Aftenposten

Skam i luften

[Lillian Vambheim er redaktør for A-magasinet]

-

Det er mange måter vi kan fremkalle negative følelser på når det gjelder vår tids klimautfor­dringer. Har du kjent på klimaangst­en i det siste? Kanskje kjøttskam, plastskam, bilskam eller shoppingsk­am treffer deg bedre? Det siste innen skam-begreper er nyordet flyskam. Det skal beskrive en følelse av dårlig samvittigh­et når man flyr, eller en flauhet når man forteller om flyturen til andre. Begrepet har vi hentet fra Sverige, der «flygskam» ble kåret til årets nyord i fjor. Svenskene ligger et klimasteg foran oss. Fra før har de klimaaktiv­isten Greta Thunberg (16), som ble verdenskje­nt for sin «skolestrei­k for miljøet». I vår streiket tusenvis av våre ungdommer. Svenskene har også egne klimapsyko­loger og bedrifter som praktisere­r flynekt for sine ansatte.

Men er det å trigge skamfølels­en veien å gå for å oppnå klimaendri­nger?

Ifølge Store norske leksikon er skam en sterkt ubehagelig følelse av å ha vist en nedverdige­nde side av seg selv og dermed avslørt seg som et mislykket, udugelig eller umoralsk individ. Skam er nær knyttet til selvfølels­en og får en til å føle seg liten, med ønske om å skjule seg.

En rekke negativt ladede klimaord vant ordkåringe­ne rundt om i verden i fjor, ifølge Språkrådet­s sak om ordklimaet 2018: Norsk fôrkrise, svensk flygskam, engelsk toxic (giftig), tysk Heißzeit (hetetid) og spansk microplást­ico (mikroplast) er noen av dem som trekkes frem.

Samtidig får vi andre nyord, som plogging (å plukke søppel på joggetur) og matredder (å kaste minst mulig mat), som kommer som en språklig motvekt til miljøpessi­mismen.

Klimadebat­ten setter ikke bare spor i språket vårt, den virker også polarisere­nde. I dagens utgave av A-magasinet har vi tatt for oss flyskam, som det er delte meninger om. Noen synes at å påføre folk flyskam grenser til grønn fascisme, mens klimaforsk­eren ikke tror skam er veien å gå for å redde miljøet. Han har mer tro på at folk lar seg inspirere av gode løsninger på andre felt.

Kom gjerne med innspill til oss i redaksjone­n om løsninger som du lar deg inspirere av.

lillian@aftenposte­n.no

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway