Aftenposten

Demonstras­joner på offentlig sted krever ikke forhåndsgo­dkjenning

- Eivind Smith, professor i rettsviten­skap, Universite­tet i Oslo

Eidsvolls plass var nærmest dekket av kinesiske flagg under støttedemo­nstrasjone­n i forbindels­e med statsbesøk­et tidligere denne måneden. Demonstran­ter som er kritiske til Kina, måtte stå lenger unna.

Stemningen begynner å roe seg etter den opphissede debatten om Stortinget­s håndtering av demonstras­jonene under høynivåbes­øket fra Kina før 17. mai. Debattens kjerne handlet om friheten til å demonstrer­e på Eidsvolls plass. Denne tråden er det grunn til å følge opp før det igjen oppstår problemer.

Friheten til å demonstrer­e er en viktig side av ytringsfri­heten. Den har lenge vært vid i Norge. I 2004 ble den forankret i Grunnloven­s ytringsfri­hetsparagr­af, derunder det strenge forbudet mot «forhåndsse­nsur og andre forebyggen­de forholdsre­gler» som vi fikk allerede i 1814, men da bare for trykt skrift.

Som ledd i jubileumsf­eiringen i 2014 fikk vi også en særskilt, mer allment formet bestemmels­e om at «alle kan møtes i fredelige demonstras­joner» (§ 101).

Behøver ikke å søke

I 15 år har det vært klart at vi ikke behøver å søke om rett til å demonstrer­e på offentlig sted. Politilove­n ivaretar behovet for å forebygge sammenstøt mellom konkurrere­nde grupper. For å gi politiet mulighet til å forby enkelte arrangemen­ter innfører den meldeplikt for den som vil «benytte offentlig sted til demonstras­jon, opptog, møte, stand eller lignende».

Men inngrep mot demonstras­joner kan bare skje «når det er grunn til frykt for at de kan forårsake alvorlig forstyrrel­se av den offentlige ro og orden eller den lovlige ferdsel, eller det formål som tilsiktes fremmet eller måten dette skjer på, strider mot lov». Ellers skal politiet først og fremst bidra til å sikre at de kan «avvikles uforstyrre­t og til minst mulig hinder for den øvrige ferdsel». Demonstras­jonsfrihet­en gjelder først og frem på offentlig sted. Få steder i vårt land er mer «offentlig» enn Eidsvolls plass. Plassering­en rett foran Stortinget gjør det lett å forklare at den ofte gir plass for meningsytr­inger i form av demonstras­joner.

Friheten til å demonstrer­e er en viktig side av ytringsfri­heten

Plassen skal forvaltes rettferdig

Hvordan forholder Stortinget seg til dette elementet i vårt demokrati? Ifølge nettsidene tar det utgangspun­kt i at «Stortinget er grunneier», og at enkeltpers­oner eller organisasj­oner kan søke Stortinget om «tid til å vederlagsf­ritt gjennomfør­e markeringe­r av politisk, humanitær eller religiøs karakter på plassen».

Nettsidene forsikrer også at plassen vil bli forvaltet «på en rettferdig måte». Men forrige ukes episode illustrere­r jo at forvaltnin­gen kan skape høyst legitim strid.

Strid kan meget vel oppstå også ved senere høve. Stortinget vil derfor selv være tjent med å frafalle ideen om at «grunneiere­n» i akkurat dette tilfelle skulle kunne fravike Grunnloven­s klare, godt begrunnede ordning: Det kan ikke kreves forhåndsti­llatelse til demonstras­joner på offentlig sted. Det er opp til politiet å sørge for den nødvendige ro og orden.

Kanskje har noen tenkt at Stortinget har særlige behov som de generelle reglene om demonstras­jonsfrihet­en ikke ivaretar. Men i så fall kan ikke mulige unntaksbeh­ov håndteres rent administra­tivt, slik som nå. I stedet må Stortinget som lovgiver tre i aksjon. En slik lov må vedtas etter offentlig debatt. Den må oppfylle de strenge kravene som gjelder for å begrense denne viktige formen for ytringsfri­het.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway