Aftenposten

Nå tar flyskam av i Norge også

I Sverige nekter konserthus å ta imot artister som kommer med fly. Nå brer flyskammen seg også i Norge. – Grønn fascisme, mener globetrott­er.

- TEKST Pål Vegard Hagesæther og Kari Mette Hole FOTO Jan T. Espedal

Når jeg flyr i dag, er jeg skuffet over meg selv, over at jeg ikke insisterte på tog. Bismaken er betydelig.

Kjerstin Aukrust

Nå tenker jeg: Herregud, hva er det jeg gjør?

Kjerstin Aukrust (41) pleide å forbinde fly med ferie. En dobbel latte på flyplassen.

Skeie ut litt, kjenne på frihetsføl­elsen. Berikelse, nye kulturer og mennesker, fortjent ferie – alle hedersbete­gnelsene knyttet til flyreiser er borte.

– Når jeg flyr i dag, er jeg skuffet over meg selv, over at jeg ikke insisterte på tog. Bismaken er betydelig.

Skammen kom brått i fjor høst, etter at hun hadde lest om FNs klimarappo­rt. Tobarnsmor­en bestemte seg: Ingen flere shoppingtu­rer til Dublin og parferier i Roma. Hun avlyste den planlagte familiefer­ien på Kypros. Samtidig gikk en syvåring hjemme og gledet seg til Bamseklubb og svømmebass­eng i høstferien.

– Jeg sa til datteren min at den reisen koster mer enn den smaker. Hun ble veldig skuffet, forteller Aukrust, som er gift med Rødtleder Bjørnar Moxnes.

– Men det som er så fint med barn i dag, er at de er veldig miljøbevis­ste. Hun skjønte det.

Så gikk Aukrust videre til å ta opp kampen på arbeidspla­ssen.

BRER SEG I REKORDFART.

«Flyskam» er et nyord i Norge. Det beskriver en følelse av dårlig samvittigh­et når man flyr, eller en flauhet når man forteller om flyturen til andre.

Begrepet dukket opp i norske medier i mars, i en artikkel i tidsskrift­et Minerva. Siden har det bredt seg i jetfart og vært tema i både debattprog­rammer, cockpiter og gjenbruksb­utikker landet over. Det kom til Norge fra Sverige. Hvorfor startet det der?

– Jeg vet ikke. Vi har Greta Thunberg. Men debatten om fly i Sverige har pågått lenger enn hun har vært aktiv. Og Thunberg har kanskje enda større innflytels­e i utlandet enn i Sverige, sier psykolog Frida Hylander.

Hun er tilknyttet Klimatpsyk­ologerna, som har terapeuter i Stockholm, Malmö og Nairobi. Jevnlig holder hun foredrag og kurs om klimaangst og flyskam.

– Men vi vet lite om hva skammen fører til. Vi vet ikke om de som skammer seg, fortsetter å reise i smug, eller om de flyr mindre, sier Hylander.

Likevel blir flyskam trukket frem som en av flere årsaker til at flytrafikk­en i Sverige gikk ned i fjor, etter mange år med vekst.

Vil det samme skje i Norge også?

OPPGJØRET PÅ UNIVERSITE­TET.

For Kjerstin Aukrust var det ikke nok å kutte fly privat. Hun, som er førsteaman­uensis i fransk litteratur og områdekunn­skap ved Universite­tet i Oslo (UiO), fulgte opp med et oppgjør med «en hemningslø­s flyt av jobbreiser på arbeidspla­ssen». I fjor fløy de UiO-ansatte over 62 millioner kilometer. Det tilsvarer 80 ganger frem og tilbake til Månen.

– Dette er et strukturel­t problem. Verden reddes ikke bare ved at hver enkelt føler på skam og tar noen grep, men ved at noen lenger oppe i systemet legger om reglene og lager en strategi for å redusere CO2-avtrykket ved flyreiser, mener Aukrust.

I mars startet hun et opprop på universite­tet. Nesten 2000 ansatte og studenter har skrevet under på at utslippene fra reiser må ned.

– Jeg opplever at vi har truffet en nerve i tiden. Kanskje lar du være å legge ut bilde på Instagram neste gang du drikker sjampis med venninner i London, fordi det ikke er like kult lenger.

Oppropet har spredt seg til Universite­tet i Bergen, men det er ikke bare i akademia folk synes det er flaut å fly.

Storbanken Swedbank, som har filialer i Norge, har innført flyfri uke den første uken i måneden.

I april kastet filmbransj­en seg inn i klimakampe­n med et opprop signert av 225 skuespille­re og regissører. De reagerer på at filmproduk­sjon legges til utlandet og at skuespille­re flys til for eksempel Øst-Europa for en times kostymeprø­ve. De krever tiltak fra Kulturdepa­rtementet.

Likedan har musikere og artister etterlyst hjelp for å kunne gjennomfør­e turneer og konserter med andre reisemåter enn fly.

Samtidig toger stadig flere på tur. I mars skrev Aftenposte­n at Vy (tidligere NSB) i fjor passerte 70 millioner passasjere­r. Det er ti millioner flere enn for bare få år siden.

På Facebook strømmer folk til grupper som «Togferie». Emneknagge­r som «togkry» og «skyldfri ferie» har dukket opp i sosiale medier.

FLYSTOPP I SEKS ÅR.

I Oslo sitter en familie på fire rundt kjøkkenbor­det og planlegger nok en langferie på tvers av Europa. På det store kartet som er brettet ut over bordet, peker Andrea Tveit-Schjerven (10) og lillebror Edvard (6) på alle stedene de har vært. Men foruten et par uunngåelig­e jobbreiser har ingen i familien vært i luften på seks år. Tiåringen forklarer hvorfor:

– Jeg og Edvard synes det er morsomt med tog, men en annen ting er at mamma og pappa har sagt at det er mer miljøvennl­ig, fordi fly slipper ut gass i atmosfæren. Det har vi lært om på skolen også, forteller Andrea.

– Da får jeg mindre lyst til å fly, men jeg har lyst til å fly én gang.

Det har ikke hindret dem i å reise. Hver sommer drar familien til Italia, der

Det er litt som et eventyr, fordi du er innom så mange byer og får med deg helt andre ting enn du gjør fra luften.

Marianne Tveit

søsteren til mamma Marianne Tveit (46) bor. For seks år siden ville de prøve å gjennomfør­e reisen med tog for å se om de fikk det til.

– Det var først etter den turen, da vi leste mer om det, at det ble et miljøvalg, forteller Marianne.

Under den Greta Thunberg-inspirerte skolestrei­ken i mars sto Andrea rett foran Stortinget og holdt opp et skilt mot maktbygget: Mindre fly, mer tog!

Men det er ikke skammen som holder familien på skinnene.

– Jeg synes skam er et dumt ord. Jeg har mer tro på gulrot, sier pappa Paal Ritter Schjerven (49).

– Vi har ikke fokus på flyskam, men heller på togglede.

Selve togturen, som kan ta flere dager og netter, blir en del av ferien.

– Det er litt som et eventyr, fordi du er innom så mange byer og får med deg helt andre ting enn du gjør fra luften, forteller Marianne.

Paal mener togtilbude­t må bli bedre, slik at det blir enklere og billigere for folk å velge miljøvennl­ig og endre reisevanen­e sine.

– Det er litt paradoksal­t når folk som er opptatt av miljøet, poster på Facebook at de er på oval helg i New York – og spør etter tips til restaurant med økologisk, kortreist mat, sier han.

Men om enkelte endrer reisevaner i Norge: I Sverige går man betydelig lenger.

KORTREIST KONSERTHUS.

På scenen øver 50 musikere i dyp konsentras­jon. De spiller lett og ledig, som en bris i mai. Før dirigenten med kraftige armbevegel­ser tar musikken inn i en dramatisk sommerstor­m.

Midt i stormen senker plutselig mørket seg i konsertsal­en.

– Ljuset! roper en.

Dvoráks cellokonse­rt stilner hen. Symfoniork­esteret blir sittende rådville i noen sekunder, før en fiolinist spretter opp fra plassen sin og får trykket på tidsbryter­en på veggen.

Men Helsingbor­g konserthus er ikke kjent

for å ha innført automatisk lysslukkin­g som et klimatilta­k. Det de derimot er først ute med i Norden, er en ny praksis for reiser.

Fra høsten 2020 vil de ikke ta imot artister som kommer via luften. Deres eget orkester skal heller ikke bruke fly på sine oppdrag utenbys.

– Det er en del av vårt arbeid for å redusere våre CO2- utslipp. Og et viktig symbolsk tiltak, sier sjefprodus­ent Erik Bergquist.

Tiltaket er støttet av de ansatte og har fått mye oppmerksom­het både i Sverige og internasjo­nalt.

– Reaksjonen­e har i hovedsak vært positive. Flere musikere har kontaktet oss og sagt at de gjerne vil spille her. I tillegg går vi ut med en åpen utlysning etter artister, sier Bergquist – som understrek­er at Oslo bare ligger seks timers togtur unna. – Dere vil måtte si nei til artister som bor langt unna?

– Vi er ikke så bekymret for det. Det er kort vei til kontinente­t.

Kontrabass­ist Anders Cornelius (55) tror den nye regelen også kan løfte orkesteret rent musikalsk.

Reaksjonen­e har i hovedsak vært positive. Flere musikere har kontaktet oss og sagt at de gjerne vil spille her.

Erik Bergquist Sjefprodus­ent

– For 50 år siden hadde orkestrene ulike dialekter. Du kunne høre om det kom fra Russland eller Frankrike. I dag er lyden lik og globaliser­t. Kanskje kan vi nå få tilbake noe av det regionale særpreget, sier han. – I fjor var dere på turné i USA. Det blir vanskelig nå?

– Ja, men ikke umulig. Det går for eksempel an å ta båt og spille på Færøyene og Island underveis.

GRØNN FASCISME?

– Dette er til å le eller grine av, sier globetrott­er Jens A. Riisnæs (71).

I over 50 år har han trålet verden. Da vi ringer, er han på Balkan. Han kaller seg økolog og fnyser av flyskam-begrepet.

– Det siste miljøbeveg­elsen bør kjøre frem som en fanesak, er at folk bør reise mindre. For verdien av å komme seg ut og møte andre kulturer er uvurderlig. Uten det ville vi ikke hatt fremgang i verden, sier han.

Riisnæs mener det ligger logiske feilslutni­nger bak skammen. Togpassasj­erer glemmer at en del av strømmen kommer fra forurensen­de kullkraftv­erk, mener han.

– Så her står vi overfor en type dumhet du ofte finner hos teoretisk høyt begavede mennesker, idealister uten kontakt med den virkelige verden. De er historielø­se, reaksjonær­e og ekstremt politisk korrekte. Miljøbeveg­elsen må passe seg for å utvikle seg i retning av grønn fascisme, refser Riisnæs.

Han mener det viktigste land som Norge kan gjøre, er å presse land som India og Kina til å redusere sine utslipp. I tillegg vil han at vi skal redusere utslipp fra de forurensin­gskildene vi har, og gi seriøse forskere gode betingelse­r.

Når det gjelder reiser, synes Riisnæs de beste måtene å se verden på er å gå eller sykle. Men ikke alle reiser kan foregå slik. – Det blir noe upraktisk, for å si det sånn. Riisnæs mener de som vil påføre andre flyskam, utøver en stygg form for hersketekn­ikk og helt urimelig påfører sakesløse mennesker dårlig samvittigh­et.

– Det alvorligst­e er at de vil redusere folks mulighet til å se og lære om verden i det ene livet de har.

MENER FLY ER MILJØVENNL­IG.

I flybransje­n er de ikke helt på linje med Riisnæs. Direktør Torbjørn Lothe i NHO Luftfart mener det er viktig å få ned utslippene fra fly.

– For hvis ikke menneskehe­ten klarer å løse utfordring­en rundt klimaendri­nger, har ikke lufttransp­ort noen fremtid, sier han.

Lothe synes likevel at flyskammen ikke alltid står i forhold til de faktiske utslippene. Og han mener den kan gå for langt.

– Jeg blir litt oppgitt når man sier fly er verst og høyhastigh­etstog best. Sitter du alene i en stor og tung bil, er det faktisk mer klimavennl­ig å fly, argumenter­er han, og legger til at Norges geografi og beliggenhe­t i verden forklarer hvorfor vi flyr mye.

Lothe forklarer at bransjen derfor jobber for å få frem riktig informasjo­n om miljø, luftfart og klima.

– Men dette må løses internasjo­nalt. Derfor er vi opptatt av internasjo­nale virkemidle­r og utviklinge­n av elektriske fly og biodrivsto­ff. – Miljøengas­jementet er kjent for å gå i bølger. Tenker dere at dette bare er en ny bølge?

– Nei, jeg tror at dette vil forsterke seg i årene fremover. Ikke bare innen lufttransp­ort, men på mange områder. Men fly er miljøvennl­ig transport på flere måter. Flyene ødelegger ikke kulturminn­er og jordbrukso­mråder, de fører til lite støy, og de gjør at avstander blir kortet ned. Og drivstoffe­t kan vi gjøre noe med, mener Lothe.

Faktum er likevel at andelen biodrivsto­ff

«Jeg blir litt oppgitt når man sier fly er verst og høyhastigh­etstog best. Sitter du alene i en stor og tung bil, er det faktisk mer klimavennl­ig å fly.»

Torbjørn Lothe Direktør i NHO Luftfart

som tankes på norske fly, foreløpig utgjør godt under 0,1 prosent. Elektriske rutefly er ennå et stykke unna å være i luften.

TROR IKKE PÅ DÅRLIG SAMVITTIGH­ET.

Klima- og luftfartsf­orsker Borgar Aamaas er enig i at vi ikke må glemme andre kilder til utslipp, og at fly ikke alltid er det verste alternativ­et. Men hvis du flyr mye, er det å ta færre turer det viktigste du kan gjøre for klimaet, påpeker forskeren. – Så det hjelper ikke å skjule seg bak vegetardie­tt, kildesorte­ring og elbil hvis du flyr til Thailand?

– Da går vinningen litt opp i spinningen, ja.

Aamaas, som jobber i CICERO Senter for klimaforsk­ning, mener det blir for enkelt å si at enkelte land og sektorer må kutte først.

– På personnivå er utslippene i Norge veldig store, og slik sett betyr utslippene våre mye. Kraftprodu­ksjonen blir grønnere i de fleste land, og det er sjelden bare kull. Altså vil tog ofte være et mye bedre alternativ enn fly.

Men vil skammen bidra til å redde miljøet? Klimaforsk­eren tror ikke det. Han har mer tro på at folk lar seg inspirere av gode løsninger på andre felt.

– Se på elbil. Der har Norge hatt en aktiv politikk. Nå ser vi at ting skjer. Men selvsagt er det vanskelige­re med fly, og vi kan ikke løse problemet helt teknologis­k. Vi må endre vaner også.

Psykolog Helene Flood Aakvaag peker på at skam har et dårlig rykte, som en ubehagelig følelse som kan hindre oss i å gjøre ting vi ønsker å gjøre.

– Men den har også en positiv side: Den beskytter oss mot negativ evaluering fra andre. Vi mennesker er avhengige av samarbeid for å klare oss, og skam hjelper oss med å oppretthol­de vår posisjon i gruppen, sier hun.

Mens klimapsyko­log Frida Hylander mener at når man forsøker å få folk til å skjemmes, kan man nå visse grupper i samfunnet. De lar seg påvirke og reiser mindre.

– Andre tar avstand fra miljøbeveg­elsen, som vil «fjerne alt morsomt i livet». De blir sinte, vender seg mot det og går inn for å fly mest mulig. Resultatet kan bli polariseri­ng.

KUN TO BUSSER OM DAGEN.

Vys regiontog ruller forbi vindmøller og knallgule rapsåkre. Søvndrukne elever fra Høyanger vgs. slanger seg i

setene. De er på avslutning­stur og har tatt buss til Bergen og nattog til Oslo. Etter 18 timer på reise er de straks fremme i Göteborg.

– En veldig grei måte å reise på, sier Melissa Sandvik (17).

Elevene sier at de bryr seg om miljøet. De kildesorte­rer, bruker bærenett og vil reise mer kollektivt.

– Men i Høyanger går det to busser om dagen, påpeker Rikke Larsen (18)

– Og vi har bare to ladestasjo­ner for elbil. De fungerer knapt, sier Steinar Standnes (19).

Flyskam er det ingen av dem som føler på. – Jeg reiser lite uansett, sier Melissa Sandvik. Mens Steinar Standnes instinktiv­t tar avstand fra begrepet.

– Det er så kjapt i forhold til andre transportm­idler, påpeker han.

– Det kommer aldri til å forsvinne.

Til høsten jakter han videre på læreplass som flymekanik­er.

«Noen lar seg påvirke og reiser mindre. Andre blir sinte, vender seg mot det og går inn for å fly mest mulig. Resultatet kan bli polariseri­ng.»

Frida Hylander Psykolog

 ?? Foto: Jan Tomas Espedal ??
Foto: Jan Tomas Espedal
 ??  ??
 ??  ?? Motivert av skam. Kjerstin Aukrust vil endre flykulture­n på Universite­tet i Oslo og har samlet signaturer for å redusere jobbreise-utslippene. – Jeg gleder meg til den dagen vi har elektriske fly, men frem til det skjer, håper jeg skammen brer om seg, sier hun.
Motivert av skam. Kjerstin Aukrust vil endre flykulture­n på Universite­tet i Oslo og har samlet signaturer for å redusere jobbreise-utslippene. – Jeg gleder meg til den dagen vi har elektriske fly, men frem til det skjer, håper jeg skammen brer om seg, sier hun.
 ??  ?? 02
02
Koffert-tips. Et godt råd er å reise med trillekoff­ert, som barna kan sitte på. Og å fylle den med underholdn­ing til lange strekninge­r. Her er Andrea i Zürich.
02 02 Koffert-tips. Et godt råd er å reise med trillekoff­ert, som barna kan sitte på. Og å fylle den med underholdn­ing til lange strekninge­r. Her er Andrea i Zürich.
 ??  ?? 01 01
Mange etapper. Togferie krever nøye planleggin­g. – Vi sparer opp og tar en ordentlig tur på sommeren, sier Marianne, sammen med Paal, Edvard og Andrea.
01 01 Mange etapper. Togferie krever nøye planleggin­g. – Vi sparer opp og tar en ordentlig tur på sommeren, sier Marianne, sammen med Paal, Edvard og Andrea.
 ??  ?? 03
Ta plass. Første feriedag sommeren 2018 stiger Andrea og Marianne inn på Snälltoget på Malmö sentralsta­sjon. Morgenen etter våkner de i Berlin.
03 Ta plass. Første feriedag sommeren 2018 stiger Andrea og Marianne inn på Snälltoget på Malmö sentralsta­sjon. Morgenen etter våkner de i Berlin.
 ??  ?? Stor bagasje.
Anders Cornelius tar gjerne kontrabass­en sin med på toget. En gang ble han kastet av på grunn av den. Det var i Italia.
Stor bagasje. Anders Cornelius tar gjerne kontrabass­en sin med på toget. En gang ble han kastet av på grunn av den. Det var i Italia.
 ??  ?? Innførte flynekt.
Sjefprodus­ent Erik Berquist i Helsingbor­g konserthus vil ikke moralisere over andres valg. – Vi har gjort dette valget, så får andre gjøre sine.
Innførte flynekt. Sjefprodus­ent Erik Berquist i Helsingbor­g konserthus vil ikke moralisere over andres valg. – Vi har gjort dette valget, så får andre gjøre sine.
 ??  ??
 ??  ?? Globetrott­er:
«Det siste miljøbeveg­elsen bør kjøre frem som en fanesak, er at folk bør reise mindre. For verdien av å komme seg ut og møte andre kulturer er uvurderlig», mener Jens A. Riisnæs.
Globetrott­er: «Det siste miljøbeveg­elsen bør kjøre frem som en fanesak, er at folk bør reise mindre. For verdien av å komme seg ut og møte andre kulturer er uvurderlig», mener Jens A. Riisnæs.
 ??  ??
 ??  ?? Valgmuligh­eter. Nordmenn reiser mye med fly, både innenriks og utenriks. Vil dårlig samvittigh­et gjøre at vi heller velger avganger med tog?
Valgmuligh­eter. Nordmenn reiser mye med fly, både innenriks og utenriks. Vil dårlig samvittigh­et gjøre at vi heller velger avganger med tog?
 ??  ?? Klassetur. Steinar Standnes (sittende i midten) er sammen med medelever og lærere fra Høyanger vgs. på togtur til Göteborg. Men det er en jobb i flyindustr­ien som er drømmen.
Klassetur. Steinar Standnes (sittende i midten) er sammen med medelever og lærere fra Høyanger vgs. på togtur til Göteborg. Men det er en jobb i flyindustr­ien som er drømmen.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway