Aftenposten

Fakta om rivesøknad for Y-blokken

-

Dronebilde av Regjerings­kvartalet med Y-blokken (t.v.).

I kjølvannet av Oslo kommunes avgjørelse på søknaden om rammetilla­telse for riving av Y-blokken har flere hatt meninger om dette. Også Aftenposte­ns kommentato­r har gitt uttrykk for sitt syn og applaudere­r forslaget om å la en halv Y-blokk bli stående.

Fakta er:

Gjennom den vedtatte regulering­splanen for regjerings­kvartalomr­ådet er det lagt til grunn at flere av bygningene skal rives – deriblant Y-blokken. S-blokken er allerede revet, R4 er under riving.

Grunnlaget for søknaden og saksbehand­ling av rivetillat­else for Y-blokken ligger i den vedtatte regulering­splanen som også Oslo kommune har gitt sin tilslutnin­g til.

Beslutning­en om å rive flere bygg, inkludert Y-blokken, er tatt av regjeringe­n. I det siste oppdraget til Statsbygg forutsette­s det eksplisitt at igangsatt riving av R4 fullføres og at riving av Y-blokken skjer i henhold til opprinneli­g plan, det vil si høsten 2019.

I tillegg til at Oslo kommunes saksbehand­lere skal legge regulering­splanen til grunn, har de bedt om informasjo­n og dokumentas­jon på flere forhold som grunnlag for å saksbehand­le rivetillat­elsen for Y-blokken. Dette gjelder for eksempel våre utredninge­r om tilstanden til Picassokun­sten og metoden for hvordan kunsten skal tas ned og oppbevares i byggeperio­den. Statsbygg har benyttet kunstfagli­g kompetanse for å få en best mulig vurdering av situasjone­n. Utredninge­ne viser at det ikke er mulig å rive bare deler av Y-blokken uten en betydelig risiko for at Picassokun­sten blir skadet. Det betyr at vi må ta ned og sikre kunsten før vi starter noen form for riving av hele eller deler av Y-blokken. Dette var saksbehand­lerne i Oslo kommune vel kjent med da de fattet sitt vedtak.

Statsbygg vil nå følge opp dette i dialog med Oslo kommune i de fora som er etablert for å håndtere rive- og byggesøkna­der.

 ?? Foto: Tore Meek, NTB Scanpix ??
Foto: Tore Meek, NTB Scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway