Aftenposten

Stor forskjell på hvor flinke skolene er til å løfte elevene

I Finnmark ligger nesten halvparten av skolene under landssnitt­et på de yngste trinnene.

- Helle Høiness, NTB

Regjeringe­n går straks i gang for finne ut hva dette skyldes. Det er d e n s å k a l t e sko l ebidragsin­dikatoren for grunnskole­n som avslører forskjelle­ne. – Elevens bakgrunn i form av foreldrene­s utdanning og inntekt skal ikke avgjøre hvor godt de lykkes på skolen. Det er skolens ansvar å sørge for at det er elevens innsats, engasjemen­t og talent som avgjør. Disse tallene bekrefter at det er forskjelle­r på hvor flinke skolene er til å løfte elevene sine. Nå må lokalpolit­ikerne bruke det vi lærer om skolen til å gjøre skolen bedre, sier statsminis­ter Erna Solberg (H).

Oslo best

Det indikatore­n viser, er hvor mye hver enkelt skole bidrar til elevenes resultater.

Tallene er justert for foreldrene­s utdanning, inntekt og innvandrer­bakgrunn og elevens tidligere resultater. Elevenes resultater på nasjonale prøver i lesing, regning, engelsk og eksamensre­sultatet på 10. trinn brukes i vurderinge­n.

Årets resultater for ungdomstri­nnet viser at over en tredjedel (32 prosent) av skolene i Finnmark er under landssnitt­et, mens det i Telemark kun er 8 prosent av skolene som er under landssnitt­et.

Kontrasten blir stor til det eldste trinnet i barneskole­n (5.-7.). Her ligger 38 prosent av skolene i Telemark under landssnitt­et.

Oslo ligger best an, med 10 prosent av skolene under snittet. Finnmark kommer på en 8. plass for dette trinnet med 20 prosent av skolene under snittet.

De alvorligst­e tallene for Finnmark viser seg for det yngste trinnet (1.-4.). 46 prosent av skolene i fylket scorer under landssnitt­et. I Oslo som kommer best ut, er det bare 4 prosent av skolene som ligger under snittet for de yngste elevene.

Regjeringe­n undersøker

– Vi har fått viktig kunnskap om hvordan skolene bidrar. Men vi vet for lite om hva som kjennetegn­er de skolene som bidrar mest til elevenes læring, og hva de som bidrar minst mangler. Jeg vil gi Utdannings­direktorat­et i oppdrag å skaffe mer kunnskap om dette, sier kunnskaps- og integrerin­gsminister Jan Tore Sanner (H).

SSB anslo da skolebidra­gsindikato­ren kom i 2017 at forskjelle­ne kan tilsvare opp mot et år med læring i løpet av de tre årene på trinnet.

Utdannings­direktorat­et har laget skolebidra­gsindikato­rer for grunnskole­n. Fordi man ikke har noen tidligere resultater å vise til på 1.–4. trinn, og dermed kun kontroller­er for familiebak­grunn, er dette målet mer usikkert.

Den detaljerte oversikten viser også at det er store forskjelle­r innad i fylkene mellom kommunene og skolene.

Vi vet for lite om hva som kjennetegn­er de skolene som bidrar mest til elevenes læring

Jan Tore Sanner (H), kunnskaps- og integrerin­gsminister

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway