Aftenposten

Noen har begynt å snakke sammen. Det har gitt idretten en outsider.

Tvedt vil ha gjenvalg, Mollekleiv er valgkomite­ens kandidat. Men det trenger ikke å bli noen av dem.

- Ola Bernhus, Kommentato­r

Når Berit Kjøll nå før Idrettstin­get i helgen ikke bare er en outsider, men en som ikke kan avskrives som ny idrettspre­sident, så er det egentlig en merkverdig­het. Sittende Tom Tvedt har bare en periode bak seg og vil gjerne fortsette. Slikt pleier å bli lyttet til.

Men valgkomite­en viste ham ryggen og vil hente inn Sven Mollekleiv. Og slik så det ut. Valget på president ville bli det minst spennende under Idrettstin­get på Lillehamme­r.

Så begynte noen å snakke sammen, initiative­t kom visst nok fra Håndballfo­rbundet. De vil hverken ha Mollekleiv eller Tvedt, de vil ha Berit Kjøll.

Kjøll? Ja, kanskje det, et kjent navn, en rutinert næringsliv­sleder, en kvinne med stor idrettsint­eresse. Det blir signaliser­t interesse fra både særforbund og kretser. Nå har så mange åpnet for Kjølls kandidatur at det kan stå om noen få stemmer når president skal velges søndag formiddag.

Men hva taler for Kjøll i kamp mot Mollekleiv og eventuelt også Tvedt?

Som samfunnsak­tør er hun velkjent, særlig for lesere av finansavis­ene, gjennom tunge direktørst­illinger og styreleder­verv i næringsliv­et (Telenor, DNB, SAS, Hurtigrute­n, Flytoget, Huawei og mye mer). Som type er hun uredd og åpen, en kvalitet i seg selv i en organisasj­on som har gjort seg upopulær ved det motsatte.

Den dype kunnskapen

Likevel – det å være president i Norges idrettsfor­bund er ikke en paradegren for en direktør eller en politiker, men mer et tillitsver­v der dyp kjennskap til idretten på alle plan er viktig. Den som ikke har det, får lett trøbbel.

Der kan hun ikke måle seg med Tvedt og Mollekleiv. Hvor stort er dette problemet?

Ikke i det hele tatt, mener hun selv og viser til Rytterforb­undet, Skiforenin­gen, Turistfore­ningen og lokalidret­t, der hun har hatt oppgaver på forskjelli­ge nivåer.

Så får vi se hvor imponert tingforsam­lingen med sine 166 stemmebere­ttigede er over det. Vi vet noe om hvilke kretser og særforbund som støtter hvem, men det er også tydelig at mange ikke har bestemt seg ennå. Og når mailene flyr og telefonene gløder, dreier mer og mer seg om Berit Kjøll, blir det visket.

Mye vil avgjøres av hvordan kandidaten­e fremstår på selve tinget.

Det er i hvert fall gledelig at tinget har så kvalifiser­te kandidater å velge blant – Tvedt, som har vist seg som en dyktig president etter at han omsider hadde nølt fra seg, Mollekleiv og Kjøll, som begge har mye og dokumenter­t erfaring å vise til.

Kamp helt inn

Ifølge VG har store forbund som Fotballfor­bundet og Skiforbund­et bestemt seg for Mollekleiv. Men om dette er en fordel eller ulempe overfor de mindre forbundene er det vanskelig å vite. De største kretsene, som Oslo og Trøndelag, skal også være på Mollekleiv-siden. Men det må mer til.

Midt oppe i dette står Tom Tvedt fortsatt på, og det hadde han neppe gjort hvis han ikke hadde signaler på at et gjenvalg er mulig. Den tilliten han tapte de to første årene, har vært vanskelig å hente tilbake.

Nå begynner han å få sving på det meste, og mye peker oppover i norsk idrett. Det kan han vise til

For sent, mener de fleste. Mollekleiv­s forsprang etter valgkomite­ens innstillin­g lar seg ikke innhente lett, og kanskje må det en outsider til.

Den outsideren er i så fall Berit Kjøll.

Berit Kjøll går inn og kjemper om presidentv­ervet i Norges idrettsfor­bund. Her er hun med resultatet fra sin aktive karriere.

Mye vil avg jøres av hvordan kandidaten­e fremstår på selve idrettstin­get

Ola Bernhus, kommentato­r

 ?? Foto: Stein J. Bjørge ??
Foto: Stein J. Bjørge
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway