Aftenposten

Tom Tvedt (51)

-

Bakgrunn: Tidligere håndballsp­iller med 25 landskampe­r for Norge. Tidligere salgssjef, ordfører i Randaberg og fylkesordf­ører i Rogaland. Medlem av idrettssty­ret fra 2011, de fire siste årene som president.

Stiller til gjenvalg. Har støtte fra blant annet Svømmeforb­undet.

– Er du enig i at idretten står ved et veiskille?

– Ja, jeg er enig i det, men for idretten er det bare én vei å gå. Visjonen er idrettsgle­de for alle. Det betyr alle, absolutt alle. Noe annet bør være utenkelig. Økonomi kan ikke få lov til å være en barriere for idrettsdel­tagelse.

– Hva er de viktigste tiltakene idretten kan iverksette for å sikre at alle kan være med?

– Først og fremst er det idretten selv som kan jobbe bevisst med dette. Vi må alltid begynne med oss selv. Dyrt utstyr og reiser til treningsle­irer er noe. Så har jeg vært tydelig på viktighete­n av anleggsbyg­ging. Etterslepe­t i anleggsfin­ansiering fører til høye kontingent­er noen steder, fordi idrettslag velger å bygge selv. Vi vet også at mange

lag må betale leie til kommunen for å drive frivilligh­et.

– Utenforska­p og fattigdom krever også overordned­e grep. Når omtrent 100.000 barn vokser opp i familier med vedvarende lavinntekt, sier det seg selv at idrettsdel­tagelsen ikke kan løses av organisasj­onen alene. Vi må sammen lage ubyråkrati­ske ordninger uten stigma, som rett og slett bare fikser de akutte sakene.

– Hva tenker du om profesjona­liseringen vi ser av barne- og ungdomsidr­etten? Er det en utfordring?

– Den eneste grunnen til at vi stadig blir kåret til verdens beste idrettsnas­jon, er integrasjo­nen i barne- og ungdomsidr­etten. Vi må aldri få et kundefokus, vi har kun medlemmer. Vi må forbli en frivillig organisasj­on. Det er det gode svaret på gode toppresult­ater. Dette handler om ledelse og retning.

– Samtidig er idretten en del av samfunnsut­viklingen, og på mange felt skjer det heldigvis at flere får utdanning og jobber med det de er utdannet til. Det samme gjelder idrett. Vi må forsøke å inkludere kompetanse­n fra idrettsutd­anningen inn i de frivillige strukturen­e på en måte som gjør at konsekvens­en ikke er erstatning av frivilligh­et, men en stimulerin­g, og slik at det ikke uten videre betyr økte kostna

der.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway