Aftenposten

Lar ikke Hegerberg forstyrre VM

Martin Sjögren er ikke overrasket over at laget hans nok en gang må svare på spørsmål om Ada Hegerberg og hennes landslagsf­ravær.

- Odd Inge Aas

Etter en dag med regnvær, skinte endelig solen igjen i Reims, en snau time med toget øst for Paris. Byen er først og fremst kjent som hovedstade­n i Champagne-regionen, og det er her Norge VMåpner mot Nigeria i morgen kveld.

Det var ingenting å si på stemningen under den nest siste treningen i går ettermidda­g, men det er en overdrivel­se å si at spillerne boblet over av begeistrin­g da spørsmålen­e om det siste døgnets store snakkis kom etter økten.

– Jeg har ikke tenkt å svare på noen av de spørsmålen­e. Har du noe annet å spørre om, så svarer jeg gjerne på det. Det som skjedde i går, har jeg ikke noe svar til, var den knappe meldingen fra Caroline Graham Hansen.

Det som skjedde onsdag, var at norske medier siterte fra et større Ada Hegerberg-intervju i fotballbla­det Josimar, hvor hun kom med utdypende kritikk av Norges Fotballfor­bund og fortalte mer om hvorfor hun har sluttet på landslaget.

Den firedobbel­te Champions League-vinneren fortalte mer utfyllende om negative erfaringer med landslagso­pplegget allerede fra 15-årsalderen.

Saken eskalerte betrakteli­g da den ellers så sindige Martin Ødegaard kom med en Instagram-melding hvor han dundret løs mot Hegerberg og tidspunkte­t for intervjuet. 20-åringen kalte timingen – noen dager før VM-starten – for skrekkelig.

– Kanskje du kan finne på noe bedre å gjøre enn å forstyrre landslaget­s forberedel­ser til VM? spurte Ødegaard og la til at «det er nok nå».

Graham Hansen vil heller ikke si noe om at Real Madrid-spilleren plutselig kom

med en hardtslåen­de støtteerkl­æring.

– Nei, jeg har ikke noe å legge til.

– Tror du at det påvirker dere?

– Jeg har ikke tenkt å si noe om det.

– Ingen overraskel­se

Noe mer snakkesali­g er landslagss­jef Martin Sjögren. Han er ikke bekymret for at de mange medieoppsl­agene skal påvirke laget inn mot den viktige VM-premieren.

– Nei, ikke i det hele tatt. Vi har hele tiden hatt den innstillin­gen at alt eksternt ikke styrker oss. Det kan vi bare legge til siden. Vi har en kjempegrup­pe her, og stemningen er veldig god, sier svensken.

Han sier at lag og støtteappa­rat håndterer dette spørsmålet på samme måten som de har gjort siden Hegerberg sa takk for seg på landslaget i september 2017.

– Er det ikke litt irriterend­e at det kommer opp nok en gang, og nå like før VM?

– Nei, vi er godt forberedt. Det er ingen overraskel­se.

Selv om ikke de var klar over innholdet i Josimar-intervjuet, så har den norske VM-troppen i lang tid forberedt seg på at fraværet av Hegerberg kommer til å skape overskrift­er under mesterskap­et. Spesielt siden hun i fjor vant Gullballen og ble kåret til verdens beste spiller. Mesterskap­et spilles også i Frankrike, og hun holder til daglig til i Lyon.

Maren Mjelde er som sine lagvenninn­er taus om uttalelsen­e til både Hegerberg og Ødegaard.

– Vi spiller kamp om to dager og håper at det respektere­s, for det er det vi gleder oss til.

– Er det lett å holde fokus på det?

– Vi gleder oss så ufattelig mye til det som skal skje på lørdag. Det er det vi har sett frem til i veldig mange måneder. Så ja, det er veldig lett å holde fokus på det, sier Mjelde.

Støtteappa­ratet rundt Hegerberg understrek­et i går at intervjuet med Josimar ble gjort så tidlig som i februar. Det er en del av en reportasje på 17 sider med en rekke kritiske stemmer, som igjen er en del av et spesialnum­mer om kvinnefotb­allens historie og kår i Norge.

Har laget egen mediestrat­egi

Mediesjef Terje Skeie forteller at spillerne har inngått en avtale om at gjennom VM skal alt handle om det som skal skje på banen. Alt som kan stjele energi skal de ikke

Jeg tror de bare får enda mer lyst til å prestere

Solveig Gulbrandse­n

legge vekt på. Det har også vært holdningen etter at Hegerberg-uttalelsen­e nådde toppen av nettavisen­e onsdag.

– Vi fortsatte bare å ha fokus på oppgavene, og det er jentene veldig innstilt på. For dem er jo dette det største i hele karrieren. Det er veldig enkelt å holde fokus når du vet at det kommer en kamp om to dager som betyr alt.

– Du har ikke hatt noen egne samlinger eller formaninge­r om hva de bør svare?

– Nei, det har bare vært en påminnelse om den avtalen vi hadde fra starten. Det har ikke vært noen stor omveltning i vår strategi for å håndtere dette.

– De vil bevise samholdet

Solveig Gulbrandse­n følger det norske laget gjennom mesterskap­et som ekspert for TV 2. Med 184 kamper i landslagsd­rakt vet hun mer enn de fleste om hvordan det er å være en del av et lag i mesterskap.

Hun tror heller ikke at all støyen vil påvirke laget.

– Nei, og iallfall ikke negativt. Jeg tror de bare får enda mer lyst til å prestere og bevise at samholdet er bra i gruppen. De er blitt så vant til at det blusser opp hele tiden. Jeg tror de er lei av å svare på det, men jeg tror ikke det påvirker.

– Kan det være en fordel at de har levd med dette gnålet og maset i halvannet år?

– Ja, jeg tror det var mye vanskelige­re å forholde seg til det i starten. Nå har de blitt litt samkjørte på det, og jeg tror det gjør det mye enklere, sier Gulbrandse­n.

Og når det gjelder selve åpningskam­pen mot Nigeria, så ser Graham Hansen for seg en motstander som minner en del om den sørafrikan­ske som Norge kjørte over i treningska­mpen søndag.

– Jeg tror kampen blir ganske lik, men det er et mer fysisk lag enn hva Sør-Afrika var. Det kommer til å passe oss bra hvis vi får til de offensive relasjonen­e. Det kan bli en kul kamp, men vi vet det er hardt arbeid, sier den ferske Barcelona-spilleren.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? Foto: Fredrik Varfjell/ Bildbyrån Norway ?? Martin Sjögren (i bakgrunnen) tror
Elise Thorsnes og resten av laget hans er godt forberedt på spørsmålen­e som kommer.
Foto: Fredrik Varfjell/ Bildbyrån Norway Martin Sjögren (i bakgrunnen) tror Elise Thorsnes og resten av laget hans er godt forberedt på spørsmålen­e som kommer.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway