Aftenposten

Den enkleste desserten i verden

Alle bør ha et hemmelig våpen. Denne kaken er et av de beste.

-

Kondensert melk på boks, litt presset limejuice og mariekjeks. Så enkelt kunne jeg presentert denne kaken, og slik fikk jeg den presentert selv. Min mexicanske venn fortalte at dette var kaken moren hans trakk opp av hatten når de tre sønnene hennes hadde et sterkt ønske om dessert.

Bare synet av kaken sa meg at jeg ville like den: En banal enkelhet på linje med våre tilslørte bondepiker, men i dette tilfellet en ganske eksotisk pike.

Kjerneingr­ediensen her er selve symbolet på industriel­t produsert mat. Bokser med næring som har vært viktige for soldater i krig gjennom mange tiår. Mat som var så bearbeidet at den kunne stå en evighet i kjøkkenska­pet og tilberedes i en håndvendin­g, gjorde dessuten behovet for hjemmevære­nde husmødre mindre. Når mennene ble sendt i krigen, kunne de overta jobbene deres.

Ofte – og kanskje i de aller fleste tilfellene – gikk det utover kvaliteten på maten. Denne kaken er et av få eksempler på det motsatte. Den er et kjærlighet­sbarn av den industriel­le maten og tidsklemma.

Søt, kondensert melk er ikke så mye brukt her til lands.

Derfor har jeg ikke kjent til alle egenskapen­e dens, som for eksempel at den blir tykk når du blander den med syre. Og det er akkurat den egenskapen vi bruker for å forvandle den til et kakefyll. Dette kunne min mexicanske venn fortelle meg.

Melken sprekker og blir tykk ostemasse, slik det skjer med fersk melk og syre, men fordi sukkerinnh­oldet er så høyt og vannet allerede er borte, blir den bare tykk. De vannelsken­de mariekjeks­ene tar seg av resten.

Denne kaken er fortsatt en av de beste dessertene jeg vet om, og jeg har til gode å møte noen som ikke liker den. Min venn laget den alltid med lime, men det er jo også fordi lime er noe man alltid har i huset i Mexico.

Jeg har funnet ut at den fungerer nydelig med mange syrlige ting. Sitron er fremragend­e, men fordi den er mindre aromatisk enn sin grønne fetter, er det essensielt å få skallet med på leken. Pasjonsfru­kt gjør kaken kanskje enda bedre, selv om den tar fra den noe av den ujålete sjarmen.

 ??  ?? Tett i tett.
Legg kjeksene tett inntil hverandre oppå limekremen.
Tett i tett. Legg kjeksene tett inntil hverandre oppå limekremen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway