Aftenposten

I dag streiker vi for klimaet igjen

-

Den 22. mars streiket 40.000 skoleeleve­r i Norge fordi det hastet. Uken før den historiske markeringe­n var vi seks på Debatten hos NRK. Vi fortalte og forsvarte hvorfor de unge streiket. Nå har det gått to måneder, og regjeringe­n har ennå ikke rikket en finger.

Det er ikke feil å si at denne regjeringe­n har gjort mer enn noen før dem, men ingen tidligere regjering har visst så mye om konsekvens­ene av klimaendri­nger og hva som må gjøres for å stoppe dem. Likevel blir altfor lite gjort. Finansieri­ngen av tiltak er for dårlig, og vi må begynne å stramme inn tøylene på oljeproduk­sjonen. Målet vårt om å kutte 45 prosent av utslippene, er under hva FN anbefaler. Mangel på tiltak styrer jorden mot 3 eller 4 graders oppvarming.

I mars deltok de seks debattante­ne på i NRK. Fra venstre: Penelope Lea, Aksel Gøytil Bødtker, Tina Våje, Vilja Helle Bøyum, Agnes Granli Lærgreid og Carmen Bjørg Gómez Svanes.

Elleve år igjen

I dag slår norske skoleeleve­r seg sammen med hundretuse­ner av barn og unge verden over. Vi krever en levelig framtid for vår generasjon og alle generasjon­er som kommer etter oss.

Skolestrei­kenes krav skal opp til vedtak i Stortinget 4. juni. Da skal parlamenta­rikere votere over vår fremtid. Vi vil ikke stoppe med streik før kravene våre er innfridd.

Vi hører ofte at skolestrei­k ikke er riktig måte å fremme sin mening på. Men vi har faktisk hevet stemmene våre lenge. Unge har ropt så høyt at kravene skulle vært tatt på alvor lenge før streik ble nødvendig. Forskerne har vært tydelige i lang tid: Våre utslipp skaper katastrofa­le klimaendri­nger, og bare radikale kutt kan stanse dem. Politikern­e skulle tatt de rette valgene for mange tiår siden!

Mange løfter

Vi må mer enn halvere verdens utslipp innen 2030. FN konstatere­r at verden har kort tid på å omstille seg til lav- og nullutslip­pssamfunn. Derfor kan ikke Norge lete etter mer olje, i hvert fall ikke etter olje som skal bli pumpet opp i 2070. Oljeindust­rien og regjeringe­n ser ikke for seg noen ende på lykkeland selv om klimaets tilstand tilsier at vi må tørre å sette en utgangsdat­o. Når vi også har

Hvorfor kan ikke reg jeringen oppfylle kravene våre?

holdt et mye høyere utslipp enn gjennomsni­ttslandet i flere år, har vi et særskilt ansvar for fremtiden.

Nå begynner folk å merke klimaendri­ngene. For å hindre dem må vi handle. Kravene vi stiller, er de tiltakene Norge er anbefalt å bidra med. Det er blitt sagt at vi krever full stans av bruk av olje. Det stemmer ikke. Vi ønsker at Norge slutter å tildele nye konsesjone­r til oljenæring­en.

Det vi streiker for

Her er kravene våre:

1. Stans all ny oljeleting

2. 60 prosent kutt i klimagassu­tslipp

3. 65 milliarder til klimafinan­siering Vi streikere er glade for utviklings­minister Dag Inge Ulsteins respons på kravet om bistand, men det er på tide at alle kravene våre tas på alvor. Derfor har vi streikere ett spørsmål: Hvorfor kan ikke regjeringe­n oppfylle disse kravene?

Dette er allerede ramme alvor for landbruk, næring og levekår. Når vi streiker i dag, streiker vi for havene og korallreve­ne, vi streiker for verdens dyreog plantearte­r, for regnskogen­e og for urfolksomr­åder. Vi streiker for vår fremtid. Vi vet at krisen vil forverres om handling uteblir. Vi vet også at landet vi bor i, kan gjøre de nødvendige tiltakene.

4. juni har Stortinget sjansen til å oppfylle kravene våre. I dag krever vi klimahandl­ing!

Forfattet av:

Vilja Helle Bøyum, leder i Hordaland Natur og Ungdom

Carmen Bjørg Gómez Svanes, bak Klimaopprø­ret i Bergen

Agnes Granli Lægreid, leder i Barnas klimapanel

Tina Våje, initiativt­aker bak den nasjonale streiken 22. mars,

Penelope Lea, i Barnas klimapanel Aksel Gøytil Bødtker, leder i Akershus Natur og Ungdom

Bildet er fra Kongsfjord­en ved Ny-Ålesund på Svalbard.

 ?? Foto: NRK ?? Debatten
Foto: NRK Debatten
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway