Aftenposten

Sverige gir steriliser­te transperso­ner erstatning. Det bør Norge også gjøre.

- Daniela Alaattinoğ­lu Anniken Sørlie

Det er 50 år siden Stonewall-opprøret i New York. Dette markeres under Oslo Pride med historie som årets tema. Også i Norge har lesbiske, homofile, bifile og transperso­ner kjempet en lang kamp for å nå de rettighete­ne vi i dag har, og kampen pågår fortsatt.

Dette gjelder ikke minst for transperso­ner, som frem til 2016 måtte gjennomgå irreversib­el steriliser­ing for å endre juridisk kjønn.

De – og deres nærstående, partnere og familier – må nå leve med de permanente fysiske, sosiale og psykiske konsekvens­ene av en statspolit­ikk som utpekte dem som uverdige foreldre og ikke fritt lot dem velge om de ville ha barn eller ikke.

Mens den svenske staten tilkjenner 225.000 svenske kroner i erstatning til steriliser­te transperso­ner, må enkeltpers­oner i Norge gå til sak mot staten. Uavhengig av rettsprose­ssen bør norske myndighete­r ta ansvar og utbetale erstatning til de hundrevis av transperso­ner som er blitt irreversib­elt steriliser­t som ledd i prosessen med å endre juridisk kjønn.

Til sak mot staten

I over 40 år måtte transperso­ner i Norge fjerne reprodukti­ve organer for å endre juridisk kjønn. Kravet var uavhengig av den enkeltes ønsker og behov. Først i 2016 ble selvbestem­t endring av juridisk kjønn innført.

Noen enkeltpers­oner fremmer nå sine krav for norske domstoler for å få erstatning for den fysiske krenkelsen, diskrimine­ringen og varige mén som forvaltnin­gspraksise­n innebar.

Oslo tingrett besluttet imidlertid i 2018 at steriliser­ing som forutsetni­ng for endring av juridisk kjønn ikke ga grunnlag for erstatning. Domstolen uttalte: «At kjønnsregi­streringsp­raksisen gir ulemper for noen borgere – nemlig for dem som ikke identifise­rer seg med sitt biologiske kjønn – kan etter rettens syn ikke lede til at praksisen som sådan er å betrakte som uforholdsm­essig inngripend­e».

Retten vurderte at fjerning av reprodukti­ve organer var medisinsk nødvendig. Gjennom rettens fokus på kjønnsregi­strering istedenfor rett til kjønnsiden­titet blir steriliser­ing derav en «ulempe» snarere enn et brudd på menneskere­ttighetene. Siste ord er imidlertid ikke sagt. Sakene er anket.

For mange d transperso­ner handler en endring av juridiskkj­ønn om muligheten til å leve et fullverdig liv

Menneskere­ttskrenkel­se

For mange transperso­ner handler endring av juridisk kjønn om muligheten til å leve et fullverdig liv. At juridisk kjønn og egen kjønnsiden­titet ikke samsvarer, kan føre til store utfordring­er i hverdagen: vold, diskrimine­ring og trakasseri­ng, manglende tilgang til velferdstj­enester og vanskeligh­eter med å få arbeid.

Steriliser­ing som vilkår for endring av juridisk kjønn har bygget på oppfatning­er om at det ville skape kaos i slektskaps­forhold dersom juridiske menn fødte barn, og at transperso­ner var uegnede som foreldre. De siste ti årene er derimot slike vilkår i økende grad blitt ansett som brudd på menneskere­ttighetene.

Påtvunget og diskrimine­rende

I 2011 konkludert­e den tyske forfatning­sdomstolen med at krav om steriliser­ing innebar en krenkelse av transperso­ners fysiske integritet.

I 2012 kom Kammarrätt­en i Stockholm til at steriliser­ingskravet i den svenske loven utgjorde et påtvunget og diskrimine­rende fysisk inngrep. De siste årene har Danmark, Nederland og flere andre land opphevet steriliser­ingsvilkår.

I Norge kom Likestilli­ngs- og diskrimine­ringsombud­et i 2014 til at vilkåret om kirurgisk fjerning av reprodukti­ve organer var i strid med forbudet mot diskrimine­ring.

I 2017 understrek­et den europeiske menneskere­ttsdomstol­en (EMD) at steriliser­ingsvilkår stiller transperso­ner som ikke ønsker steriliser­ing, overfor et umulig valg. Enten å gjennomgå steriliser­ing mot ens vilje og slik oppnå juridisk anerkjen

nelse, eller ikke å gjennomgå steriliser­ing og ikke oppnå juridisk anerkjenne­lse. Uansett hva en velger, griper det inn i ens rett til fysisk integritet og privatliv.

En uopprettel­ig skade

Den svenske riksdagen besluttet i fjor å tilby transperso­ner som er blitt steriliser­t, 225.000 svenske kroner som en måte å be om unnskyldni­ng for politikken som har rammet mange. De rundt 1000 personene skal basert på søknad få erstatning. Ifølge den svenske regjeringe­n, og i likhet med EMD og nasjonale domstoler, er kravet «ett otidsenlig­t», «kränkande» påtvunget kroppslig inngrep.

Tvangssitu­asjonen for transperso­ner som ville endre juridisk kjønn, var ifølge den svenske regjeringe­n ikke veldig ulik tvangsster­iliseringe­ne som skjedde etter de tidligere rasehygien­iske og sosialpoli­tiske steriliser­ingslovene, hvor personer måtte bli steriliser­t for eksempel for å få tilgang til abort eller å bli utskrevet fra en institusjo­n.

I Sverige besluttet riksdagen i 1999 å gi erstatning til ofrene for en slik politikk – med 175.000 svenske kroner. Også Norge har etablert en særskilt erstatning­sordning som berettiger tatere som ble tvangsster­ilisert, til 150.000 kroner i erstatning. EMD har mange ganger bekreftet at så alvorlige menneskere­ttighetsbr­udd som tvangsster­ilisering berettiger offeret erstatning. Å betale erstatning er en måte å anerkjenne en skade som er uopprettel­ig på.

Staten bør ta ansvar

Det er sannsynlig­vis rundt 500–600 transperso­ner som er blitt steriliser­t i Norge. De er nå i en alder der de ellers kunne hatt barn, noen barnebarn. For å få tilgang til anerkjenne­lse og oppreisnin­g er et alternativ å gå til domstolene. Det kan imidlertid være en vanskelig, usikker, kostbar og lang vei å gå.

Domstolspr­osesser forflytter fokus fra undertrykk­ende statspolit­ikk til i stedet å undersøke enkeltpers­oners liv. Videre garanterer det ikke lik adgang til erstatning for alle ofre. For en stat som ønsker å være en spydspiss i kampen for LHBT-personers rettighete­r, er det å tvinge ofre for menneskere­ttighetsbr­udd til å gå til domstolene ingen god måte å handle på.

Gjennom erstatning­sordning eller lov bør Norge ta ansvar for denne delen av vår historie som har frarøvet transperso­ner sin rett til å velge om de vil ha barn eller ikke.

 ??  ??
 ??  ?? PhD i rettsviten­skap, European University Institute
PhD i rettsviten­skap, European University Institute
 ??  ?? førsteaman­uensis, Høgskolen i Østfold, avdeling for helse og velfer
førsteaman­uensis, Høgskolen i Østfold, avdeling for helse og velfer
 ?? Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix ?? Norge bør ta ansvar for å ha frarøvet transperso­ner deres rett til å velge om de vil ha barn eller ikke, mener Sørlie og Alaattinoğ­lu.
Foto: Vidar Ruud, NTB scanpix Norge bør ta ansvar for å ha frarøvet transperso­ner deres rett til å velge om de vil ha barn eller ikke, mener Sørlie og Alaattinoğ­lu.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway