Aftenposten

– Mektige kvinner har alltid skremt vannet av menn

Netflix-serien What/If børster støv av en klassisk superskurk. Renée Zellweger mener skruppellø­se kvinner kan være gode forbilder.

- Mari Glans

Den djevelsk utspekuler­te Anne Montgomery (Renée Zellweger) har stor moro av å manipulere et ungt ektepar i dramaserie­n dilemmaer.

Serien kretser rundt flere moralske

INetflix-serien What/If spiller stjernen styrtrike Anne Montgomery. Den glamorøse investoren tilbyr en gründer på konkursens rand 80 millioner dollar for en natt med ektemannen hennes. En av betingelse­ne er at paret aldri kan diskutere hendelsen. De takker ja, noe som skal få enorme konsekvens­er. Det viser seg nemlig raskt at Montgomery er en utspekuler­t jævel. Det kan høres dystert ut, men Zellweger mener Montgomery egentlig er et forbilde i all sin skruppellø­shet.

– Jeg beundrer Anne og mener vi alle kunne trengt å være litt mer som henne: Målrettet og nådeløst gå etter det vi ønsker oss, uten å be om unnskyldni­ng. Mange kvinner kvier seg for å holde på sånn for

di det oppfattes som lite feminint, sier Renée Zellweger (50). Noen seere vil kjenne igjen plottet i What/If fra filmen Indecent Proposal (1993), men serieskape­r Mike Kelley bedyrer at hans serie er mer kompleks enn det corny 90-tallsdrama­et.

– Der er budskapet at alle har sin pris. Med min serie ønsker jeg å få folk til å filosofere litt over egne etiske grenser og hvor langt de er villig til å gå for å oppnå målene sine, sier han.

I tillegg ønsket serieskape­ren å børste støv av den kvinnelige superskurk­en. What/If er på mange måter et kjærlighet­sbrev til 80- og 90-tallets sexy thrillere som Fatal Attraction, Basic Instinct og The Hand that Rocks the Cradle, hvor utspekuler­te damer lager et helvete for dem rundt seg.

Anne Montgomery-karakteren er på sin side basert på Anne Bancrofts ikoniske Mrs. Robinson-skikkelse fra filmen Manndomspr­øven.

– Jeg har lurt mye på hva som ville skjedd med en moderne versjon av Mrs. Robinson. Hva hvis hun brukte den skarpe hjernen sin til å utfordre patriarkat­et istedenfor å gå til grunne i en tåke av alkoholism­e og selvhat? Da tror jeg hun ville ha lignet mye på Anne, sier Kelley.

Kvinner til besvær

Ondskapsfu­lle kvinner har vært popkultury­ndlinger i en årrekke, og de har en tendens til å bli ikoniske skikkelser som Annie Wilkes i Misery (1990) eller Michelle Pfeiffer i Catwoman.

– Mektige kvinner har alltid skremt vannet av menn. Jeg tror også de gjør inntrykk fordi de bryter med oppfattels­en av kvinner som omsorgsper­soner, sier Kelley.

Balleknuse­nde furier som Nurse Ratched ( Gjøkeredet), eller superattra­ktive og klin gærne smartinger à la Cathrine Tramell ( Basic Instinct) har som eneste mål å ødelegge mennene de forfører. Kvinnelige fiender har ofte vært skurkaktig­e på menns premisser. Derfor er de også blitt beskyldt for å være reaksjonær­e klisjeer, og gjerne overseksua­liserte og endimensjo­nale i tillegg.

Traumatisk fortid

Anne Montgomery kan minne litt om Maleficent. Etter hvert som vi lærer henne å kjenne, blir det klart at hun bærer på mange dystre hemmelighe­ter. En traumatisk fortid er noe kvinnelige superskurk­er ofte har til felles, i motsetning til mange av sine mannlige motstykker.

What/If- skaper Kelley trekker frem King Joffrey og mamma Cercei fra Game of Thrones som et moderne eksempel på dette. Førstnevnt­e er en bortskjemt liten tyrann som nyter å pine andre. Cercei har vært igjennom et helvete og handler deretter.

 ?? Foto: Adam Rose/Netflix ?? What/If.
Foto: Adam Rose/Netflix What/If.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway