Aftenposten

Dødsalgen i nord

-

I går startet Nordlaks jobben med å flytte laksen fra anlegget Kalvhodet øst i Lofoten til et anlegg i Vesterålen. Det vil ta to–tre døgn og seks turer med brønnbåten.

Alger er i hovedsak ufarlige for annet liv i havet. De er egentlig «havets gress» og danner grunnlaget i næringskje­den i havet.

Algen som nå tar livet av oppdrettsf­isk er planteplan­kton som flyter fritt i vannmassen­e. Arten er relativt vanlig om våren, men som oftest i lavt antall.

En sjelden gang skjer det oppblomstr­inger. Da blir den skadelig. Det var en større oppblomstr­ing våren 1991 og en mindre i mai 2008.

Villfisk svømmer vekk fra algene og blir ikke skadet. Oppdrettsl­aks kan ikke flykte. Gjellene blir skadet, slik at fisken ikke får nok oksygen.

Algen forbruker næringssal­ter. Når de er brukt opp, vil algene dø ut. Blir de transporte­rt til områder som fortsatt har næringssal­ter, vil oppblomstr­ingen kunne forsette.

Vind og turbulens i vannet fører til at oppblomstr­ingen avtar.

Selskapet besluttet i går å starte tømmingen av enda et anlegg. Her er det 350.000 fisk, men den er større enn i det andre anlegget. Det vil ta rundt to og et halvt døgn å flytte fisken til et annet anlegg i Vesterålen. Begge disse anleggene ligger rett øst for Svolvær i Lofoten. I dette området melder Fiskeridir­ektoratet om relativt høye konsentras­joner av alger i går.

Nordlaks tapte for en ukes tid siden 1,3 millioner fisk i et anlegg i Troms mai. Anslått salgsverdi for slakteklar fisk er med dagens laksepris drøyt 300 millioner kroner. Nordlaks har eget slakteri ved Stokmarkne­s. Det er i beredskap hvis det blir besluttet å starte nødslaktin­g av laksen.

Taper milliardbe­løp

Onsdag ettermidda­g hadde Fiskeridir­ektoratet et anslag på 11.600 tonn død laks sør i Troms og nord i Nordland. Direktorat­et anslo verdien av denne til rundt 720 mill. kroner.

Men dette er antall tonn som er død i anleggene slik fisken nå er. Oppdretter­e har fortalt Aftenposte­n at vekten av den døde fisken er omtrent halvparten av slakteferd­ig vekt. Gitt et slikt anslag, vil salgsverdi­en av den døde fisken ligge rundt 1,5 milliarder kroner.

I går rapportert­e direktorat­et et grovt anslag på ytterliger­e 400 tonn tapt fisk i Nordland siste døgnet. For Troms har direktorat­et ikke fått oppdaterte anslag på gårsdagen.

Ingen steder å flytte til

Ellingsen Seafood har tre anlegg i faresonen for alger. I ett anlegg i Ofoten har 70– 80 prosent av fisken dødd. Anslått salgsverdi: rundt 250 millioner kroner.

– I de to andre anleggene får vi ikke gjort noe. Vi han ingen anlegg å flytte fisken til. Vi kan bare vente og håpe på mindre sol slik at algene blir svekket, sier daglig leder Line Ellingsen.

 ?? Foto: Ivar Johnsen, Nordlaks ??
Foto: Ivar Johnsen, Nordlaks

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway