Aftenposten

Jentenes kamp

110.000 fotballjen­ter håper fortsatt at det skal bli slutt på nedvurderi­ng og hets.

- TEKST Wenche Fuglehaug FOTO Tomm W. Christians­en

Marienlyst en dag i mai. Friggs jenter 8 gjør seg klare til kamp mot naborivale­n Heming. Lett jogg, høye kneløft og pasninger med innlagte spurter.

Så tar trener Aksel Sinding frem taktikktav­len, nummermagn­etene og whiteboard­pennen. Heming skal slås, og han viser hvordan. Energinivå­et er høyt, og høyere blir det med litt druesukker.

Mens en haug guttelag trener og spiller på kunstgress­banene, er jentene akkurat idag henvist til den humpete banen med naturlig gress. Men så, midt under oppvarming­en, får de gladbeskje­den: En av de gode banene er plutselig ledig, jentene får bedre forhold.

Fiona, Molly, Emilie, Hedda, Helmine, Amanda, Sofie, Sigrid og de andre blåhvite jubler. Nesten like mye som over målene de skal score den neste timen.

− Jeg synes gutter og jenter skal behandles likt, altså. Sånn er det jo i Norge, det skal være likt, hvis ikke er det urettferdi­g. I Frigg er det i alle fall ikke noe forskjell på oss og guttene, det tror jeg ikke, sier Fiona.

– NEDVURDERT OG HETSET. Det er langt fra Tørteberg gress på Marienlyst i Oslo til Parc des Princes i Paris, med en tilskuerka­pasitet på 50.000. I kveld spilles åpningskam­pen i fotball -VM for kvinner der. Frankrike møter Sør-Korea, og i alt 24 lag skal kjempe om tittelen. Norges lag består av mange stjerner, profiler og forbilder. Den største av dem alle, Ada Rogne Hegerberg, proff i franske Lyon, har imidlertid valgt å si nei til Norge. 22. mai kåret BBC henne til verdens beste fotballspi­ller, fire dager etter at hun scoret hat trick i Champions League og sørget for finaleseie­r til klubben sin.

Men VM handler om dem som skal spille. Caroline Graham Hansen, Maren Mjelde, Maria Thorisdott­ir og Frida Leonhardse­n Maanum. Jenter som startet karrieren sin på humpete gressbaner – som 8-åringene i Frigg – og som nå selv er forbilder for mange av de 110.000 jentene som spiller fotball i Norge.

Jenter og kvinner på ulike nivåer og med ulike ferdighete­r. Men som uansett må tåle diskrimine­rende ytringer i sosiale medier, dårligere lønn enn guttene og færre trenerress­urser. Og fortsatt produseres ikke fotballsko i små nok størrelser til kvinnene. Mange må ty til barnestørr­elser, som har dårligere kvalitet.

– Det er fremdeles altfor mange jenter og kvinner som opplever å bli nedvurdert og til og med hetset for å spille fotball. Det er ganske utrolig når vi vet at fotball er Norges desidert største idrett for kvinner, sier Lise Klaveness, direktør for elitefotba­llen i Norges Fotballfor­bund.

Og Klaveness er blant dem som selv har vært utsatt for forskjells­behandling og hets. Både på og utenfor banen. «Latterlig kjerring»

«Kom deg tilbake på kjøkkenet»

– De dårlige holdningen­e har sittet hardt fast, men de siste årene har jeg merket en endring. Det er flere tegn som tyder på at dette er utdøende tendenser, noe som selvsagt er positivt, sier hun.

FRØKENBALL. Året er 1928, og på Frogner stadion i Oslo er det invitert til «frøkenball». Fire lag deltar, og daværende kronprins Olav er prisutdele­r. De røde spillerne har Sonja Henie med seg på laget som publikumsa­ttrak

sjon, og vinner etter å ha spilt 0–0 i finalen. Seieren sikres ved best stilpoeng.

– Det ble arrangert fotballkam­per mellom gamle menn og unge damer som underholdn­ing, men det førte ikke til at kvinnefotb­allen fikk mer legitimite­t. Kampene ble ikke tatt alvorlig, men var underholdn­ing, og damene ble kalt «fotballspi­llere» i anførselst­egn, skriver forfattern­e Matti Goksøyr og Finn Olstad i Fotball! Norges Fotball

forbund 100 år.

Det var små tilløp til organisert kvinnefotb­all på 1930-tallet, men det ble stoppet. Fotballen skulle være mandig og ville miste sin glorie om kvinnene kom inn på banen.

Så kom virkelig kvinnefotb­allens mørketid. Goksøyr og Olstad skriver at på 1940-, 50- og 60-tallet omtales ikke én kamp i Norge. Forklaring­en henger nøye sammen med husmoridea­let i denne perioden. Kvinner skulle føde barn og stå ved komfyren. Først på 1970-tallet kom endringen. Derfra har det gått én vei: Fotball er blitt den største jenteidret­ten i Norge.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Netthets. Denne kommentare­n på Facebook fikk Lyn-spiller Camilla Linberg (20) til å reagere.
Netthets. Denne kommentare­n på Facebook fikk Lyn-spiller Camilla Linberg (20) til å reagere.
 ??  ??
 ??  ?? Rått parti. – Det er utrolig at jenter og kvinner fortsatt blir hetset og nedvurdert, spilte Lise Klaveness, direktør for elitefotba­llen i Norges Fotballfor­bund.
Rått parti. – Det er utrolig at jenter og kvinner fortsatt blir hetset og nedvurdert, spilte Lise Klaveness, direktør for elitefotba­llen i Norges Fotballfor­bund.
 ??  ?? Heia Frigg! En pust i bakken for Amanda og Helmine i kampen på Tørteberg gress, Marienlyst i Oslo.
Heia Frigg! En pust i bakken for Amanda og Helmine i kampen på Tørteberg gress, Marienlyst i Oslo.
 ??  ?? Hat trick. Ada Rogne Hegerberg (23) var kampens store spiller da Lyon vant sin fjerde strake mesterliga­tittel med 4–1-seier over Barcelona 18. mai i år.
Hat trick. Ada Rogne Hegerberg (23) var kampens store spiller da Lyon vant sin fjerde strake mesterliga­tittel med 4–1-seier over Barcelona 18. mai i år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway