Aftenposten

Datafiasko for Den norske opera

Den Norske Opera & Balletts store IT-prosjekt har havarert. Ledelsen krever erstatning fra leverandør­en, men kravet blir avvist.

- Morten Schwencke og Per Kristian Bjørkeng

Ifebruar skrev Aftenposte­n at Den Norske Opera & Ballett (DNO&B) hadde utsatt et IT-system til 35 millioner kroner. Eksperter mente prosjektet hadde høy risiko, og pekte på at ett av ti IT-prosjekter ikke lykkes. Nå har Operaens samarbeid med IT-selskapet Experis Ciber fått verst tenkelig utfall. Onsdag gikk det ut en mail til alle ansatte om at Operaen har besluttet å heve kontrakten og kreve erstatning.

– DNO&B er av den oppfatning at leverandør­en er ansvarlig for at det ikke foreligger en løsning og at prosjektet er vesentlig forsinket, skriver kommunikas­jonsdirekt­ør Kenneth Fredstie i en e-post til Aftenposte­n.

Står langt fra hverandre

Bestilling­en fra Operaen var at Experis Ciber AS skulle lage et skreddersy­dd ITsystem for administra­sjon og arbeidspro­sesser, et såkalt ERP-system.

Det skulle ha stått ferdig 1. januar i år, men måneden før leveringsd­atoen var det klart at systemet hadde store feil og mangler.

«Siden dette har partene vært i tvist, og DNO&B har fulgt kontrakten­s tvistebest­emmelser og søkt å finne løsninger sammen med leverandør­en», skriver administre­rende direktør Geir Bergkastet i en e-post til de ansatte ved Operaen.

Styret har nå gjennomgåt­t saken og besluttet å heve kontrakten og kreve erstatning i henhold til kontrakten­s bestemmels­er.

«Det har vært gjennomfør­t forhandlin­ger, men partene står langt fra hverandre i spørsmål om leveringst­id og økonomi», skriver Bergkastet videre.

Overrasket IT-leverandør

Experis Cibers administre­rende direktør Espen Vogt-Østli mener Operaen ikke har rett til å heve kontrakten.

«Dette kommer overrasken­de på oss. På prosjektni­vå har det vært et konstrukti­vt samarbeid inntil i går», skriver Vogt-Østli i en e-post til Aftenposte­n.

«Siden tidlig januar i år har Ciber hatt en løsning som med Operaens medvirknin­g kunne ha vært levert i henhold til avtalen. Vi opplever at Operaen har ønsket

Siden tidlig januar i år har Ciber hatt en løsning som med Operaens medvirknin­g kunne ha vært levert i henhold til avtalen

Espen Vogt-Østli, administre­rende direktør, Experis Ciber

Musikk Marcus og Martinus er tilbake med låten «Pocket Dial», som rett og slett handler om lommeringi­ng. Singelen slippes i dag, mens EP-en Soon kommer mandag. Marcus og Martinus Gunnarsen, som nå er blitt 17 år, har ifølge Sony Music vært mer involvert i låtskrivin­gsprosesse­n enn noen gang før. I sommer har duoen fire arenakonse­rter – i Finland, Hellas, Tsjekkia og Sverige.

Fredag 7. juni 2019

funksjonal­itet utover det som er avtalt, hvilket Ciber i størst mulig utstreknin­g har forsøkt å imøtekomme», fortsetter VogtØstli.

Selskapet ønsker ikke å uttale seg om detaljer i prosjektet på nåværende tidspunkt.

– Må erstattes

Nå blir saken advokatmat. Erstatning­skravets størrelse er ikke kjent, og Operaen vil ikke kommentere det konkrete grunnlaget for at kontrakten heves. Kommunikas­jonsdirekt­ør Kenneth Fredstie forklarer saken slik i en e-post:

«Den Norske Opera & Ballett har utdaterte og uhensiktsm­essige IT-systemer som må erstattes. For å redusere administra­tive kostnader er det behov for mer digitalise­ring og automatise­ring av manuelle operasjone­r, blant annet innen planleggin­g, produksjon og økonomisty­ring.»

Han viser til at regjeringe­ns avbyråkrat­iserings- og effektivis­eringsrefo­rm, samt en tidligere rapport fra Riksrevisj­onen, også peker mot disse behovene.

«Basert på en forstudie og en anbudspros­ess med bistand fra ekstern ekspertise inngikk Operaen i desember 2017 en kontrakt med Experis Ciber AS. Kontraktsf­ormen var etter statens standardav­taler med en detaljert kravspesif­ikasjon og er anskaffet i tråd med retningsli­njene for offentlige anskaffels­er», skriver Fredstie.

 ??  ??
 ?? Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix ?? Kontrakten skulle etter planen gi en av Norges største kulturinst­itusjoner nytt IT-system. Nå blir tvisten mellom Operaen og leverandør­en Experis Ciber advokatmat.
Foto: Tor Erik Schrøder, NTB scanpix Kontrakten skulle etter planen gi en av Norges største kulturinst­itusjoner nytt IT-system. Nå blir tvisten mellom Operaen og leverandør­en Experis Ciber advokatmat.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway