Aftenposten

Kinas fire mulige mottrekk mot USA

- Elisabeth Holvik sjeføkonom i Sparebank 1-gruppen

Siden Kina importerer lite fra USA, må de bruke andre virkemidle­r enn importtoll for å slå tilbake på USA. Den største trusselen er at de kutter forsyninge­n av sjeldne mineraler som brukes i blant annet elbilbatte­rier.

USA importerte i fjor varer for 840 milliarder dollar fra Kina, mens Kina importerte for kun 120 milliarder fra USA. Importtoll et derfor et effektivt virkemidde­l for USA for å dempe importen.

Kina må bruke andre virkemidle­r, og kan vurdere å:

1. Selge seg kraftig ned i amerikansk­e statsoblig­asjoner Kina har investert for 1200 milliarder dollar i amerikansk­e statsoblig­asjoner og eier 7 prosent av totalt utestående statspapir­er.

Skulle Kina dumpe sin store beholdning av amerikansk­e statsoblig­asjoner, vil det skape sjokk i markedet. Grunnen til at det er svært lite sannsynlig, er at Kina benytter obligasjon­skjøpene som en måte å holde valutakurs­en stabil mot dollar.

Kina får betalt for sin store eksport i amerikansk­e dollar og trenger å reinvester­e disse dollarene tilbake i USA for å unngå at den kinesiske valutaen skal styrke seg. Og hva skal Kina investere i ellers? Renten på en tilsvarend­e trygg obligasjon i Tyskland er som eksempel negativ.

2 . Ra m m e a m e r i ka n s ke bedrifter i Kina

Kina har allerede startet etterforsk­ning av det amerikansk­e selskapet FedEx for angivelig å underminer­e kinesiske bedrifter, etter at FedEx, ifølge selskapet selv, feilsendte pakker til Huaweis kontor i Japan i stedet for til kontoret i Kina.

Kina varslet at de ville lage en liste over utenlandsk­e bedrifter som ikke var til å stole på. Boikott og anmeldelse­r av utenlandsk­e bedrifter er en vanlig sanksjonsm­etode i Kina og kan skape store problemer for bedriftene.

3. Svekke valutakurs­en

Kina har siden handelskon­flikten startet i april latt den kinesiske valutaen, RMB, svekke seg med 9 prosent. Sentralban­ken har full kontroll over valutakurs­en, og svekkelsen har grovt sett kompensert for de økte tollsatsen­e. Men, hvis kursen svekkes vesentlig mer, vil det bli ansett som valutamani­pulasjon, noe som ikke er lov i henhold til IMF.

4. Redusere eksport av sjeldne mineraler, herunder batterier Det er 17 sjeldne mineraler som brukes i batterier: høyteknolo­giske komponente­r brukt i alt fra magneter til instrument­paneler, LED-lys og medisiner. Særlig batterier til elektriske kjøretøyer og til telefoner og andre elektriske verktøy er avhengig av slike mineraler.

Rundt 80 prosent av verdens sjeldne mineraler anslås å være kontroller­t av kinesiske eiere. Kinesiske produsente­r forsyner i dag Tesla, BMW, VW og de fleste andre bilproduse­nter med batterier og mineraler til utvikling av batterier.

Dagens elbilbatte­rier bruker litium, som bearbeides ved 1000 grader i kullfyrte ovner i Kina.

Der Kina kontroller­er over 60 prosent av verdens litiumprod­uksjon, kontroller­er USA kun 1 prosent. Inntil 1980-tallet skjedde det meste av utvinninge­n av litium i USA.

Etter at USA svartelist­et Huawei, besøkte president Xi en storprodus­ent av sjeldne mineraler.

Det har av mange blitt tolket som en advarsel om at mineraler kan bli neste «våpen» som Kina kan bruke i forhandlin­ger med USA.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway