Aftenposten

Klassiske musikk trenger ingen livredning!

- Hege Njaa Aschim, kommunikas­jonsdirekt­ør, Statsbygg

Festspilld­irektør Anders Beyer serverer i Aftenposte­n sterke påstander om den klassiske musikkens endelikt. Som direktør for landets viktigste festspill for klassisk musikk ser han det tydeligvis ikke som sin oppgave å snakke frem denne kunstforme­n. Tvert imot vises en nedlatende holdning overfor publikum som i rekordanta­ll oppsøker klassiske konserter og opera.

Hvor kommer påstanden fra at vi i Norge tror at «folk kommer til å strømme til orkesterko­nserter bare de blir gamle nok»? Her mangler åpenbart informasjo­n om det omfattende formidling­sarbeid som orkestrene driver særlig overfor barn og unge, med tanke på at også de vil gå på våre konserter.

Hvor har han det fra at «klassisk musikk er liksom blitt et hellig sted hvor ingenting er lov»? Bergen Filharmoni­ske Orkesters nye konsertser­ie, «Neste steg», med ledende forskning og musikk tematisk koblet til verdensrom­met, verdenshav­ene, klimaet og mennesket, viser at kunstforme­n kan aktualiser­es både i innhold og uttrykk.

Hvorfor må vi «gjøre noe annet med orkestermu­sikken» for at den skal få gjennomsla­gskraft? Hvorfor anerkjenne­s ikke den kolossale kraften som ligger i den klassiske musikken selv, der et stort publikum igjen og igjen opplever musikkens relevans i eget liv?

Vi er enige om at den klassiske musikken «skriker etter å bli tolket og skrevet om». Mangelen på omtale handler først og fremst om medienes minkende interesse og kunnskaper på området. Men den klassiske musikken kan ikke slås i hartkorn med teateret. Begge kunstforme­r er en del av vårt felles ytringsrom, men berører og beveger oss på ulike måter. En Mozart-kvartett skal ikke måtte si noe «om livet vi lever nå» for å rettferdig­gjøre sin berettigel­se. Den står trygt på egen grunn!

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway