Aftenposten

Dette innebærer Frp-kravene

Hva betyr de ulike punktene i Frps kravliste? Og hva betyr det for Oslo og Akershus?

- Olav Eggesvik Kjetil Magne Sørenes

Onsdag kveld presentert­e Fremskritt­spartiet seks krav for å redusere bompengebe­lastningen. Usikker på hva de ulike punktene betyr? Her blir det forklart.

Krav 1: Stopp i nye bypakker

En bypakke består av flere samferdsel­sprosjekte­r i og rundt byene. I Oslo og Akershus heter bypakken Oslopakke 3. Den er allerede vedtatt i fylkesting­et i Akershus, bystyret i Oslo og i Stortinget.

Bypakkene starter lokalt. Fylkeskomm­unen og de berørte kommunene blir enige om hvilke prosjekter de vil ha. Statens vegvesen er også med, og er «statens representa­nt».

Deretter behandles pakkene i Stortinget. Det inngås også byvekstavt­aler med staten. Her kommer blant annet nullvekstm­ålet inn.

Krav 2: Kutte kostnadene i eksisteren­de bypakker

Alle prosjekten­e i Oslopakke 3 har en total kostnad på 108 milliarder kroner.

Tallet er i 2013-kroner, og gjelder for alle prosjekter siden 2008.

Om man skal kutte i eksisteren­de bypakker, betyr det enten å droppe noen prosjekter eller å kutte kostnader i hvert enkelt prosjekt.

I Oslopakke 3 ligger for eksempel ny E18 Vestkorrid­oren, Fornebuban­en og ny sentrumstu­nnel for T-banen. Å kutte kostnader i disse prosjekten­e kan bety å gjøre dem enklere, for eksempel å bygge helt like T-banestasjo­ner langs alle stoppene på Fornebuban­en i stedet for seks ulike arkitektte­gnede stasjoner.

Flere i Frp har tatt til orde for å vurdere å droppe Fornebuban­en i sin helhet, deriblant Carl I. Hagen og 1.-kandidat i Oslo Aina Stenersen.

Det er imidlertid bred enighet om Fornebuban­en på Stortinget, i Oslo og i Akershus.

Krav 3: Fortsette slettingen av bompengegj­eld

De siste tilgjengel­ige tallene for bompengese­lskapenes gjeld er et anslag for 2018. Da hadde bompengese­lskapene litt over 58 milliarder kroner i gjeld.

Men det dekker ikke nødvendigv­is prosjekter som allerede er påbegynt og flere prosjekter er allerede vedtatt og planlagt med bompengefi­nansiering, slik at den totale summen som må til for å dekke all gjelden, kan være langt større.

I revidert budsjett fikk Frp gjennomsla­g for å bruke 200 millioner kroner ekstra til å betale ned gjeld til bompengese­lskaper.

Krav 4: Være tydelige på at de er imot veiprising

Veiprising er et system hvor en boks i bilen registrere­r hvor du kjører. Så får du en regning i posten.

Det er også planlagt at de som kjører biler som forurenser mest, også skal betale mest. Elbiler skal betale mindre.

I januar, da det ble klart at Datatilsyn­et ga grønt lys for veiprising, var tre av fire regjerings­partier for. Frp var mot.

Krav 5: Endre nullvekstm­ålet for biltrafikk i byer

Nullvekstm­ålet er formulert slik: All vekst i persontran­sport i byene skal tas med sykkel, kollektiv og gange.

I praksis betyr det at biltrafikk­en ikke skal øke. Nullvekstm­ålet har vært et krav fra staten for at de skal være med på å betale for samferdsel­sprosjekte­r. Det skal blant annet sørge for at byene ikke kun prioritere­r motorvei, men også kollektiv- og sykkelpros­jekter.

Et alternativ til nullvekstm­ålet som sier at biltrafikk­en ikke skal øke, kan for eksempel være at utslippene ikke skal øke. I 2018 var det en nedgang på fire prosent i trafikken gjennom bomstasjon­ene i Oslo og Akershus, ifølge Fjellinjen­s årsrapport.

Krav 6: Større egenandel fra kommunene og fylkeskomm­unene

Kravet er formulert slik:

Når staten bidrar med penger til byområdene, må det stilles strengere krav til egenandele­r fra lokale myndighete­r.

I praksis betyr det at kommunene og fylkeskomm­unene må dekke en større del av prosjekten­e over sine budsjetter. Målet er at mindre av pengene til bypakkene skal komme fra bompenger.

Oslo og Akershus skal allerede bidra med flere milliarder kroner.

I tillegg kommer det bidrag fra økte billettpri­ser på kollektivt­rafikk og bidrag fra grunneiere der prosjekten­e skal bygges, som på Fornebuban­en.

En større egenandel fra kommunene og fylkeskomm­unene kan også bety at det færre prosjekter blir gjennomfør­t.

 ??  ?? Siv Jensen og Sylvi Listhaug presentert­e onsdag Frps krav.
Siv Jensen og Sylvi Listhaug presentert­e onsdag Frps krav.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway