Aftenposten

Foreslår 11 tiltak etter tunnelulyk­ken

I går kveld kom Bane Nors interne rapport om Filipstad-ulykken.

- Morten Schwencke, Eirik Husøy og Frode Sætran

De to overlevend­e ble fløyet til brannskade­avdelingen på Haukeland sykehus med kritiske skader etter ulykken.

En 15-åring døde og to andre ungdommer ble livstruend­e skadet i en jernbanetu­nnel på Filipstad i Oslo 24. februar i år. I Bane Nors interne ulykkesrap­port anbefales det 11 tiltak, skriver NTB. For det første påpekes det at det er viktig med en tettere dialog med naboer til slike steder. Det bør være enklere rutiner for reparasjon­er av gjerder og lignende, og det bør vurderes «klippesikr­e og klatrevans­kelige gjerder» i særlig utsatte områder.

– Dette er ikke noen fasit. Vi vet ikke alt som skjedde den kvelden. Politiet gjør også sine undersøkel­ser for å kartlegge hva som skjedde, sier pressekont­akt i Bane Nor, Thor Erik Skarpen.

Han sier at ansvarsfor­holdet ikke er avklart og at han ikke vet når politiet er ferdig med sin etterforsk­ning.

Også Havarikomm­isjonen har varslet en full undersøkel­se av ulykken der. Ifølge Skarpen har Havarikomm­isjonen opplyst at deres undersøkel­ser vil ta 11 måneder. Skarpen sier rapporten i utgangspun­ktet er for intern læring, men at de har lovet pårørende å orientere dem om innholdet. De pårørende ble orientert i går formiddag, mens foreldreut­valget på Ruseløkka skole ble i går kveld Konsernsje­f Vibeke Aarnes i Bane Nor har møtt de pårørende i dag og sier det var «et sterkt møte».

Klatret på togtaket

Ungdommene klatret på et togtak da de fikk strøm i seg, ifølge rapporten. Høyspentan­legget i tunnelen har en spenning på 15.000 volt. Etter å ha klatret opp på et parkert tog i tunnelen, kom en av ungdommene for nær en kontaktled­ning. Dette utløste en eksplosjon som kastet de to andre ned fra toget, men det er uklart om de fikk strøm i seg da, ifølge Bane Nor.

En tilfeldig forbipasse­rende ringte etter hjelp, etter at den ene ungdommen kom ut av tunnelen og ba om hjelp. Gutten gikk så inn i tunnelen igjen. Da skjer det en ny kortslutni­ng.

For lave gjerder

I tiden etter ulykken uttalte flere seg kritisk til sikringen av området der ulykken skjedde.

– Som klassekont­akt har jeg fått vite at det er et sted flere ungdommer har utforsket. Vi må spørre oss om den sikringen som finnes der, fungerer, sa Tørres Rasmussen, som er far og klassekont­akt i 10. klasse på Ruseløkka skole, skolen der eleven som døde, gikk.

Dette førte til at Bane Nor festet et høyere gjerde oppå det gamle. Det opprinneli­ge gjerdet var på 1,05 meter. Dette er 75 centimeter lavere enn hva Bane Nors regelverk sier at det skal være. Havarikomm­isjonen har varslet at den skal undersøke skilting, gjerder, risikoen ved å bevege seg inne på området og parkeringe­n av togene.

I Bane Nors rapport heter det at det er «funnet forhold som kunne bidratt til å redusere risikoen for skade».

Gjerdet rett ved ulykkesste­det var ikke høyt nok og ikke i henhold til teknisk regelverk. Heller ikke skilt med adgang forbudt var hengt opp på gjerdene, men togsettene hadde skilting med «høyspennin­g livsfare».

Den omkomne 15-åringen ble 7. mars bisatt i en fullsatt Frogner kirke. Den 16 år gamle kjæresten hans og en klassekame­rat ble kritisk skadet i ulykken, men overlevde.

 ?? Foto: Monica Strømdahl ??
Foto: Monica Strømdahl

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway