Aftenposten

Botsfengse­let

-

Oslo fengsel avd. A på Grønland, best kjent som Botsen, åpnet i 1851.

Eies av Oslo kommune.

Tegnet av arkitekt H.E. Schirmer.

Hele Botsfengse­let på 17.500 kvadratmet­er. Området innenfor ringmuren er fredet. Det samme er forplassen ved Egonporten og Egon Olsens allé.

Kriminalom­sorgen og fanger flyttet ut i september 2017.

Eier Statsbygg driver nødvendig rehabilite­ring for å holde bygget ved like. Fremtidig bruk er ikke avklart fengselsby­gget til en kulturaren­a for Oslos befolkning.

– Det gamle fengslet er et fantastisk bygg, som ligger midt på Grønland. Nå har Botsen stått tom i to år, og det vil være utrolig trist hvis det blir stående tomt i enda mange år. Vi er derfor svært mange som er klare til å flytte inn allerede i morgen, slik at det kommer folk i Oslo til gode, sier Jarl Solberg, daglig leder i Nordic Black Theatre. De ønsker blant annet å flytte sin egen teaterskol­e inn bak fengselsmu­rene.

50 ulike aktører

Initiativt­agerne bak «Slipp Botsen Fri» kan allerede vise til en liste på over 50 ulike kulturaktø­rer i Oslo som har sagt seg interesser­t i år ta i bruk Botsen som produksjon­sarena.

– Bygget er jo fredet, og vi ønsker å ta vare på huset. Det trengs heller ikke å gjøre store endringer. Det viktigste nå i første omgang er å få slått på lyset og få flyttet inn og skape liv. Videre tenker vi oss en organisk tilblivels­e etter hvert som vi vokser oss innover i bygget, sier Simon Ewings, arkitekt hos Snøhetta.

Allerede i morgen arrangeres «Slipp Botsen Fri Festivalen» i Botsparken med en rekke lokale artister på scenen.

Målet er at det også skal kunne arrangeres festivaler på innsiden av murene. I tillegg til atelierer, ulike scener og andre pro

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway