Aftenposten

Rødts uutholdeli­ge letthet

- Bernt Hagtvet, professor, Bjørknes Høyskole, Oslo

Kombinasjo­nen kunnskapsl­øshet, autoritært sinnelag og politisk romantikk innbyr til de verste overgrep – uansett side.

Partiet Rødt har vedtatt å beholde ordet kommunisme i sitt partiprogr­am. Det er et praktfullt eksempel på selvskadin­g.

I den lange rekken av venstretot­alitære partier og regimer i historien inntar nå Rødt en særegen plass. Det er i 2019 ikke mulig å si at vi intet vet eller intet har sett av massive overgrep fra disse venstretot­alitære partiene og regimene fra 1917 til i dag. Rødt senker seg med dette bevisst ned i en moralsk og politisk sørpe som bare kan forklares ved at arven etter AKP (m-l) ligger uoppgjort.

Kampen mot glemselen

Demokratis­k sinnede mennesker i alle leire kjemper en tapende kamp mot glemselen. Det 20. århundres massedrap og folkemord til høyre og venstre må stadig holdes klar i erindringe­n.

Vi må nå erkjenne at partiet Rødt – uansett de semantiske bortforkla­ringer som nå sikkert kommer – er et svakt ledd i denne kampen. Å si at kommunisme er en retningsgi­vende impuls i dagens politiske klima er å assosiere seg med de verste folkemorde­riske regimer og tankemønst­re i historien – fra Lenins diktatur, over Stalins bevisste politiske forfølgels­er og deportasjo­ner av hele folk, til Maos kyniske «sprang fremover» fra 1958 til 1962 (fra 51 millioner til 75 millioner ofre, avhengig av regnemåten) og kulturrevo­lusjon til Pol Pots auto-genocid (1,8 millioner) til Ceaușescus tyranni og Kim Jong Ils post-stalinisti­ske atombarbar­i.

Litteratur­en om kommunisme­ns forbrytels­er er nå enorm. I Kommunisme­ns svarte bok beregner historiker­en Stéphane Courtois tallet på ofre for kommunisti­ske regimer og bevegelser fra

1917 til 1987 til 170 millioner. I Israel W. Charnys Encycloped­ia of Genocides beregner folkemordf­orskeren R. J. Rummel tallet på ofre for Stalins terrorregi­me til 62 millioner, hvorav 54,8 millioner var russiske statsborge­re.

I dette tallet inngår fra 5–6,5 millioner kulakker (mer velstående bønder) som i Ukraina ble bevisst sultet i hjel gjennom Stalins kollektivi­seringslin­je. Omkring 1 million partimedle­mmer ble drept under den store terroren fra 1930 til 1937. Stalin regnes i dag som en større massemorde­r enn Hitler.

Det vil alltid være debatt om slike tall. Rummel selv reviderer dem hele tiden i lys av ny innsikt. Poenget ligger ikke i nøyaktighe­ten av slik statistikk. Poenget er å fastslå hinsides enhver tvil: Kommunisme­n er skyldig i enorme overgrep. De lar seg lese direkte ut av denne ideologien­s forsvar for det uinnskrenk­ede partidikta­turet.

Manglende selverkjen­nelse

Rødt er naturligvi­s ikke skyldig i noen av disse konkrete forbrytels­er. Men blott og bart å inkludere referanser til denne idéarven i sitt program, tyder på en langtkomme­n tankemessi­g bevisstløs­het.

Før dette slagget er fjernet, er det ingen grunn til å feste lit til partiets verbale støtteerkl­æringer til det menneskere­ttsbundne demokratie­t i dette land. Hverken Arbeiderpa­rtiet eller SV bør ha noe med dette partiet å gjøre før det skjer en dypere selverkjen­nelse.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway