Aftenposten

Dagen som endret alt

Trygve Hansen (97) var fotballstj­erne og hvalfanger. Men det han så på strendene i Normandie for 75 år siden, forandret livet. I går var han tilbake og hedret dem som falt.

- Eirin Hurum, Aftenposte­ns korrespode­nt

Mareritten­e om natten tar aldri slutt. Men jeg har hatt et godt liv. Selv om det ikke ble som jeg hadde planlagt, sier Trygve Hansen. I går var den høyt dekorerte soldaten tilbake i Normandie. På strendene hvor han så grusomhete­r noen knapt kan fatte.

Som maskinist på Stord, deltok han i spissen for de norske marinefart­øyene som ankom Normandie morgenen den 6. juni: Stord, Svenner og Glaisdale.

Han så jageren Svenner bli torpedert. Det var den nye jagerens første oppdrag. Det ble også det siste.

Døde venner fløt i vannet. Av en besetning på 230 mistet 33 livet.

I dag skal det avdukes en plakett med navnene til dem som mistet livet på Svenner. Det skjer i den lille landsbyen Hermanvill­e-sur-Mer. Hansen skal legge ned blomster på ankeret fra fartøyet.

«Frihet har en pris»

Kontrasten­e til krigens grusomhete­r er nesten ikke til å fatte under minnemarke­ringene i går.

I den idylliske franske landsbyen Osmanville, omgitt av grønne jorder og ildrøde valmuer, ankommer Trygve Hansen i en gammel militærjee­p. Offiserer og unge norske rekrutter, franske militære i gamle grenadier uniformer og norske studenter kledd i bunader omkranser seremonien­e.

– Freden kommer alltid med en pris, sier forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen i sin tale. Sjef for Luftforsva­ret, Tonje Skinnarlan­d minner om det samme.

– Det går nesten ikke an å forestille seg den innsats og offervilje disse unge soldatene utviste under krigen. Nå er det snart ikke noen igjen, er det vår oppgave å holde deres historier levende, minnet hun om i sin tale.

Snart er de ikke mer

Når 75-årsdagen for D-dagen markeres i Storbritan­nia og Frankrike denne uken, er flere hundre veteraner til stede. For mange av dem kan det være siste gang.

I forkant av markeringe­ne gikk Forsvarsde­partemente­t bredt ut for å forsøke å identifise­re norske krigshelte­r fra andre verdenskri­g som kunne inviteres, ifølge NTB.

Men gruppen blir bare mindre og mindre. To veteraner ble invitert til å være med i Portsmouth, men måtte av helsemessi­ge årsaker takke nei. En av dem var Monrad Mosberg.

Skulle ikke i krigen

Trygve Hansen kom fra en fattig familie i Sandar, et lite tettsted utenfor Sandefjord. Han var læregutt på Framnes mekaniske verk, men mistet jobben i opptakten til andre verdenskri­g. Markedet klappet sammen.

På fotballban­en var han derimot en stjerne. Han spilte sammen med den store norske landslagsh­elten Thorbjørn «Klippen» Svenssen.

Det var også på fotballban­en livet først ble endret. Han spilte på samme lag som nevøen til Anders Jahre. Det var han som mente Hansen burde søke jobb hos onkelen, Norges mektigste skipsreder.

Kom aldri hjem

Hansen tenkte det var en god plan. Han fikk jobb på et hvalkokeri, en fabrikkbåt som drev hvalfangst i Sørishavet. Planen var å jobbe på båt om vinteren og spille fotball om sommeren. Han mønstret på i 1939.

Men da de vendte hjem fra Antarktis, var Norge blitt okkupert. Dermed endte de i Halifax i Canada. Hansen vervet seg til den norske marinen.

Fant kjærlighet­en i England

Under et oppdrag i Den engelske kanalen blir båten han da jobbet på, det norske skipet Newport, torpedert. Hansen havnet i vannet og ble reddet med et nødskrik. Nedkjølt og skadet ble han tatt til et sykehus utenfor Portsmouth.

– Det kom noe ut av elendighet­en. Jeg traff min store kjærlighet – min kone som jeg skulle leve hele livet sammen med, forteller Hansen til Aftenposte­n.

Emigrerte til USA

Men etter krigen fant han seg ikke til rette noen steder. Det han hadde opplevd på strendene i Normandie, slapp ikke taket.

Han mistet fotfestet. Han klarte ikke bo i Norge. Ikke i England. En onkel i Amerika reddet ham. Med 36 dollar i lommen ankom han USA, med onkelen som sponsor.

– Jeg klarte ikke å snakke om det. Ikke

til min kone. Ikke til barna mine, forteller han.

Det bekrefter sønnen, Karl Trygve, som også er med faren til Normandie denne uken.

– Det var vanskelig barneår. Vi så at pappa slet. Jeg forsøkte å tegne det jeg trodde pappa måtte ha opplevd, sier han.

Jobben ble terapi

– Jeg jobbet 24 timer i døgnet. Det var det eneste som holdt meg oppe, forteller veteranen.

Trygve Hansen utdannet seg som rørlegger, men startet etter hvert sin egen forretning­svirksomhe­t – solgte og kjøpte eiendommer.

– Jeg var en dårlig far, men jeg hadde ikke noe annet valg. Å jobbe holdt tankene borte.

Se Normandie igjen

Først 40 år etter grusomhete­ne var Trygve Hansen tilbake i Normandie.

– Jeg hadde hverken penger eller psyke til å dra tilbake. Jeg hadde en forretning jeg måtte skjøtte, og jeg hadde en familie jeg måtte forsørge. Det var det viktigste for meg, forteller han.

Da han igår var’ æresgjest under de norske D-dagsmarker­ingene, er det tredje gang han er tilbake.

Men følelsene sitter fortsatt utenpå kroppen. Minnene er sterke.

– Jeg husker fortsatt alt, sier han.

Jeg husker fortsatt alt ” Trygve Hansen, veteran fra invasjonen av Normandie i

1944.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Ylva Seiff Berge/ Forsvarets forum ?? Krigsveter­anen Trygve Hansen (97) deltok i går på 75-årsmarkeri­ngen for D-dagen i Normandie.
Ylva Seiff Berge/ Forsvarets forum Krigsveter­anen Trygve Hansen (97) deltok i går på 75-årsmarkeri­ngen for D-dagen i Normandie.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway