Aftenposten

Klar melding om klima

-

Onsdagens folketings­valg endte i paradokser. Socialdemo­kratiets (S) Mette Frederikse­n blir etter alt å dømme statsminis­ter, men fikk ikke noe sterkt resultat. Partiet forsvarte posisjonen som landets største, men gikk litt tilbake sammenlign­et med forrige valg.

Dermed kan man ikke si at velgerne tydelig omfavnet Frederikse­ns politiske prosjekt, der hovedeleme­ntene er stram innvandrin­gsog integrerin­gspolitikk samt en venstredre­ining i den økonomiske politikken.

Frederikse­n blir statsminis­ter fordi de andre partiene som peker på henne som Danmarks nye leder, i sum gikk klart frem. Radikale Venstre (R) – som kanskje ligner det norske Venstre i Lars Sponheims tid – og Socialisti­sk Folkeparti (SF) – dansk SV – er to av valgets vinnere.

Statsminis­ter Lars Løkke Rasmussen må gå av, selv om partiet hans var blant vinnerne i valget. Venstre (V), som i Danmark er et klarere høyreparti, gikk frem med 3,9 prosentpoe­ng. V er nest størst, nå ikke mye mindre enn S.

Årsaken til at han likevel må gå, er at regjerings­partner Liberal Alliance (LA), som står for en liberalist­isk økonomisk politikk, gikk kraftig tilbake med 5,2 prosentpoe­ng, mens støttepart­iet Dansk Folkeparti (DF) kollapset med minus 12,4.

Sistnevnte ligner mest på Frp i Norge. Folketings­valget er ikke grundig analysert, men alt tyder på klimapolit­ikken ble sentral. Partiene som går mest frem sammenlign­et med sin størrelse, R og SF, har begge radikal klimapolit­ikk som en av sine hovedsaker.

Sentrale folk hos de store taperne, DF og LA, har markert seg med uttalelser om at klimaendri­ngene ikke nødvendigv­is er menneskesk­apte.

Det skal bli spennende å se hvilke politiske endringer som kommer ut av denne dreiningen.

Også innvandrin­gs- og integrerin­gspolitikk­en har spilt en rolle, men mer indirekte. Frederikse­ns innsats for å gjøre sosialdemo­kratene tydelige og strenge, har vært med på å undergrave DF. Også andre partier har gått i den retningen.

DF trengs slik sett ikke lenger.

Mette Frederikse­n fikk ikke resultatet som gjør henne til en europeisk stjerne. Ingen kan si at hun knekket koden til den nye tid for europeiske sosialdemo­krater med rød økonomisk politikk og mørkeblå innvandrin­gspolitikk, i alle fall ikke ennå.

Hun blir likevel en slags rollemodel­l. Ikke minst vil Ap-leder Jonas Gahr Støre følge interesser­t med på hvordan hun løser flokene i forhandlin­ger med kravstore partnere, et grønt sentrumspa­rti og to venstrepar­tier. Støre skal i gang med noe lignende etter valget i 2021, hvis det går som han vil.

Det skal bli spennende å se hvilke politiske endringer som kommer ut av dreiningen

 ??  ?? Mette Frederikse­n blir trolig ny statsminis­ter, men fikk ikke valgresult­atet hun håpet på.
Mette Frederikse­n blir trolig ny statsminis­ter, men fikk ikke valgresult­atet hun håpet på.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway