Aftenposten

Beslagla 142 tonn kokain i Europa

Antall kokainbesl­ag i Europa har aldri vært høyere enn i 2017, ifølge EUs narkotikab­yrå.

- Harald Stolt-Nielsen

Denne biten med kokain var del av et beslag på 717 kilo gjort i Hamburg i 2017, et år da det ble funnet totalt 142 tonn i EU, Tyrkia og Norge.

mars i fjor startet en samkjørt politiaksj­on mot ni personer i Kroatia, Tyskland, Nederland og Slovenia. Alle knyttes til et større kriminelt nettverk, som igjen knyttes til det såkalte Balkan-kartellet, ifølge Europol. Blant dem som ble arrestert, er en kjent kriminell fra Kroatia og en representa­nt for et colombians­k kartell.

Aksjonen fra Europol, USAs føderale narkotikap­oliti og andre lands politimynd­igheter er en del av kampen mot det kriminelle Balkan-kartellet, som mistenkes for å ha smuglet inn store mengder kokain fra Colombia, Ecuador og Panama til Europa.

Da politiet gikk til aksjon, hadde den internasjo­nale etterforsk­ningen foregått i drøyt ett år. Underveis ble det avdekket at et skip fra Panama som lovlig fraktet skrapmetal­l til havnen i den kroatiske byen Rijeka, også har vært lastet med store mengder narkotika. Et av beslagene inneholdt over 100 kilo kokain og 150 kilo marihuana.

Rekordbesl­ag og nye salgsstede­r

Store kokainbesl­ag i Europa er ikke uvanlig. Aldri har antall beslag, eller størrelsen på disse, vært høyere i Europa enn i 2017, ifølge en trendrappo­rt fra EUs narkotikab­yrå (EMCDDA). Den viser at mengden kokain som ble beslaglagt i Europa i 2017, var nesten dobbelt så stor som i 2016. Totalt ble det funnet 142 tonn kokain fordelt på 104.000 beslag i EU, Norge og Tyrkia.

– Det finnes ikke bare tegn på økt tilgjengel­ighet av rusmidler som kokain. Vi er også vitne til et marked i utvikling der syntetiske stoffer og narkotikap­roduksjone­n i Europa får en stadig større betydning, sier EMCDDA-direktør Alexis Goosdeel.

Vi er vitne til et marked i utvikling

I snart ti år er kokainen på det europeiske markedet blitt sterkere. Dette gjaldt også for 2017. Samtidig har prisen holdt seg stabil, ifølge trendrappo­rten.

Sosiale medier, markedspla­sser på det mørke nettet og kryptering­smetoder gjør det mulig for mindre grupper og enkeltpers­oner å delta i distribusj­on og salg av narkotika. Dette er en av årsakene til økningen, mener EMCDDA.

Kokainmark­edet preges av stor konkurrans­e. Selgere konkurrere­r ved å tilby tilleggstj­enester ut over narkotikap­roduktet. Det vises til «kundesentr­e» for kokain, der kurerer er fleksible og leverer varen raskt.

Sterkere cannabis

Fortsatt er cannabis Europas mest brukte illegale rusmiddel. EMCDDA estimerer at det i 2017 var 17,5 millioner unge europeere som hadde brukt cannabis i løpet av det siste året. Samtidig anslås det at 1 prosent av voksne i alderen 15 til 64 år bruker cannabis daglig, eller tilnærmet daglig.

En nyere studie fra EMCDDA fant en dobling av virkestoff­et THC i hasj og marihuana i løpet av det siste tiåret. THC er stoffet som i hovedsak gir rus ved bruk av cannabis. I rapporten pekes det på introduksj­onen av høypotente planter og nye produksjon­smetoder i Marokko, som er hovedprodu­senten av hasj for det europeiske markedet, som årsak.

Estimater viser at rundt 73.000 personer i Europa får behandling for kokainrela­terte problemer. Det registrere­s også at stadig flere personer kommer til behandling for kokainbruk for første gang. Antallet steg med 37 prosent fra 2014 til 2017.

Fortsatt er cannabis stoffet som oftest oppgis som hovedårsak til at europeere oppsøker hjelp for å få behandling for narkotikar­elaterte problemer. I 2017 fikk 155.000 personer narkotikab­ehandling for problemer knyttet til cannabisbr­uk i Europa.

Alexis Goosdeel, direktør for EUs narkotikab­yrå.

 ?? Foto: Axel Heimken, AP/NTB scanpix ??
Foto: Axel Heimken, AP/NTB scanpix

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway