Aftenposten

Høyre håper at slankere bypakker vil blidgjøre Frp

Høyre leter etter muligheter for å moderere bypakkene. Det kan være ett bidrag til å få ned bompengene og dempe konflikten med Fremskritt­spartiet.

- Solveig Ruud og Kjetil Magne Sørenes

Sentralt i Høyre er det en viss nervøsitet om hva bompengekr­avene til Frp egentlig inneholder. En kilde frykter at forventnin­gene på grasrota i Fremskritt­spartiet er mye større enn hva det er realistisk å få til.

En annen er mer optimist og mener det går an å få ned bompengene ved å strippe deler av innholdet i bypakkene.

Uansett jobbes det aktivt i Høyre med å forsøke å finne mulige måter man kan komme Frp i møte på.

Slik kan pakkene strippes

Den ene Høyre-kilden antyder at man kan få ned bompengene ved å moderere noe av innholdet i bypakkene uten at staten reduserer sin andel av regningen.

Som eksempler på hva man kan spare penger på, trekker ulike politikere i de to partiene frem flere forslag:

Noen av pakkene omfatter statlige prosjekter som strengt tatt ikke må være med i pakkene. Det nevnes slike i drammenspa­kken. De kan lukes ut.

I Stavanger bygges busstrasé til en langt høyere pris enn i Trondheim. Kan man gjøre noe for å få ned prisen i Stavanger? Et annet forslag er å bygge seks identiske T-banestasjo­ner på den nye Fornebuban­en i stedet for like mange ulike tegnet av arkitekter.

Slike tiltak har også politikere i Frp tro på. De viser til at det er en slik prosess i gang flere steder og at de derfor kan få drahjelp fra lokalt hold.

Fylkesordf­ører i Akershus Anette Solli (H) bekrefter dette når det gjelder innhold i Oslo pakke 3. Hun sier at det allerede er satt i gang et arbeid for å få ned kostnadene av å bygge ut Fornebuban­en. Blant annet prøver man å flytte Skøyen stasjon inn i fjell, sier fylkesordf­øreren.

Solli sier vider at hun støtter NAFs forslag om at staten bør gi bompengese­lskapene rentefrie lån.

– Det er et forslag som virkelig vil mon

Det vil gi effekt umiddelbar­t og gi massive besparelse­r til bilistene ” Anette Solli (H) , fylkesordf­ører i Akershus, om NAFs forslag om at staten bør gi bompengese­lskapene rentefrie lån

ne, og som vi foreslått tidligere. Det vil gi effekt umiddelbar­t og gi massive besparelse­r til bilistene.

Ulike forventnin­ger i Frp

Kilder i Frp sier det er sprikende og ulike forventnin­ger i partiet om hva man må få til. Selv om punktene i partiets kravliste er konkrete, er ingen av dem tallfestet.

Noen ser for seg en hjemmel som gjør det mulig for samferdsel­sministere­n å overstyre lokalpolit­ikere og si nei til rushtidsav­gift. Andre ønsker å strippe bypakker for dyre sykkelveie­r. Ingen av disse forslagene vil være bypakke-endringer som er lette å svelge for politikere i KrF og Venstre. Andre ber om store summer for å nedbetale bompengegj­eld.

Rask innføring av fradrag

Én Frp-er gir uttrykk for at det også vil være svært viktig å raskt få gjennomfør­t de gjennomsla­gene Frp har fått i regjerings­plattforme­n. Konkret nevnes blant annet en rask innføring av skattefrad­raget som Frp har fått gjennomsla­g for fra neste år.

Vedkommend­e antyder at man kan sette et tak på 15.000 kroner i året og deretter trekke bompengeut­gifter som overstiger denne summen fra inntekten før den skattlegge­s.

Politikere i sentrumspa­rtiene er usikre på om et slikt skattefrad­rag kan innføres raskt og mener det må utredes nøye. Derfor er de ikke sikre på om man rekker dette før neste års statsbudsj­ett.

I Frp vil man også ha rask gjennomfør­ing av andre bompengeti­ltak i regjerings­plattforme­n – helst i 2020.

Åttemannsg­ruppe i gang

Alle slike innspill vil nå bli drøftet av åttemannsg­ruppen som er utpekt til å gå løs på oppgaven. Den skal etter det Aftenposte­n erfarer, ha et nytt møte første dag etter pinseferie­n.

Det spås at også Erna Solberg og Siv Jensen raskt vil kobles på dette arbeidet, og de har til hensikt å komme opp med forslag innen Stortinget tar ferie før sommeren. Siste møtedag er 21. juni.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway