Aftenposten

– Ytre høyre offer for egen suksess

Dansk Folkeparti ble offer for egen suksess, ifølge dansk professor.

- Ingeborg Moe

Noen har tegnet en Hitler-bart og skrevet skjellsord på valgplakat­en til en av de lokale politikern­e fra Dansk Folkeparti. I København-forstaden Hvidovre kapret partiet én av fire stemmer for fire år siden. Nå har oppslutnin­gen stupt til én av ti, og politikere­n er ute av Folketinge­t.

Selv erfarne valgkommen­tatorer er forbløffet over det store fallet til dette høyrepopul­istiske partiet.

• Den røde blokken fikk klart flertall i valget i Danmark med 91 mandater mot de borgerlige­s 75.

Dansk Folkeparti holder ikke det de lovet ” Flemming Røed-Sørensen (58), velger

• De røde seieren skyldtes først og fremst at Radikale Venstre (søsterpart­iet til norske Venstre) og Socialisti­sk Folkeparti (SV) doblet oppslutnin­gen.

• Det blå tapet skyldtes først og fremst katastrofe­valget til Dansk Folkeparti. Regjerings­partiet Venstre gikk frem

– Har ikke levert

Det er stekende sol og brennhet i de nokså tomme gater i Hvidovre.

Det er vanlig arbeidsdag igjen etter valget. I ly av parasoller på en liten uterestaur­ant møter vi to av dem som har bidratt til at Danmark natt til i går gikk fra blått til rødt flertall, Mikkel Rasmussen (56) og Flemming Røed-Sørensen (58).

Den ene eier er byggefirma, den andre er sykmeldt ansatt.

Begge stemte Dansk Folkeparti for fire år siden. Men de er skuffet.

– Vil man ha førtidspen­sjon, stemmer man på Socialdemo­kratiet. Vil man stenge grensene, har du Rasmus Paludan. Er man opptatt av naturen, blir det Enhedslist­en, sier Rasmussen.

Han er egentlig opptatt av alle tre temaene.

– Men man kan ikke bare tenke på seg selv, sier han. Valget falt på Enhedslist­en, Rødts danske søsterpart­i.

Røed-Sørensen hoppet derimot over til Socialdemo­kratiet, i likhet med mange andre av Dansk Folkeparti­s velgere.

– Dansk Folkeparti holder ikke det de lovet. De snakker om de gamle og de syke at de skulle hjelpes. Men de tar fra de fattige og gir til de rike. Forrige gang stemte jeg for å få noe nytt, men det fikk vi ikke, sier Røed-Sørensen.

Andre overtok partiets klær

Professor Rune Stubager ved Aarhus universite­t mener valget avdekker to viktige trender:

• En klar og tydelig venstredre­ning.

• Velgerne vender tilbake til de gamle etablerte partiene.

– I tillegg kommer katastrofe­valget for Dansk Folkeparti, sier han.

Han mener at partiet som i sin tid ble startet av Pia Kjærsgaard fra nettopp denne valgkretse­n, på mange måter er et offer for sin egen suksess. De andre partiene har strammet inn innvandrin­gspolitikk­en sin. Det gjelder særlig Socialdemo­kratiet, som har dreiet innvandrin­gspolitikk­en til høyre og den økonomiske politikken til venstre.

– I et visst omfang har Dansk Folkeparti fått de andre til å overta deres politiske standpunkt­er. Det er jo fantastisk for et parti, bortsett fra at velgerne kanskje tenker at det ikke er så mye bruk for dem lenger, sier statsviter­en.

I tillegg er partiet blitt utfordret fra partier som vil være enda tøffere i innvandrin­gspolitikk­en, som Nye Borgerlige.

Danmark var tidlig ute

I europeisk sammenheng mener han Dan

mark skiller seg ut ved at diskusjone­n om innvandrin­g begynte å prege dansk politikk alt for 20 år siden.

– Nå ser vi at det har gått fra å være tema på ytterkante­ne til å være «mainstream», sier Stubager.

Det gjør det vanskelig å fortsette som protestpar­ti, sier professore­n, og tror det også kan gjelde Fremskritt­spartiet i Norge.

– Dansk Folkeparti var tidligere i opposisjon til de etablerte partiene. Men nå blir de sett på som del av det etablerte politiske miljøet. Det er nytt for dem å bli behandlet som et normalt politisk parti som må forsvare seg overfor velgerne, sier Stubager.

Godt fornøyd

På frisørsalo­ngen Lys og lykke i hovedgaten i Hvidovre er både kunde John Oxfeldt og frisør Seyhan Faruk Atalay (58) godt fornøyd med valgresult­atet.

Atalay kom til Danmark fra Tyrkia for 40 år siden og har vanligvis stemt på sosialdemo­kratene.

– Denne gangen stemte jeg på Radikale Venstre, sier Atalay.

Velgerstrø­mmen fra Socialdemo­kratiet til det sosiallibe­rale partiet forklares av mange med den nye strenge innvandrin­gspolitikk­en til sosialdemo­kratene. Det bekrefter også Atalay, han synes tonen i innvandrin­gsdebatten er blitt for hard.

Nå blir det store spørsmålet hva Radikale Venstre vil kreve for å gjøre Socialdemo­kratiets leder Mette Frederikse­n til statsminis­ter.

Det er ventet at dragkampen vil handle både om innvandrin­gspolitikk, økonomi og klima.

 ?? (foto) ?? Torgeir Strandberg
(foto) Torgeir Strandberg
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Torgeir Strandberg ?? Mikkel Rasmussen (56) og Flemming Røed-Sørensen (58) stemte begge på Dansk Folkeparti ved forrige valg. Denne gangen stemte de rødt.
Foto: Torgeir Strandberg Mikkel Rasmussen (56) og Flemming Røed-Sørensen (58) stemte begge på Dansk Folkeparti ved forrige valg. Denne gangen stemte de rødt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway