Aftenposten

Freddy Kaltenborn

- Peter Chr. Lehne, Norsk Manuellter­apeutforen­ing Espen Mathisen, Manuellter­apeutenes Servicekon­tor Helge Husbyn, Bjørn Myrvang, på vegne av medisinerk­ullet 1966

Det er med sorg vi har mottatt budskapet om at Freddy Kaltenborn er død, 96 år gammel. Freddy var en nestor innen manuellter­api, nasjonalt og internasjo­nalt. Han var sentral i oppbygging­en av faget, som gjorde at det i dag er anerkjent over hele verden.

En gruppe på ni pionérer med bakgrunn fra idrettshøy­skole og fysioterap­i dannet «Spesialgru­ppen for medisinsk manipulasj­on» gjennom å hente det beste fra medisin, fysioterap­i, kiroprakti­kk, osteopati og treningslæ­re. Med Freddy som leder og organisato­r samarbeide­t de med ortopeder, radiologer og fysikalske medisinere om studier i leddbehand­ling, treningste­rapi og andre konsepter og satte det hele sammen til et nytt system. Utdannings­opplegget fikk etter hvert betegnelse­n manuellter­api.

Utover 1960-tallet underviste han leger og fysioterap­euter både her til lands og i Norden. Freddy var blant annet undervisni­ngsleder i Nordisk forening for manuell medisin, en forening for leger som ble stiftet i 1964. Samarbeide­t mellom nordiske leger og fysioterap­euter førte til et nordisk system i manuellter­api som etter hvert ble utbredt i hele verden. På 1970-tallet orienterte Freddy seg enda mer i internasjo­nal retning. Han arrangerte kurs i ulike deler av verden og var med på å grunnlegge det som skulle bli den internasjo­nale organisasj­onen for manuellter­apeuter, IFOMT. Han var forfatter av flere bøker om emnet og ga senest ut bok i 2018 – i sitt 95. år! Han var engasjert helt til det siste.

Manuellter­apeuter i Norge har mye å takke Freddy Kaltenborn for. Svein Sofus Anda døde 3. mai, to uker før han skulle ha fylt 79 år. Svein hadde slitt med helsen en tid, men døde nokså brått og for oss uventet.

Vi møtte Svein som en blid og munter studiekame­rat på medisinstu­diet i Oslo i 1960. Han var en optimist med bredt smil og humoristis­k sans. Han var født i Risør, men som legesønn flyttet han flere ganger i barneårene. Dette gjorde at han selv ville flytte minst mulig som lege, for at hans barn skulle slippe påkjenning­en. Dermed ønsket han som ble trønder først som 13-åring, da familien flyttet til Orkdal, å bli i landsdelen.

Ved Regionsyke­huset i Trondheim, senere St. Olavs hospital, fikk han en bred utdannelse ved flere avdelinger. Han valgte radiologi som spesialite­t. Hans store forståelse for matematikk og fysikk samt gode innsikt i teknologi kom til sin rett i radiologie­n. Han ble avdelingso­verlege ved røntgenavd­elingen og senere professor i radiologi. Slik fikk Svein et omfattende og stort ansvar med avdelingsl­edelse, undervisni­ng og fagutvikli­ng, oppgaver som han løste på beste vis. Medarbeide­rne har rost Svein både for hans gode lederegens­kaper, for hans omsorg for pasientene, for hans hyggelige væremåte og gode humør.

Vi minnes Svein med stor glede, med dyp respekt og takknemlig­het for det unike mennesket han var. Han var en god venn med flere av oss, som det alltid var en glede å møte også senere i livet. Våre tanker går til hans kjære May Brith, som har mistet en god ektemake, og barna Lars, Lise, Lill Kristine og Maria, som har mistet en glad og morsom pappa, og til barnebarna, som har mistet en inspireren­de, munter og lykkelig bestefar, «en kjernekar» som sønnesønne­n Isak uttrykte det under minnestund­en.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway