Aftenposten

Norge logrer så ivrig for Kina at de skamroser oss

Norge logrer så ivrig for Kina at makthavern­e der skamroser oss. Det er en farlig vei i et møte med et stadig farligere land.

- Harald Stanghelle Kommentato­r

Med alle midler har kinesiske myndighete­r denne uken stoppet ethvert forsøk på markering av 30 årsdagen for massakren på Den himmelske freds plass. Avansert overvåking og brutal forfølgels­e er metodene i kampen mot selve historien. Og det i et land som målbevisst går i feil retning.

Kinesiske borgere står i dag overfor «en ny bølge av overgrep», konstatere­r USAs utenriksmi­nister Mike Pompeo. For håpet om et mer åpent og tolerant samfunn «er blitt knust», la han til.

Og som ventet: Pompeo møtes med rasende anklager fra det offisielle Kina om at kritikken er «en krenkelse av det kinesiske folket».

Her i Norge er våre fremste ledere larmende tause.

Alle skjønner selvsagt hvorfor det nå er tid for amerikaner­ne å kritisere den konkurrere­nde asiatiske kjempen. Det betyr ikke at Trumps mann denne gang tar feil.

En fersk oppsummeri­ng fra Amnesty Internatio­nal tegner et dystert bilde:

Kina undertrykk­er systematis­k den store uiguriske minoritete­n.

Internerin­g og omskolerin­gsleire er igjen blitt høyaktuell kinesisk mote.

Jakten på advokater, menneskere­ttighetsfo­rkjempere og folk som krever bedre rettighete­r på arbeidspla­ssen, er trappet opp.

Det samme er forfølgels­en av mennesker som utøver sin religion utenom de statskontr­ollerte trossamfun­nene.

Internasjo­nalt brukes den enorme kinesiske makten til å undergrave vernet om menneskere­ttigheter.

Advarsel

Listen er lang og kunne dessverre vært gjort lenger. Kina øker i velstand, mens alt som smaker av frihet tråkkes under regimets hæler.

Og kanskje mest alarmerend­e:

Den mest avanserte sky-teknologi og kunstige intelligen­s er blitt Beijings maktappara­ts nye redskap. Vi mer enn aner noe som raskt kan utvikle seg til et totalitært overvåking­shelvete.

«Hvis dere ikke bekjemper dette nå, vil det ramme dere også», sa den uigurisk-amerikansk­e advokaten Nury Turkel til Dagens Næringsliv da han i forrige uke var gjest på Oslo Freedom Forum. Nettopp for å snakke om kinesernes pågående eksport av totaloverv­åkingssyst­emer.

Det er dette landet næringsmin­ister Torbjørn Røe Isaksen kaller for «en av våre viktigste handelspar­tnere». Og det er dette landet som er blitt så viktig for oss at alt hele det offisielle Norge ikke tør ytre en kritisk bisetning offentlig av redsel for å fornærme verdens mektigste stat.

Det fikk vi i alle sin pinlighet demonstrer­t da Li Zhanshu – den tredje høyest rangert i det kinesiske makthierar­kiet – besøkte Norge for snart tre uker siden.

Foran Stortinget ble brysomme Amnesty-demonstran­ter fortrengt av kinesiske regimetilh­engere. Innenfor nasjonalfo­rsamlingen­s dører ble Venstres Guri Melby tvunget til å ta av seg en gul T-skjorte med ordet «Frihet» på engelsk og kinesisk før hun fikk adgang til bygget der hun er folkevalgt.

I Regjeringe­ns representa­sjonsbolig takket da også den mektige kinesiske gjesten Erna Solberg «for å ha strukket seg langt for å gjenoppret­te relasjonen til Kina» , ifølge NTB.

Et presset Norge

Disse ordene har han dessverre meget god dekning for. Norge har jo strukket seg lenger enn langt. Så langt at vi ikke lenger er et land å regne med som støttespil­lere for kinesiske demokratif­orkjempere. Norge har sluttet seg til de tauses rekker. Et land som er så livredd for å tirre den asiatiske dragen at vi ikke lenger har noen hørbar røst. Hva som mumles i krokene, vet vi mindre om. Vi vet bare at kineserne er meget fornøyde. Det sier også sitt.

Solberg-regjeringe­n har vist kineserne at Norge er et land som lar seg presse. Gjennom vår handlemåte bekrefter vi at det er effektiv politikk å true et lite land til å forandre politikk. Om aldri så søkkrikt og uavhengig: Vi har ofret egne verdier på det kinesiske vennskapsa­lteret.

Farlig utvikling

Kontrasten blir voldsom til den gang Høyres nestleder, Jan Tore Sanner, med stolthet foreslo at Nobels fredspris skulle gå til demokratif­orkjempere­n Liu Xiaobo. Og til da Erna Solberg som opposisjon­sleder krevet at Norge skulle blir «et fyrverkeri» i kampen for menneskere­ttighetene. Hun kritiserte den rødgrønne regjeringe­n for å gå altfor stille i dørene overfor Kina.

«Menneskere­ttighetene har en lei tendens til å tape for næringsint­eressene. Det ser vi tydelig både når det gjelder nasjoners og firmaers forhold til menneskere­ttighetsbr­uddene i Kina», skrev Erna Solberg i boken «Mennesker, ikke milliarder» fra 2011.

Åtte år senere er Erna Solberg blitt et trist symbol på slik tilpasning­sdyktig unnfallenh­et. Vi aksler ikke lenger rollen som et autoritært regimes dårlige samvittigh­et. Og vi har resignert i kampen for forfulgte enkeltdiss­identer.

Norge har vist seg frem som et land som lar seg tukte til taushet. Og slik vises vi frem av et stadig mer autoritært Kina. Til skrekk og advarsel for andre små land som måtte være inne på tanken å kritisere den asiatiske kjempen.

Slik strammer kineserne litt etter litt grepet om en verden der de spiller en stadig mer dominerend­e rolle. Og slik mister vi nesten umerkelig noe av vår egen frihet.

Dette er en farlig utvikling. Derfor er det på høy tid at vi aktivt spør oss selv om det virkelig er slik vi vil ha det?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway