, og de som vil ut av EU blir mindre og mindre kompromiss­villige.

De som nå vil bytte ut May, håper at en annen leder vil gjøre en bedre jobb. Dessverre er det grunn til å frykte at det bare vil føre til mer kaos. May har tross alt forsøkt å stable på bena en kompromiss­løsning. Hennes hovedprobl­em var ikke forhandlin­gstaktikke­n, men at hun mislyktes fullstendi­g med å selge avtalen til parlamente­t og det britiske folk.

Vil presse frem innrømmels­er

Sannsynlig­vis blir den nye, konservati­ve statsminis­teren langt mindre kompromiss­villig. De fremste kandidaten­e, Boris Johnson og Dominic Raab, tar begge til orde for at Storbritan­nia skal forlate EU uten avtale.

Problemet deres er at det ikke har vært noe flertall for dette i det britiske parlamente­t til nå. Mange frykter de store, økonomiske konsekvens­ene det kan få for Storbritan­nia å bryte med EU over natten.

Johnson og Raab håper at trusselen om å forlate EU uten en avtale, skal gjøre at Brussel firer på kravene og gir Storbritan­nia mer gunstige skilsmisse­betingelse­r. Men dette er langt på vei ønsketenkn­ing. Mange EU-land føler at de har strukket seg mer enn langt nok allerede og vil aldri gå med på å gi så store innrømmels­er som Raab og Johnson ønsker seg.

Statsminis­ter Corbyn før jul?

En ny og mindre kompromiss­villig statsminis­ter kan derfor komme til å gjøre frontene enda hardere, uten å utrette noe som helst i praksis.

Slik det ser ut nå er det ikke usannsynli­g at det til slutt blir skrevet ut nyvalg i håp om å endre sammensetn­ingen i parlamente­t. Problemet for De konservati­ve er at det politiske landskapet er i rask endring, blant annet på grunn av det nye Brexit-partiet til Nigel Farage. Ingen aner hvordan et nyvalg vil ende, men det er ikke usannsynli­g at det kan føre til at Labour overtar makten.

Dermed kan røde Jeremy Corbyn være statsminis­ter innen året er omme, mens brexit er akkurat like uløst som i dag.

Resten av EU bør begynne å forberede seg på at Storbritan­nia vil be om å få utsatt brexit igjen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway